chladice-primecooler-hypercool-vs-zalman
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman

Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman | Kapitola 3

Dedek Jan

Dedek Jan

15. 3. 2004 00:00 38

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Specifikace chladičů 3. Měření a závěr

Vzhledem ke stále narůstajícímu tepelnému vyzařování dnešních procesorů je otázka chlazení, jeho účinnosti a s tím spojená otázka generovaného hluku, stále aktuálnější. Protože se k nám do redakce dostaly nové chladiče značky PrimeCooler které nápadně připomínají legendární Zalmany, připravili jsme pro vás rychlý minitestík těchto chladičů. Jako rivalové proti sobě stojí chladiče PrimeCooler Hypercool II+, HyperCool I a Zalman 7000A - Cu. Výsledky jsou zajímavé a máte se určitě na co těšit.

Reklama

Výsledky měření

Chladiče byly dodány s regulací, proto byly měřeny na dvou stupních otáček - minimálních a maximálních. Tak a pojďme se podívat na výsledky měření.

První graf ukazuje efektivitu chlazení v "hlasitém" režimu kdy otáčky byly nejvyšší.

Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman
i Zdroj: PCTuning.cz


Větší počet žeber chladiče Zalman má převahu nad chladiči Primecooler.

Z předchozího grafu jasně vyčteme, že nejlépe je na tom chladič Zalman 7000A - Cu, kde dosáhla maximální teplota 56°C, s odstupem následuje PrimeCooler Hypercool II+ kde se teplota vyšplhala až na 61°C, pole uzavírá  hliníkoměděný PrimeCooler Hypercool I s maximální teplotou 64°C. PrimeCooler Hypercool I je na úrovni boxovaného chladiče Pentia 4, odlišuje jej rychlejší chladnutí, menší otáčky a z nich plynoucí jeho menší hlučnost.

Ještě se podívejme na teplotní graf při nastavených minimálních otáčkách, kde jsou chladiče nejtišší.

Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman
i Zdroj: PCTuning.cz

Zalman demonstruje svou sílu i při nastavených minimálních otáčkách, teplota dosahuje "pouhých" 64°C to je hodnota srovnatelná s chladičem PrimeCooler Hypercool I na maximálních otáčkách. Oba chladiče PrimeCooler si opět drží od Zalmana znatelný odstup. U měděného kousku se teplota vyšplhala na 73°C a u hliníkoměděného až na odstrašujících 78°C.

Závěr

Pokud si budete chtít test vyzkoušet doma a teploty nebudou dosahovat takovýchto hodnot, je to možná způsobeno tím, že váš systém není tak "brutálně" přetaktován jako náš testovací. Je to Pentium 4 2GHz přetaktované na P4 3,32GHz, to je o úctyhodných 66%. Při takovémto přetaktování P4 hřeje jako "kamínka".

Chladiče PrimeCooler jsou svým designem nápadně podobné chladiči Zalman, liší se jiným začleněním ventilátoru do konstrukce chladiče a, bohužel, také i chladícím výkonem. S nadsázkou můžeme říci, že kopie nedosahuje kvalit originálu - musíme však dodat, že cena těchto kopií je prakticky poloviční.

PrimeCooler jsou dobré chladiče, ale nejsou stavěné pro "brutální" přetaktování. Na standardně nastavených systémech odvedou velmi dobrou práci a navíc za slušnou cenu, dalším plusem je jejich malá hlučnost ve spolupráci s regulátorem otáček.

Při srovnání s originálním chladičem přibaleným k Pentiu 4 nevychází nejlépe PrimeCooler Hypercool I (AlCu), spíše by se uplatnil na Athlonech nebo Duronech, kde boxované chladiče nemají takovou účinnost a jsou hlučné.

Poznámka: Montáž chladičů

V poslední kapitole se musím zmínit o montáží vějířovitých chladičů - pokud jste majiteli desky pro Pentia 4 nebo Athlona 64, jste v bezpečí. Nejvíce problémů způsobuje montáž na platformu Socket A (pro Athlony XP). Zalman 7000 vyžaduje v okolí socketu dostatek prostoru a navíc i montážní otvory. HyperCool je poněkud méně náročný - montuje se na socket a vyžaduje "pouze" dostatek prostoru po stranách socketu.

Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman
i Zdroj: PCTuning.cz

Oups, tudy cesta nevede - vysoké kondenzátory desky MSI K7N Delta brání instalaci montážní spony.

Chladiče: PrimeCooler Hypercool vs. Zalman
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladiče k testování dodala firma TNTrade

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama