Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole

Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 7. 2018 03:00 10

Seznam kapitol

1. První slavná herní konzole 2. CMOS 6507 3. Stroj do obýváku 4. Kupec z Disneylandu
5. VCS přichází 6. Výzva pro programátory 7. Activision

Historie zná mnoho herních konzolí a jejich soubojů. Můžeme být fanoušky Playstation, nebo XBoxu, ale na začátku celé éry konzolí existovala jedna, která se stala přímo jejich symbolem. Ne, nebyla první, ale byla jednoznačně nejslavnější a vyráběla se po 14 let. Minimálně svou neuvěřitelnou životností může směle konkurovat svým nástupcům.

Reklama

V prosinci byl najat mladičký Joe Decuir, absolvent univerzity v Berkeley, aby na prototypu dále pracoval. Decuir se na univerzitě seznámil s čtyřbitovým mikroprocesorem i4004, který si zakoupil a experimentoval s ním. Později si zakoupil i počítač KIM-1 určený pro ty, kteří toužili ovládnout MOS6502.

Rozuměl nejen hardwaru, ale i softwaru a pro daný úkol šlo o ideální volbu. V daleké budoucnosti se stane jedním z autorů portu USB, ovšem to v té době ještě nikdo netušil.

V únoru 1976 Decuir začal pracovat na specializovaném videočipu, který by dokázal generovat obraz, a přitom byl na jedné straně jednoduchý a zároveň flexibilní. Decuir sice toho uměl hodně, ale nebyl odborníkem na tvorbu čipů, na ně Atari najalo Jaye Minera, odborníka na tehdy nejmodernější technologie.

Miner se zeptal Decuira, zda by nebylo vhodné dát projektu nějaké kódové jméno. Nemá nějaký nápad? Decuir si vzpomněl na své heslo do školní počítačové sítě, kdy použil název svého kola, kterým jezdil do práce. Projekt se tak do historie zapsal pod kódovým jménem Stella.

Jakou by měla chystaná herní konzole mít specifikaci, aby na trhu uspěla a zákazníky zaujala? Nolan Bushnell, šéf Atari, si na toto netroufal odpovědět, proto byl najat externí konzultant jménem Gene Laudrum. Ti, kteří četli minulý díl o zrodu domácího Pongu, možná zpozorněli. Ano, správně, byl to právě ten člověk, kdo pomáhal pár měsíců předtím firmě Fairchild analyzovat trh pro jejich herní konzoli Channel F. Nyní tedy pro Atari dělal to samé a pomáhal ji k tvorbě konkurenceschopného produktu svého předchozího zákazníka.

Specifikace se netýkala konkrétních technických řešení, ale především estetiky a celkového „dojmu“ – například bylo doporučen částečně dřevěný povrch, aby dobře zapadla do tehdejších obývacích pokojů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama