Boston Dynamics má nového humanoidního robota, jde z něj husí kůže
i Zdroj: Boston Dynamics
Novinka Boston Dynamics má nového humanoidního robota, jde z něj husí kůže

Boston Dynamics má nového humanoidního robota, jde z něj husí kůže

David Jiránek

David Jiránek

17. 4. 2024 16:50 10

Atlas je mrtvý, ať žije Atlas. Nový humanoidní robot od Boston Dynamics si prošel obří změnou a krátké video ukazuje, že je daleko ohebnější jak člověk.

Reklama

Robot Atlas se stal za poslední roky jednoduchým ukazatelem, jak daleko je tvorba humanoidního robota. Boston Dynamics se totiž nebálo zveřejňovat videa, kde robot poskakoval, plnil různé úkoly i padal na ocelový obličej. Některá videa tak nabrala virální charakter a Atlase viděl za ty roky snad úplně každý.

Boston Dynamics oznámilo, že původní Atlas půjde do důchodu. Hydraulický humanoid totiž uvolní místo plně elektrické verzi. A že nejde jen o změnu způsobu pohybu kloubů můžeme vidět na první pohled. Níže přiložené video totiž ukazuje nového Atlase, který připomíná sci-fi.

Boston Dynamics se určitě brzy pochlubí více videi. Už z toho prvního je ale patrné celkové zmenšení humanoida. Většina kloubů se může otáčet o 360° což znamená, že se nový Atlas nemusí limitovat na lidské pohyby. Už z pouhého postavení se na nohy tak jde husí kůže, když se několik kloubů přetočí a robot plynule vstane.

Nový Atlas se má testovat u automobilky Hyundai, která do Boston Dynamics investuje a připravuje novou generaci výrobních závodů. Do domácností se zatím roboto nedostane, tam nám bude muset stačit třeba robotický vysavač. Oproti hydraulickému Atlasovi ale Boston Dynamics počítá s postupným rozšiřováním k vybraným klientům po vzoru čtyřnohého Spota.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama