be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování | Kapitola 3

Petr Kupský

Petr Kupský

4. 7. 2018 03:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana
6. Demontáž 7. Variabilita 8. Příklad montáže – deska, zdroj, disky 9. Příklad montáže – chladič, grafika, LED pásky 10. Hodnocení a závěr

Špičková skříň z kategorie Full Tower se po dvou letech úspěšného působení na trhu dočkala modernizace v souladu s aktuálními trendy. Díky své pohledné a nadčasové konstrukci si postavení vlajkové lodi výrobce zachovává i do následujících let. Ostatně to je vlastnost všech ikon, že se spokojí s pouhým oprášením a jejich lesk časem nijak neklesá.

Reklama

Exteriér

Při vybalení skříně be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 mě již nepřekvapilo, že skleněná bočnice není opatřena žádnou ochrannou fólií. Výrobce ji nepoužívá ani u jiných modelů. Ta by se pro účely budoucí montáže komponent hodila a vhod by přišla i na četných površích z eloxovaného hliníku, které jsou na mechanické poškození náchylné.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediný drobný proužek fólie překrýval označení výrobce na čelním panelu. Ten jsem pro účely focení odlepil, stejně jako pásku fixující dvířka čelního panelu proti otevření. Z interiéru jsem také předem vyjmul dva papírové kartony s příslušenstvím.

Jak jsem naznačil v úvodu, nová revize se ze vnějšku od původní skříně liší jen v drobných detailech. Celkové ztvárnění navazuje na tradiční design výrobků značky be quiet! tvořený ucelenými rovnými plochami bez výrazných prolisů, výstupků a jiných přílepků. Obvyklým poznávacím znakem je široké zkosení obvodových hran čelního panelu.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní barvou je černá, kterou ve výchozí testované verzi doplňuje akcent v podobě detailu obvodových pruhů a gumových průchodek pro šrouby a kabely v kontrastním odstínu oranžové. U alternativních verzí se nabízí akcent v barvě šedostříbrné, případně může být zcela potlačen použitím černě zabarveného materiálu.

Původní model se vyráběl také v bílém provedení s černými detaily, ale v tomto případě se jednalo o limitovanou edici v počtu 2000 kusů s omezenou dostupností pouze ve vybraných zemích. Jak mně zástupce výrobce na konkrétní dotaz upřesnil, s revizí této bílé varianty se prozatím nepočítá, avšak její pozdější vydání není úplně vyloučeno.

Luxusní vzhled umocňují rozměrné hladké plochy čela, stropu a dna skříně, kompletně kryté hliníkovým plechem s kartáčovaným černě eloxovaným povrchem. Spáry spojů navazujících ploch po okrajích jsou úzké a stejnoměrné.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě rozměrné bočnice dokonale lícují s povrchem skříně a s děrovanou mřížkou po obvodu vytváří jen minimální spáru. Levou bočnici tvoří jednoduchá tabule z temperovaného skla tloušťky 4 mm, pravou pak výlisek z oboustranně lakovaného ocelového plechu tloušťky 1 mm.

Plastová záslepka v prolisu plechové bočnice ukrývá ventilátorové pozice pro dvojici 120mm ventilátorů. Přísun chladicího vzduchu do interiéru probíhá výhradně skrze průduchy ukryté pod kovovou mřížkou po okrajích skříně.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto řešení je výhodné pro eliminaci případného hluku, šířícího se z interiéru skříně, na druhou stranu lehce omezuje průchod vzduchu a tím zhoršuje účinnost chlazení. Jakékoliv řešení přísunu vzduchu a současné omezení hlučnosti bude vždy otázkou kompromisu.

Zajímavé je víceúrovňové konstrukční provedení zadní stěny skříně. Nejhlouběji jsou zapuštěny záslepky osmi PCIe pozic a otvor pro I/O panel základní desky. Díky tomu nebudou konektory připojených kabelů výrazněji vyčnívat mimo vnější obrys skříně. O něco výše se nachází děrované prolisy pro výstup ohřátého vzduchu s jednou pozicí pro 120/140mm ventilátor.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

V rovině vnějšího obrysu skříně je pak umístěna mřížka výdechu napájecího zdroje, z níž lehce vystupuje zásuvka pro napájecí kabel a související vypínač. Na první pohled bychom mohli nabýt klamného dojmu, že skříň je dodávána včetně zabudovaného zdroje. Avšak není tomu tak. Jedná se o pouhé prodloužení přívodu napájení pro budoucí ATX zdroj, jehož montážní pozice se v tomto případě nachází hlouběji v útrobách skříně.

Důvodem tohoto nestandardního umístění zdroje je umožnění výškového posuvu přepážky pod základní deskou společně s částí zadní stěny šasi. Pokud se pozorně zadíváme na obrázek výše, uvidíme dělení horní části průduchu zdroje na dvojici úzkých segmentů, které lze samostatně za tímto účelem vyjmout a přemístit.

I/O panel se spínači a konektory je umístěný na zešikmeném horním okraji čela skříně. V této pozici je panel dobře přístupný jak v případě umístění skříně na podlaze, tak na desce stolu.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu zleva se nám nabízí dva konektory USB 3.0, konektory mikrofonu a sluchátek, rozměrné čtvercové tlačítko spínače Power, drobné tlačítko pro ovládání RGB osvětlení skříně, kontrolka činnosti pevného disku, konektor nejmodernějšího USB 3.1 typ C a nakonec klasický USB konektor typu A pro rychlé nabíjení připojeného USB zařízení.

Vlastníci mobilních zařízení, kompatibilních se systémem bezdrátového nabíjení Qi, mohou využít integrovanou bezdrátovou nabíječku. Stačí jim pouze za provozu počítače položit zařízení na obdélníkovou plastovou plochu na stropě skříně za I/O panelem.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Celou plochu čelního panelu mezi zešikmenými okraji vyplňují hladká dvířka ukrývající čelní ventilátorové pozice. Pružinový mechanizmus otevírání reaguje na lehké zatlačení postupně v obou volných rozích dvířek. Z výroby jsou dvířka upevněna pomocí plastových pantů na pravé straně skříně. Konstrukce umožňuje přemístění pantů na opačnou stranu skříně, ale bez demontáže celého čelního panelu se to neobejde.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Větší část čelního panelu za dvířky zabírá prachový filtr na pozici dvojice spodních ventilátorů, pod nímž vidíme madlo pro vyjmutí prachového filtru ze dna šasi. V horní třetině panelu se nachází dvojice plastových záslepek pro 5,25" mechaniky s vnitřní jemnou mřížkou. Ta zastane funkci prachového filtru v případě, kdy čelo skříně osadíme třetím ventilátorem, případně delším radiátorem vodního chlazení.

Úplně nahoře vidíme táhlo potenciometru, určeného k plynulé regulaci otáček ventilátorů napojených na řídící jednotku skříně. Původní verze skříně zde měla navíc tlačítko vypínače LED osvětlení. U nové verze bylo veškeré ovládání osvětlení již zakomponováno do řídící jednotky a souvisejícího tlačítka na čelním I/O panelu.

Všimněte si tloušťky duté plastové konstrukce dvířek s krycím hliníkovým plechem a také značné tloušťky zvukově izolačního materiálu na vnitřní ploše. Obojí se příznivě podílí na utlumení hluku čelních ventilátorů. Uzavřená dvířka v těsné blízkosti prachového filtru naopak znesnadní přísun chladicího vzduchu ze čtveřice rozměrných otvorů po bocích filtru ve směru k čelním ventilátorům.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu na neporušené hladké dno skříně nás v první řadě napadne otázka, kam se asi poděl otvor pro nasávání vzduchu k napájecímu zdroji? Odpověď je snadná. Jeho funkci v tomto případě zastávají kovové mřížky po bocích skříně. Dokonalou plochu hliníkového plechu na dně skříně tak narušují pouze odlehčené plastové nohy s pryžovými podložkami.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Kombinace rozměrných ploch z kartáčovaného hliníku s matným černým plastem, leskle lakovanou ocelovou mřížkou a lesklou plochou temperovaného skla je sama o sobě velmi pohledná. Vložený pruh oranžového plastu je pak pomyslnou třešničkou na dortu, která výslednému celku dodává punc výjimečnosti.

Dalo by se očekávat, že v nové revizi výrobce použije také průsvitnou variantu tohoto pruhu s volitelným RGB podsvícením LED diodami tak, jak to učinil u menšího modelu Dark Base 700. Zřejmě by si to vyžádalo složitější zásah do konstrukce vnějších panelů skříně, který by spíše příslušel zcela novému modelu.

Na detailních snímcích můžeme posoudit dokonalé lícování všech materiálů a zajímavé tvarování plastových noh skříně. Ani se nechce uvěřit, že veškeré vnější panely dokážeme poměrně jednoduše demontovat. Jejich styčné hrany jsou důmyslně zakomponovány do jednoho celku tak, že místa napojení jen stěží identifikujeme.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Typický detail otvorů ve tvaru žraločích žáber v zadní části stropního prostoru skříní be quiet! slouží k lepšímu odvodu ohřátého vzduchu z interiéru.

Častou výtkou skříním vybaveným skleněnou bočnicí bývá netěsnost spoje po obvodu bočnice. V tomto případě je sklo bočnice elegantně zapuštěno s minimálními spárami do roviny s povrchem navazujících panelů. Velmi úzká mezera zůstává také ve styku skla a plechu šasi, takže i bez dodatečného utěsnění nepovede tudy cesta pro průnik prachu u pro únik hluku. Pojďme se nyní podívat, co vše se ukrývá pod skleněnou bočnicí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama