Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 10. 2019 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, příď a strop 4. Exteriér – záď a dno 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Interiér – úprava čelního panelu 8. Příklad montáže – deska, chladič 9. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 10. Hodnocení a závěr

Pod letos založenou značkou Chieftronic se nedávno na náš trh dostala v pořadí už druhá herní počítačová skříň taiwanského výrobce Chieftec. Po modelu G1 velikosti Midi Tower následuje drobnější M1 v provedení Cube s bohatým prosklením a s podobnými prvky designu a konstrukce. U nejednoho detailu si vzpomeneme na film Pelíšky.

Reklama

Příklad montáže – disky, zdroj, grafika

Osazení kterékoliv z dvojice pozic pro 3,5" disky je velmi snadnou záležitostí. Stačí vysunout plastový šuplík z koše, roztáhnout jeho samostatné části, dovnitř položit disk a obě poloviny šuplíku opětovně sevřít. Disk v šuplíku budou bezpečně držet ocelové hroty umístěné v gumových pouzdrech. Takový spoj současně zamezí přenosu případných vibrací disku do konstrukce skříně.

Chieftronic M1: pěkná skříň s nevyužitým potenciálem
i Zdroj: PCTuning.cz

Šuplík s diskem zasuneme do koše tak hluboko, až zaklapnou plastové západky. Poté drží šuplík v koši velmi pevně bez jakékoliv nežádoucí vůle. V šuplících jsou navíc připraveny otvory, umožňující upevnění disků menší 2,5" velikosti.

Speciálně pro 2,5" disky je však připraven drobný plechový koš na zádi skříně. Také zde je montáž disku do dvou pozic docela pohodlná a i zde najdeme opatření proti eliminaci přenosu vibrací disku do konstrukce skříně. Samozřejmě, že toto opatření má smysl jen v případě použití mechanických disků.

V příslušenství skříně najdeme speciální gumové kroužky, jimiž protáhneme šrouby, které upevníme do otvorů na bocích disku. Pak již jen zasuneme disky do koše.

V zadní pozici disk pevně zachytí speciální plastové západky. Jednoduché, pohodlné a funkční řešení.

Základní 1200W napájecí zdroj vzorové sestavy má na délku 190 mm, takže se do skříně Chieftronic M1 nevejde. Použil jsem tedy alternativní zdroj, jehož čistá délka bez kabelů je 160 mm. Ke zdroji musíme napojit všechny potřebné kabely ještě před jeho vložením do skříně. Poté se již ke konektorům zdroje nedostaneme.

Pro stísněné podmínky bývá mnohem lepším řešením možnost zasunutí otvorem ze zadní stěny skříně. V takovém případě si pro přístup ke konektorům zdroj pouze povysuneme. U testované skříně ale takové řešení nemáme a zdroj s napojenými kabely musíme z boku do skříně doslova nacpat. Po zasunutí zdroje za roh skříně se prostor za jeho zádí o centimetr rozšíří a kabelům se bude trochu lépe dýchat. Snažte se preventivně vybírat zdroj s co nejmenší délkou. Těch 160 mm je opravdu mezní hodnota.

V následujícím kroku jsem připojil kabely napájecího zdroje do základní desky a k diskům. Mimo otvorů pro průchod kabelů jsem využil volný prostor mezi okrajem přepážky pod základní deskou a bočnicemi. Současně s napájecími kabely jsem také připojil kabel řídicí jednotky ARGB osvětlení a datové kabely k diskům.

Závěrečný krok montáže sestavy je tradičně věnován grafické kartě. V případě skříně Chieftronic M1 máme základní desku v horizontální poloze, takže grafická karta v primárním PCIe slotu spočine ve vertikální poloze lícem k levé bočnici. Pro přístup k záslepkám postačí odsunout jejich společný plechový kryt fixovaný jediným šroubem.

Před uzavřením skříně je vhodné připojit napájecí kabel a vyzkoušet prvotní spuštění sestavy. Pokud jsme byli při sestavování pečliví, mělo by vše běžet zcela bez problémů. Pokud se sestava nerozběhne, nebo se po chvíli běhu sama zastaví, případně vypouští kouřové signály, máme problém a čeká nás demontáž a hledání chyby.

U vzorové sestavy s modulární kabeláží napájecího zdroje jsem nedostatek prostoru pro ukrytí kabelů nepociťoval. Řídicí jednotku ventilátorů a osvětlení jsem umístil na dno šasi za koš s 3,5" diskem. S organizací kabelů jsem se nezdržoval, neboť do prostoru pod základní deskou stejně nepůjde zvenčí vidět.

Z opačné strany skříně není co organizovat. Můžeme tedy uzavřít bočnice.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama