ati-radeon-xpress-200p-nenarocny-zaklad-s-pcie-pro-athlony-64
Hardware Článek ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64 | Kapitola 5

Charles

Charles

10. 1. 2005 00:00 25

Seznam kapitol

1. Čipová sada ATi Radeon Xpress 200/P 2. Radeon Xpress 200P v praxi - vzorek z produkce MSI 3. Testy zaměřené na výkon procesoru 4. Herní testy 5. Paměťový subsystém a diskový řadič, Závěr

Není tomu tak dlouho, co jsme si představili v praxi základní desku s novou čipovou sadou nForce 4 SLI, což je ta nejvýkonnější varianta nového čipsetu z dílen nVidie, který jako první přináší do praxe pro platformu AMD sběrnici PCI Express. Nyní se nám naskytla příležitost podívat se na zoubek základní desce postavené na nové čipové sadě Radeon Xpress 200P z dílen ATi, která stejně jako nForce 4 přináší pro platformu AMD sběrnici PCI Express, avšak jejím velkým plusem je její mnohem příznivější cena. Navíc varianta s integrovaným grafickým jádrem obsahuje v NorthBridge podporu DirectX 9. My jsme měli tu čest seznámit se s variantou Radeon Xpress 200P, tedy bez integrované grafiky.

Reklama

Barevné odlišení je následující:

  • červená = ATi Xpress 200P (operační paměť v dvoukanálovém režimu)
  • růžová = ATi Xpress 200P (operační paměť v jednokanálovém režimu)
  • zelená = nVidia nForce 3 Ultra
  • žlutá = VIA K8T800 Pro
ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Není žádným překvapením, že i syntetické testy zaměřené na paměťový subsystém vykazují ve všech případech shodné výsledky, jelikož se paměťový řadič v případě procesorů Athlon 64 nenachází v čipové sadě, jak tomu bylo dříve, ale v samotném procesoru, který byl samozřejmě ve všech případech stejný. Následují testy diskového řadiče.

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět, oba PCMarky ukázaly při použití pevného disku s rozhraním ATA100 shodně prvenství diskového řadiče obsaženého v čipové sadě nForce 3 Ultra. Na druhém místě se umístila čipová sada VIA K8T800 Pro, respektive její SouthBridge VIA VT8237. SouthBridge IXP400 u čipové sady ATi Radeon Xpress 200P zůstal až za nimi na posledním (tedy v tomto případě třetím) místě. Samozřejmě nebylo nutné jej testovat jednou s pamětmi v jednokanálovém a podruhé v dvoukanálovém zapojení, jelikož to nemá na diskový řadič žádný vliv. Ale už se stalo :-).


Přestože jsme měli k testům zapůjčen jen předprodukční vzorek základní desky s čipovou sadou ATi Xpress 200P, můžeme si už teď udělat předběžný obrázek. Nejdříve se ale musím zmínit o ceně, za kterou bude možné základní desky s touto čipovou sadou koupit. Jelikož jsme měli k dispozici vzorek od výrobce MSI, zůstaneme této značce věrni a podíváme se na koncové základní desky nesoucí toto logo, které má již firma MSI na svých stránkách mezi nabízenými produkty. Konkrétně jde o model RS480M2 postavený na čipové sadě Radeon Xpress 200 (s integrovaným grafickým jádrem) a model RX480M2 postavený na čipové sadě Radeon Xpress 200P (bez integrovaného grafického jádra).

Nebudu už dále napínat a prozradím, že podle dodavatele by cena základní desky MSI RS480M2 měla být cca 2850 Kč bez DPH a cena základní desky MSI RX480M2 by měla být cca 2450 Kč bez DPH. Když vezmeme v potaz, co tyto desky (respektive použité čipové sady) v podstatě nabízejí, je jejich cena (pokud taková ve finále opravdu bude) více než přívětivá. ATi tímto přinese pro platformu AMD řešení se sběrnicí PCIe, která je již pro nový systém (a s výhledem na budoucí rozšíření) zkrátka potřeba a to za bezkonkurenční cenu. Modely s čipovou sadou Radeon Xpress 200 budou jako přímo dělané pro levnější sestavy, kde se využije integrované grafické jádro, které se rozhodně nemá ve své kategorii za co stydět, jelikož v podstatě vychází z čipu známého jako Radeon 9600, což znamená podporu DirectX 9.0.

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro ty náročnější je zde varianta Radeon Xpress 200P, která by podle prvních ohlasů na internetu měla být velice dobrým základem pro přetaktování nehledě na to, že neobsahuje grafické jádro a díky tomu by měla být ještě o něco levnější. To je ovšem otázka, jelikož už bude záležet na výrobcích základních desek, čím vším budou své modely osazovat (jelikož i osazení a výbava základní desky určuje její cenu - nejen čipová sada).

Pokud jde o porovnání s konkurencí, tak jsme nyní provedli srovnávací testy s již poměrně zaběhnutými čipovými sadami od nVidie v podání nForce 3 Ultra a od VIA v podání K8T800 Pro, přestože nedisponují sběrnicí PCIe. Tento problém nám ale pomohl vyřešit grafický čip nVidia GeForce 6600 GT, který je možné mít jak pro PCIe (nativní podpora), tak i pro AGP (pomocí konverzního můstku, nutné pro porovnání přetaktovat o 100 MHz paměti, aby byly na stejné frekvenci jako u verze pro PCIe). Důvodem takovéhoto srovnání byl fakt, že momentální jediná konkurence se sběrnicí PCIe pro platformu AMD je v podobě ne zrovna levné nForce 4 (navíc například od Asusu byla jedinou možnou deskou pro srovnání A8N-SLI, což je model cenově, ale samozřejmě i funkčně, někde naprosto jinde - nehledě na zatím omezený počet kusů na trhu), přičemž na základní desku s již ohlášenou čipovou sadou VIA K8T890 se sběrnicí PCIe si budeme muset ještě zřejmě nějakou tu chvíli počkat.

Toto srovnání tedy mělo ukázat přesně to, co se také nakonec potvrdilo. Již bezproblémová a svým způsobem High-Endová řešení se sběrnicí AGP byla postavena proti teprve začínajícímu a neodladěnému řešení (Radeon Xpress 200P) se sběrnicí PCIe, přičemž High-End v této oblasti okupují čipové sady nForce 4 Ultra a SLI. Jak se ukázalo, výkony testovaných čipových sad jsou na srovnatelné úrovni. Pouze na diskovém řadiči by to chtělo v případě ATi ještě poněkud zapracovat, jelikož trochu za svými konkurenty ztrácí cenné body. Také je nutné zmínit v porovnání s konkurencí poměrně nízký výkon zařízení připojených přes rozhraní USB, což ale ATi slibuje během tohoto čtvrtletí upravit novou revizí, která by měla tento nedostatek vyřešit.

V průběhu testů nenarazil na žádné problémy se stabilitou, nebo na nějaké podivné chování, nicméně měli jsme k dispozici přece jen vzorek, s kterým toho ani vlastně moc dělat nešlo, takže vše běželo tak, jak výrobce čipové sady přesně zamýšlel. Proto otázka stability a ladění výkonu (či přímo přetaktování) bude zodpovězena až v době, kdy se mi do rukou dostane koncový model od některého z výrobců (podle mého se bude jednat mezi prvními opět o MSI).

Pokud máte v blízké době v plánu upgrade vašeho stroje a máte zálusk na platformu AMD, konkrétně na nějaký procesor z rodiny K8 pro socket 939 (Athlon 64/FX) a uvažujete, zda si pořídit základní desku se sběrnicí PCIe nebo ještě s AGP, nic nezkazíte tím, když si ještě chvíli počkáte na to, jaké budou koncové desky s čipovou sadou od ATi. Již teď je evidentní, že budou představovat finančně velice zajímavý vstup na pole současných a budoucích grafických karet pro sběrnici PCIe, nehledě na opravdu solidní integrované grafické jádro s možností využití technologie Surround View (samozřejmě v kombinaci ještě s grafickou kartou ve slotu PCIe 16x).

Až bude k dispozici koncová základní deska (a ne jen testovací vzorek jako v tomto případě) s jednou z dnes představených čipových sad od ATi, hned ji nasadíme do boje proti jedné z variant nForce 4 (ideální by byla základní varianta) nebo pokud již bude, tak proti základní desce postavené na čipové sadě VIA K8T890. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Testovací sestavu včetně základní desky nám poskytla společnost Levi, které tímto děkujeme

ATi Radeon Xpress 200P - nenáročný základ s PCIe pro Athlony 64
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama