Bang & Olufsen Beoplay Portal – elegantní instrument pro hudbu i bojiště
i Zdroj: Bang & Olufsen
Herní příslušenství Článek Bang & Olufsen Beoplay Portal – elegantní instrument pro hudbu i bojiště

Bang & Olufsen Beoplay Portal – elegantní instrument pro hudbu i bojiště | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

9. 5. 2022 10:00 1

Seznam kapitol

1. Úvod, balení, specifikace 2. Konstrukce, design 3. Muziko hraj 4. Mobilní appka a Dolby Access 5. Závěr

Nastražte uši, nažhavte své FLAC knihovny, vytočte motory, nabijte kvéry. Sluchátka Portal se pokusí zaujmout všechny, kdož prahnou po dobrém zvuku a nestojí o křiklavé barvy, zářivé LEDky a přebasované nesmysly.

Reklama

Tak se podíváme na to, jak je ten zázrak zkonstruovaný. Jak jsem zmínil v úvodu, design je střídmý a uhlazený a byly použity solidní materiály. Konstrukce je klasická, což znamená pružný náhlavní most, ze kterého se dají mušle o pár centimetrů vysunout. Uložení mušlí je otočné směrem dozadu o 90° a samotné náušníky se dají i trochu naklápět nahoru nebo dolů, aby se dokázaly přisát k lebce. Při bližším zkoumání vyjde najevo, že ona mušle je vlastně rozdělená na dvě části, jednu tvoří samotný naklápěcí náušník a druhou kde je reproduktor a elektronika. Na obou mušlích je z vnějšku hliníková obruč s logem firmy, která funguje jako tlačítko. V závislosti na připojení se mění i funkce – dvojité poklepání tak může změnit skladbu, přijmout hovor nebo přepínat ekvalizér.

Krom toho, pravá strana má ovládání hlasitosti, vypínač, konektor USB-C a 3,5mm jack. Levá strana je chudší, krčí se tam jen vypínač Bluetooth a regulátor ANC. Jelikož ovládání hlasitosti a ANC funguje jako slider, uživatel nevidí a nemá zpětnou vazbu v tom, na jaké úrovni se nachází. Prostě přejedete prstem a hlasitost vyletí, jenže nevíte o kolik, to samé u ANC. Naštěstí se oboje dá korigovat i v appce, nicméně pokud chcete fungovat bez ní, je třeba ladit podle ucha a citu. Co mají obě škeble společné, jsou dva malé otvory, za kterými číhají mikrofony.

Náušníky jsou z koženky a vycpané poměrně měkkou pěnou, konkrétnější však výrobce nebyl. Vnitřní tkanina je pro jistotu opatřena velkými písmeny L a R, aby si uživatel aparát nasadil správně, jelikož od pohledu se nedá ihned určit, kde má být čumák. Náhlavní most vypadá jako potažený kůží, ale nejsem odborník a koželuh, takže to nedokážu posoudit. Je poměrně úzký a polstrování by mohlo být měkčí. A tady přichází jedno ohromné mínus. Nemám rád těsná sluchátka s velkým přítlakem na mozkovnu, nadávám na to u každého testu a tento aparát je asi nejhorší, co jsem doposud testoval. Přítlak na uši je enormní, během prvních pokusů jsem to nevydržel se sluchátky víc jak deset minut. Tomu nepomáhá ani tvar náušníků, který je sice z vnitřní strany lehce oválný, ale rozměrově je to jak pro zakrslá batolata, naměřil jsem cca 4,5 cm × 5,5 cm. Tudíž mé uši byly slisované, odkrvené a já vzteklý. 

Celkově sice konstrukce vypadá elegantně, ale s komfortem je to bídné. Vyhledal jsem si proto reakce vlastníků a nějaké recenze tohoto aparátu a překvapivě všichni oslavují, jak je úžasně pohodlný. Bohužel ne pro mě, ovšem vždycky říkám, že jsem na pohodlí vysazený exot a za celou dobu testování mi opravdu sedla jen jedna sluchátka. Abych ale Portalu nekřivdil, po nějaké té hodině postupného mučení buď most trochu povolil, nebo jsem si zvykl, ale pořád je to pro můj kokos velmi nepohodlné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama