Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 3. 2011 14:00 6

Seznam kapitol

1. Pravidla, podmínky, fakta 2. Příprava základní desky 3. Příprava grafické karty 4. Taktování procesoru
5. Taktování grafiky 6. Představení MSI GTX 580 Lightning 7. Závěr

Před nedávnem proběhla místní kvalifikace na světové klání extrémních taktovačů, jemuž bude předcházet evropské finále v Istanbulu. Jelikož byly podmínky náročné, byl například vyžadován kapalný dusík, účast byla slabá. To jsme ale čekali. I přesto jsem se do akce pustili naplno, a dnes se tak můžete podívat, co nás dovedlo k vítězství!

Reklama
Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

I když nebyla striktně vyžadována deska od MSI, něco mi říkalo, že to bude nejlepší volba. Ve finále totiž bude stoprocentně deska od tohoto výrobce a osahat si jejich produkt je velice důležité. Nakonec se má prozíravost ukázala ještě v lepším světle, jelikož přesně tato deska bude podvozkem na evropském finále a já jí celkem dobře znám. Tedy znám její výhody a hlavně nedostatky. Jde samozřejmě o nejvyšší model v nabídce – Big Bang Marshal (recenze zde). Následující slova o desce jsem si vypůjčil z recenze a řeknou vám o desce to nejdůležitější v kostce:

Hned jako první

informaci

musím říci, že taktovat procesory Sandy Bridge pod kapalným dusíkem nepřináší v podstatě žádný benefit

lepší

nebo vyšší frekvence. V podstatě je to úplně k ničemu, procesory mají své násobiče a chovají se mnohdy hodně nevyzpytatelně, zejména při nízkých teplotách. Pro použití dusíku pro Sandy Bridge hovoří pouze jeden jediný důvod, o to ale důležitější.

Tím je možnost nastavit velmi vysoká napětí, jež by zkrátka procesor chlazený

vzduchem

nebo vodou vydržel jen několik minut nebo hodin. Na fórech už jsou vidět nešťastnící, jež trápili Sandy Bridge na vzduchu napětím přes 1,6 V a jejich čipy se po pár dnech odporoučely. Tomu se dá právě zabránit podchlazením, kdy procesor bez újmy přežije benchmarkování i s napětím 1,7 V a i pak vám bude dlouho sloužit. Abychom dostali ze Sandy Bridge maximum, je dusík dobrým pomocníkem, nevede však primárně k lepším výsledkům s nižším napětím nebo vyšším frekvencím, ale dobře slouží jako pojistka proti zničení při experimentech.

Samotná deska je ultimátní produkt. Zpracování je opravdu výborné, včetně použitých součástek a výbav

ou

porty. Každého jistě potěší exkluzivní výbava desky, čítající tlačítka, množství USB 3.0 portů, brackety USB 3.0 na vytažení ze skříně, dva BIOSy, klikací BIOS, program na taktování z prostředí Windows nebo i externí krabička. Nadšence do ladění a taktování zase nenechá chladným extrémní napájení všech komponent desky, měřící body pro napětí, navyšování napětí jumpery a vypínání PCI-E slotů.

Pro běžné použití je také deska vybavena královsky. SATA portů je dostatek, nechybí ani Firewire nebo dva LAN porty. Také OC Genie se jistě hráčům bude hodit a ocení jej. Za zmínku také stojí bohatý příbal včetně 3D Marku 11 zdarma. Negativně hodnotím pouze zvukový kodek, jež se tváří jako XFi a jde "pouze" o řešení softwarové a čip od Realtek. Také by možná MSI mohlo zapracovat na nějakém software vzdálené správy, jako má třeba Asus v podobě ovládání desky mobilem nebo jiným počítačem.

Samotná příprava

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním krokem k extrémnímu taktování není použití dusíku, ale patřičná příprava „na vzduchu.“ Trýznil jsem tuto desku několik dní v kuse, abych věděl, jak a co nastavit optimálně, jelikož pod dusíkem neúprosně ubíhá čas a každé zdržení může způsobit promrznutí a zvlhnutí desky v nějakém klíčovém bodě. To je pak po taktování.

Důkladně jsem tedy prověřil přetaktování pamětí, jejich maximální frekvence a časování, nakonec i taktování procesoru. Zkoušel jsem se zkrátka dostat na absolutní maximum, které je se vzduchovým chlazením možné. Během této práce jsem si dělal poznámky a až když jsem si byl vším stoprocentně jistý, začal jsem přípravu pro dusík. Zde ještě musím říci, že jsem narazil na několik problémů BIOSu, které jsem poslal do technického střediska v Holandsku k tomu určenému. Odpověď bývá rychlá a technici jsou v řešení problémů opravdu vstřícní a rychlí.

Dva horní obrázky pak ukazují finálně připravenou desku k nasazení komínu na procesor. Veškerý prostor kolem CPU je nutné řádně zaizolovat proti kondenzaci vody. I když nebudeme chladit na velmi vysoké teploty, kondenzaci nelze zabránit. Nakonec jsem desku zaizoloval dobře, zvládla jet osm hodin pod dusíkem bez jediného problému způsobeného vodou nebo vlhkostí.

Česko-slovenská kvalifikace MSI MOA 2011 – jak na to
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde vidíte kompletní startovací sestavu připravenou na test SuperPi. Na CPU je pečlivě osazen komín F1 Dragon z dílny nejslavnějšího taktovače všech dob – KingPina. Utěrka omotaná kolem komínu zachytí potenciální kapky stékající z horní části komínu. Také zabraňuje pronikání vlhkého vzduchu z místnosti k desce. Základ pro úspěšný běh SuperPi je operační systém Windows XP SP3, jež se musí dobře vyladit a upravit. Důležité je neinstalovat ovladače grafické karty, ty běh SuperPi vždy přibrzdí. Já použil grafickou kartu z muzea, jde o nějakou pasivně chlazenou GeForce 7300, která pro tento účel bohatě postačuje. Dále je potřeba umět používat utilitu na wazza a to nejdůležitější je samozřejmě dosáhnout co nejvyššího taktu procesoru, pamětí a co nejnižšího časování. Jak toto kolo dopadlo, se podíváme až později, nejdříve si prohlédneme upravenou grafickou kartu...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama