Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání
i Zdroj: PCTuning s využitím DALLE (AI)
Internet Článek Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání

Nejzáhadnější písnička internetu aneb o rychlém zapomínání

Michal Rybka

Michal Rybka

17

Seznam kapitol

1. Ani na internetu to nemusí být navždy 2. Eroze znalostí 3. Přibarvená historie 4. Zapomínáme rádi

Na internetu najdeme mnoho záhad, včetně tak zvané „nejzáhadnější písničky internetu“. Není to jediná věc, u které se už patrně nepodaří určit její skutečný původ – ale ilustruje to, jak strašlivě rychle a dost možná definitivně ztrácíme paměť.

Reklama

Říká se, že na internetu je všechno navždy – a je to dost možná ta úplně největší lež, kterou si vykládáme. Obrovské množství internetového obsahu zmizelo navždy, celé weby, jako například The Inquirer, který byl po ukončení svého provozu prostě a jednoduše smazán – a to, co neskončilo na The Wayback Machine, zmizelo jednou a provždy.

Kdo ví, možná má někdo nějaké lokální kopie, což může dát šanci datům objevit se znova – a taky to může dát vznik záhadám, jako je právě případ „nejzáhadnější písničky na internetu“, která má dokonce svoji vlastní stránky na Wikipedii jako „The Most Mysterious Song on the Internet“. Je také známá pod názvy "Like the Wind", "The Sun Will Never Shine", "Blind the Wind", "Check It In, Check It Out", "Take It In, Take It Out" podle svých slov, "Summer Blues" podle celkového vyznění a také se jí říká "The Mysterious Song" či ve zkratce LTW, TMMS, TMS and TMMSOTI.

Je to osmdesátkový song, který je odborníky na hudbu klasifikován jako post-punkový synth či new wave a který je docela líbivý – ale přesto existují všeho všudy dvě nahrávky téhle věci na kazetách a jenom jedna je kompletní s délkou 2:55 – a rozhodně není ani originální, ani oficiální.

Celé to začalo tak, že si někdy v roce 1984 německý teenager označovaný jako Darius P. nahrával muziku vysílanou rádiem NDR (Norddeutscher Rundfunk) s tím, že přeskakoval bloky, kde se mluvilo – a s odstupem času se pokoušel identifikovat skladby, které si tam nahrál. A měl v tom díry, neidentifikované skladby, což ho nepochybně štvalo.

V roce 2004 se mu jeho starší sestra Lydia rozhodla pomoci tak, že mu pořídila doménu, kde si udělal stránky, na které umísťoval vzorky neidentifikovaných skladeb – a lidé mu pomáhali s identifikací. Seznam neznámých skladeb se tak postupně krátil, ale stále tam zbývaly některé položky, jako právě tento neidentifikovaný song.

Ani tisíce pátračů

Nebudu vám vyprávět celou historii hledání, která zahrnuje činnost doslova tisíců lidí, produkujících často mylné stopy, a také téměř detektivní hledání, které se snažilo určit kupříkladu přesný rok vzniku skladby pomocí akustické charakteristiky použitého syntezátoru, doložit, že nahrávka je skutečně z NDR pomocí frekvenční analýzy skladby anebo docela šílených pokusů o identifikaci obskurních kapel z Balkánu, které naznačují, že to mohlo vzniknout někde tam.

Protože na kazetě není mluvené slovo, dost se komplikuje to, co vypadá jako logicky nejjednodušší postup, tedy určit den vysílání, kontaktovat lidi z rádia, zjistit přesný denní vysílací harmonogram a přes to se dostat buď k seznamu vysílaných skladeb anebo k nějakým archivním nahrávkám a zkusit to identifikovat přes ně. Ve skutečnosti není úplně jisté, jestli skladba vznikla v roce 1983 anebo 1984 (existují silné indicie, že nevznikla dříve) – a i snaha kontaktovat členy tehdejších kapel je problematická, protože někteří ze zpěváků a muzikantů jsou už po smrti a další si podle všeho pamatují věci poměrně špatně, takže přinejmenším dva nejprve prohlásili, že to slyší poprvé proto, aby nakonec přišli s tím, že to sami osobně složili a nazpívali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama