chlazeni-graficke-karty-4-chladice-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chlazení grafické karty: 4 chladiče v testu

Chlazení grafické karty: 4 chladiče v testu | Kapitola 3

Bury

Bury

3. 6. 2004 00:00 69

Seznam kapitol

1. Zalman, Thermaltake a Arctic Cooling 2. Thermaltake Extreme Giant III 3. VGA Silencer rev.3 a závěr

Při koupi grafické karty se ve většině případů setkáme s "kvalitními" originálními chladiči, které kromě mnohdy vysoké hladiny hluku nemají takový účinek jaký bychom si všichni přáli. Časem jejich chladící účinek klesá a samozřejmě stoupá i hluk. Každý majitel GK časem začne přemýšlet i o OC a v tomto případě jsou většinou originální chladiče nedostačující. Výrobci se však předhánějí v produkci chladičů i na grafické karty a právě proto jsme se rozhodli dnes zaměřit na některé z nich.

Reklama

Posledním dnes testovaným kouskem je chladič, který není nutné nijak představovat. Jeho recenzi jste na našich stránkách určitě četli a jediná novinka, kterou bychom měli zmínit je možnost osadit jej na karty AIW. Je určen primárně na GK ATI Radeon. Dřívější recenzi najdete zde.

Chlazení grafické karty: 4 chladiče v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip je podobný dřívější konstrukci nVidie "Dual Flow" - testované řešení však využívá většího a značně tiššího nízkootáčkového větráku. Ten čerpá vzduch ze skříně a žene skrz chladič pres PCI záslepku ven.

Obrovskou výhodou tohoto řešení je vyhánění teplého vzduchu ven ze skříně. Možnost měnit otáčky ve dvou stupních tady zůstala. I na vysoké otáčky větráček takřka neslyšíte. Jako plus je třeba také brát v potaz, že nyní chladič díky upravenému plíšku zabírá jen jednu pozici. U původního to byly pozice dvě.
Za nevýhodu můžeme považovat nemožnost umístění na karty nVidia. Podle našich informací však firma AC chystá i modely určené primárně právě na karty nVidia.

Chlazení grafické karty: 4 chladiče v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Montáž Arctic-Coolingu proběhla bez větších problémů. Mohutné hliníkové těleso stačí zespodu namazat teplovodivou pastou, přiložit na jádro, zespodu sepnout sponou a utáhnout šroubovákem tak, aby chladič držel pevně. Je třeba si dát pozor na "přepnutí karty", které poznáte podle ohnutí karty pokud utáhnete šroubky příliš.

Specifikace chladičů

Parametr/Typ Zalman ZM80C-HP Thermaltake Giant II Thermaltake Giant III VGA Silencer
Rozměry větr. (mm) N/A 45 x 45 x 10 60 x 60 x 10(40 x 40 x 40) N/A
Váha pasivu 325 g 448g 490g 278g
Materiál Hliník Hliník Hliník Hliník
Otáčky větráčku(ot/min) N/A 5400 5300/4200/3000/+9000 1200/2400
CFM N/A 11,35 22,3/+3,53 N/A
Hlučnost (max/střed/min) 0dBA 28dBA 21 / 30 / 38 /+41,6dBA 19 / 23dBA
Typ ložiska větráčku N/A sleeve bearing sleeve bearing N/A
Ovládání rychlosti N/A N/A Hi/Normal//Min/+boost Hi/Lo

Testy a závěr

K testování dovedností chladičů nám firma Abacus, které tímto děkujeme zapůjčila grafickou kartu Triplex Radeon 9800XT. Tuto kartu jsme si vyžádali hlavně kvůli tomu, že umožňuje zaznamenávat momentlní teplotu jádra. nVidiáci ať se na nás prosím nezlobí kvůli tomu, že jsme si nevybrali kartu s jejich oblíbeným čipem.

Metodika byla následující: Každý chladič byl po namontování temperován po dobu 30 min hraním Far Cry.  Po 15 min zchlazení následoval 60 min loop testu "Nature" z benchmarku 3DMark 03. 4xFSAA (vyhlazování hran) a 8x AF (anizotropní filtrování) nemohlo chybět. Chladiče byly měřeny v uzavřené skříni, ve které byly instalovány 2x 12cm fany zpomalené na 1500 ot/min.

Teploty byly odečítány pomocí programu RivaTuner. V následujícím grafu můžete jasně vidět, jak si dnes testované chladiče vedly.

Chlazení grafické karty: 4 chladiče v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Jaký závěr si přečtete je asi každému jasné. Pokud budeme přihlížet pouze k výkonům, vyhrál o kousek chladič Thermaltake Giant III, těsně následovaný chladičem VGA Silencer.
Pokud budeme přihlížet k poměru výkon vs. minimum hluku, vyhraje na celé čáře chladič VGA Silencer.
Pro mnohé z Vás je však tím nejdůležitějším cena, kde jasně poráží všechny dnes testované modely VGA Silencer. Právě jej je možno dnes pořídit za 475,- Kč bez DPH, Chladič Zalman, který se ukázal jako nedostatečným ve svých chladících schopnostech u novějších karet (na starší karty se hodí zvláště pro jeho tichý provoz) pořídíte za 750,- Kč bez DPH.
Thermaltake Giant II je také velice zajímavou koupí s poměrem cena výkon. Chladící schopnosti patří mezi ty lepší a jeho cena okolo 980,- Kč bez DPH také není závratnou.
Poslední a nejdražší model Thermaltake Extreme Giant III sice porazil dnešní peloton o prsa, jeho cena a hlavně produkovaný hluk nepatří mezi ty nejmenší.

Jednoznačným vítězem se tedy stává VGA Silencer, který si výkonem, cenou a produkovaným hlukem hravě poradí s výrobky konkurenční značky.

Za zapůjčení chladičů Zalman a Thermaltake děkujeme společnosti TNtrade, VGA Silencer nám zapůjčil PCshop, kterému také děkujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama