Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 3. 2011 14:00 6

Seznam kapitol

1. Pravidla, podmínky, fakta 2. Příprava základní desky 3. Příprava grafické karty 4. Taktování procesoru
5. Taktování grafiky 6. Představení MSI GTX 580 Lightning 7. Závěr

Před nedávnem proběhla místní kvalifikace na světové klání extrémních taktovačů, jemuž bude předcházet evropské finále v Istanbulu. Jelikož byly podmínky náročné, byl například vyžadován kapalný dusík, účast byla slabá. To jsme ale čekali. I přesto jsem se do akce pustili naplno, a dnes se tak můžete podívat, co nás dovedlo k vítězství!

Reklama
Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý test byl náročnější z hlediska chlazení grafické karty, které si žádá neustálé dolívání dusíku po celou dobu testu i po něm. Ještě, že tento benchmark trvá jen pět minut, u takového 3D Mark Vantage bych asi nestíhal a nevedlo by se. Procesor není v tomto testu vůbec důležitý, tedy jsem jej chladil jen kolem -20°C, jež pro frekvenci 5,1 GHz a nízké napětí stačí bohatě. Karta Asus je opravdu luxusně vybavená pro dusík. Začínal jsem s frekvencí 1250 MHz pro jádro a 1250 MHz (5000 MHz) pro paměti na základních napětích – benchmark prošel úspěšně.

Moje karta měla problém s teplotami, pod -120°C odmítala pracovat. Je to zvláštní, jelikož ostatní taktovači hlásí, že jejich karta zvládá i méně než -150°C. Ideální teplota byla kolem -110°C, což jsem se snažil „zuby nehty“ udržet, s tímto malým potem je to ale opravdu výzva. Krapet pomohlo nastavení kelímkem z KFC a nakonec to nějak šlo. V jednočlenném „týmu“ je to ale opravdu honička. Nad frekvence 1300 MHz jádra i pamětí jsem už musel dost významně navyšovat napětí. Na konečný výsledek se podívejte dále...

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

S napětím 1,47 V pro GPU a 2 V pro paměti jsem dosáhl frekvencí jádra 1430 MHz a pamětí 5260 MHz. U této karty jde spíše o průměrný výsledek, zahraniční borci dosáhli v mnoha případech i na frekvenci 1500 MHz. Zřejmě je to teplotou a mým omezením na -110°C. I tak jde ale o pěkný výsledek, který mne posunul na druhé místo na světě s jednou GeForce GTX 580 (v době testování). Dnes jsem asi třetí nebo čtvrtý.

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně si myslím, že frekvence kolem 1500 MHz jsou pro Fermi jádro absolutním maximem za všech okolností, zdali se mýlím, ukáží až první testy s mnohem luxusnější grafickou kartou, než je použitá z produkce Asus. Ptáte se, co může být lepší než monstrózní DirectCU II verze? Ještě monstróznější MSI GeForce GTX 580 Lightning s chladičem TwinFrozr III. Pojďme se na ni exklusivně podívat, dostali jsme ji ve střední Evropě jako první.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama