Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2019 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, příď a strop 4. Exteriér – záď a dno 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Interiér – úprava čelního panelu 8. Příklad montáže – deska, chladič 9. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 10. Hodnocení a závěr

Pod letos založenou značkou Chieftronic se nedávno na náš trh dostala v pořadí už druhá herní počítačová skříň taiwanského výrobce Chieftec. Po modelu G1 velikosti Midi Tower následuje drobnější M1 v provedení Cube s bohatým prosklením a s podobnými prvky designu a konstrukce. U nejednoho detailu si vzpomeneme na film Pelíšky.

Reklama

Exteriér – záď a dno

Zadní stěna prozrazuje koncepci mATX Cube skříně Chieftronic M1 s horizontální pozicí pro základní desku a vespod umístěným napájecím zdrojem. I když výrobce deklaruje pouze použití 120mm ventilátoru, zadní pozice disponuje současně otvory pro uchycení většího ventilátoru rozměru 140 mm, v obou případech bez možnosti výškového posunu. Spíše zajímavostí je dvojice kruhových otvorů s gumovými průchodkami v horním rohu zadní stěny. Nedovedu si představit, že by někdo k této skříni připojoval externí radiátor vodního chlazení.

Čtveřici bohatě děrovaných záslepek pro rozšiřující PCIe karty fixuje v šasi pouze posuvný plechový kryt s jediným šroubem. Otvory se závity pro jejich pozdější upevnění šrouby naštěstí nechybí. Právě tyto záslepky mě docela vyděsily, neboť se během přepravy skříně uvolnily a poletovaly volně uvnitř skříně. Balík při manipulaci příšerně chrastil a budil dojem, že se něco totálně rozbilo.

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz

Mám opakovaně dojem, že výrobce si dal tu práci, aby přelouskal naši předchozí recenzi skříně G1 a u modelu M1 se vyvaroval některým kritizovaným oblastem. U G1 jsem napsal, že bych uvítal spíše jednodušší válcovité nohy ideálně s chromovou povrchovou úpravou a vedle nich méně nápadný držák filtru. Přesně takové řešení nyní nacházím u modelu M1, ale zůstávám nohama na zemi a nedělám si iluzi, že by tomu bylo mou zásluhou.

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zcela rovném dně skříně se nachází dva čtvercové průduchy rozdílné velkosti kryté prachovými filtry. Průduch u zádi skříně slouží pro přívod chladícího vzduchu k napájecímu zdroji. Všimněte si, že jeho prachový filtr výrazně přesahuje účinnou plochu průduchu. Účel druhého průduchu uprostřed skříně zůstává pro mě záhadou. Nachází se přímo pod košem s 3,5" disky, takže může sloužit k jejich přirozenému ochlazování. Uvnitř skříně není prostor pro umístění ventilátoru nad tento průduch, nejsou zde ani otvory pro upevnění ventilátoru.

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukce obou prachových filtrů je jinak velmi kvalitní. Do rámu z houževnatého plastu je zalisována jemná síťovina schopná zadržet i velmi jemné částice prachu. Nejvíce exponovaný filtr napájecího zdroje lze snadno vyjmout vytažením směrem vzad bez nutnosti manipulace se skříní. Zpět to půjde o něco hůře, neboť do drobných vodítek není snadné se poslepu trefit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama