Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana | Kapitola 2

Vojtěch Lank

Vojtěch Lank

3. 2. 2010 20:00 46

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Průběh měření 3. Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev2 4. Instalace AC Freezer 7
5. Scythe Katana 3 6. Instalace Scythe Katana 7. Výsledky testů 8. Zhodnocení a závěr

Hledáte náhradu za běžně dodávaný OEM chladič a nemáte zrovna moc peněz? Nemusíte tolik investovat, abyste získali podstatně tišší a navíc i výkonnější chlazení, než je obyčejný BOX. Do našeho duelu jsme vybrali legendární Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev2 a Scythe Katana 3, který z nich bude lepší?

Reklama

Jak jsme postupovali krok za krokem

  1. Povrch procesoru jsme pečlivě očistili a odmastili technickým benzinem.
  2. Následně jsme nanesli dostatečné množství teplovodivé pasty (Noctua NT-H1) a rovnoměrně ji rozetřeli po povrchu IHS procesoru.
  3. Nyní nastal čas na montáž chladiče a upevnění na základní desku.
  4. Po správném uchycení, mnohdy mohutného hladiče, jsme základní desku vložili do počítačové CASE a zapojili ostatní komponenty a periferie.
  5. Konečně se dostáváme k samostatnému procesu měření.
  6. 1x necháme proběhnout program OCCT na nastavení, jež je na obrázku pod textem. Následně necháme počítač v klidu po dobu cca 10min, aby se ve skříni stabilizovala teplota
  7. Po ustálení jsme spustili program OCCT, opět na stejném nastavení. Tento krok se opakoval 3x po sobě v rozmezí 10 minut pro ustálení teplot v klidovém režimu.
  8. Teploty všech 4 jader se zapisovaly do tabulky, ze které jsme prvních 60 hodnot použili jako teplotu v IDLE (bez zátěže) a hodnoty 600-700 pro teplotu v BURN (100% zátěž CPU).
  9. Hodnoty pro každé zatížení zvlášť jsme aritmeticky zprůměrovali a výsledek použili pro další průměrování.
  10. Nyní se vrátíme opět ke kroku číslo 1 a celý proces se znovu opakuje. Získáme tedy celkem 6 hrubých mezivýsledků! (První chladiče jsme testovali celkem s trojnásobnou výměnou pasty. Takovéto testování bylo extrémně časově náročné, tudíž jsme od něho ustoupili. Výsledky v porovnání s výměnou pasty 3x a 2x byly identické.)
  11. V závěru měření jsme všechny hodnoty zprůměrovali a dostali konečný výsledek, který je použit ve srovnávacích grafech.

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte

Chladiče jsme testovali celkem ve 3 nastaveních. Díky obrovské časové náročnosti testování nebylo možné chladiče otestovat ve větším rozsahu otáček. První námi použité nastavení je "AUTO". Test
v tomto režimu spočívá pouze v připojení ventilátoru k základní desce na konektor CPU FAN, o víc není třeba se starat. Ve výsledcích se ukáže, jak si deska poradila s otáčkami ventilátoru, PWM regulací a teplotami procesoru bez jakékoliv vnější regulace. Takto používá chladiče většina uživatelů, kteří nemají ventilátor připojený k regulačnímu prvku. Další test, kterému jsme chladiče podrobili jsme označili jako "MAX". Sám název vypovídá, o co se zřejmě bude jednat. Ano, ventilátor na chladiči je manuálně nastaven na maximální možné otáčky, a to jak v klidu, tak v zátěži. Jako poslední test jsme zvolili manuální nastavení otáček na hodnotu 1100ot/min, což by měl zvládnout téměř každý ventilátor, až na pomaloběžné ventilátory.

Shrnutí podmínek během testu

  • Teplota vstupního vzduchu do case jsme měřili pomocí dvou digitálních teploměrů a snažili jsme se ji udržet na konstantních 20°C, aby docházelo k co nejmenším chybám v měření
  • U všech chladičů jsme použili stejnou teplovodivou pastu. Jednalo se o Noctua NT-H1
  • Vstupní (1) a výstupní (2) ventilátory jsme provozovali vždy na stejných otáčkách, které činily 1000ot/min
  • Testovací skříň měla vždy uzavřené bočnice
  • Testovací sestava byla vždy nastavena na stejné parametry
  • Takt procesoru byl 2,67GHz
  • Napětí na procesoru bylo nastaveno na AUTO
  • Procesor měl vypnuté šetřící funkce a funkci Turbo.
  • Při plné zátěži bylo vytíženo všech 8 vláken na 100%

Test hlučnosti

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz

Do našich testů jsme se rozhodli zahrnout i závislost hlučnosti ventilátorů na jejich otáčkách. Jelikož jsme nevěděli, kam správně umístit hlukový senzor, aby byl test "vypovídající" o opravdové hlučnosti ventilátoru, rozhodli jsme se umístit snímač do nejvyšší 5,25" pozice. Jak byl senzor opravdu umístěn si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Chladiče za pár stovek - Freezer versus Katana
i Zdroj: PCTuning.cz

Podmínky při testování hluku.

Během našeho měření jsme použili víceúčelový měřící přístroj DT-8820 od společnosti CEM. Problém je však s tím, že tento přístroj dokáže detekovat hladinu hluku pouze vyšší než 32dB. Tudíž není možné proměřit hlučnost větráčků v celém rozsahu otáček.

  • Sestava byla umístěna ve velké tiché místnosti, aby nedocházelo k ovlivnění hlučnosti samotného ventilátoru
  • Ve skříni byly vypnuty všechny ventilátory kromě testovaného
  • Odpojeny byly i pevné disky
  • V moment testu byla ze sestavy vyjmuta grafická karta
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama