Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář | Kapitola 5

Václav Vlček

Václav Vlček

20. 12. 2019 10:00 9

Seznam kapitol

1. Hliníkový elegán Chuwi 2. Konstrukce překvapí 3. Patnáct palců ve 4K 4. Výkon, výdrž a reálný provoz 5. Závěr a hodnocení

Ultrabook s úhlopříčkou patnáct palců, špičkovým 4K IPS displejem a navíc v elegantním tenkém hliníkovém šasi. To všechno za víc než zajímavou cenu? V tom prostě musí být nějaký háček a bohužel se skrývá uvnitř počítače.

Reklama

Závěr a hodnocení

A jsme na konci. Možná jsem věnoval notebooku trochu víc prostoru, než by si zasloužil, ale samotného mě překvapilo, jak jsou některé jeho stránky povedené, jen aby je pár dalších detailů zbytečně srazilo. Chuwi Lapbook Plus na první pohled udělá opravdu špičkový dojem. Výborně zpracované tělo z poctivého kusu hliníkové slitiny s povrchovou úpravou tak akorát odolávající otiskům prstů, nikde nic nevrže. I ta obrazovka je dostatečně pevná, takže se neohýbá jako u některých levných notebooků.

Přidejte k tomu opravdu povedenou klávesnici s velkými kurzory (zato podivně proházeným numpadem) a touchpad doslova grandiózních rozměrů. A k tomu potom povedený 4K panel o úctyhodné úhlopříčce 15" s překvapivě malými okraji. Zní to parádně? Navíc teoreticky za něco málo přes 10 tisíc korun? No bohužel ďábel je v detailech. A těch je tady povícero.

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší průšvih je pomalý procesor, škoda že Chuwi nepoužili alespoň Celeron, nebo třeba úsporné Pentium. ty mají narozdíl od byť čtyřjádrového Atomu nějaký výkon. Ano, pokud máte deset let starý notebook s tehdy úsporným (rozuměj pomalým) procesorem, tohle bude zajímavý upgrade. Pokud máte ale zkušenosti s jakýmkoliv jiným notebookem, který není dědictvím po dědečkovi, bude Lapbook Plus nejspíš pomalejší. Ano, je to použitelné na kancelář, výborné na sledování videa, ale nic extra navíc nečekejte.

Další detaily jako pomalejší SSD, displej sice špičkový 4K IPS s dobrými pozorovacími úhly, zato bez 250% zvětšení prakticky nepoužitelný. Se dvěmi USB si u ultrabooku ještě vystačíte, ale proč je nabíjení pomocí proprietárního kolíku místo USB-C nechápu a hledat na cestách miniHDMI konektor, když si budu chtít pustit video na televizi v hotelu, je taky zbytečná komplikace.

A nakonec samozřejmě dostupnost, ať už notebook koupíte z Číny nebo třeba ze sousedního německého Amazonu, vždycky bude problém s jakýmikoliv zárukami. Z Aliexpressu je sice cena o poznání nižší, zato s rizikem (téměř jistotou), že pilní celníci přidají k ceně státní desátek (spíš teda dohromady čtyři desátky). Další možnosti nákupu najdete přímo na stránkách výrobce.

Rizika musíte zvážit sami. Pokud chcete něco podobného v přibližně stejné cenové kategorií, ale bez komplikací s objednáváním z ciziny a diskutabilní zárukou, asi nejblíže bude Acer Swift 1. O něco menší displej, provedení také o trošku obyčejnější, zato uvnitř adekvátnější komponenty a celková funkčnost o kategorií výše. Ale samozřejmě pokud chcete frajeřit, Chuwi Lapbook Plus za tu cenu nabízí hodně parády.

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení notebooku do testu děkujeme společnosti Chuwi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama