Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář | Kapitola 4

Václav Vlček

Václav Vlček

20. 12. 2019 10:00 9

Seznam kapitol

1. Hliníkový elegán Chuwi 2. Konstrukce překvapí 3. Patnáct palců ve 4K 4. Výkon, výdrž a reálný provoz 5. Závěr a hodnocení

Ultrabook s úhlopříčkou patnáct palců, špičkovým 4K IPS displejem a navíc v elegantním tenkém hliníkovém šasi. To všechno za víc než zajímavou cenu? V tom prostě musí být nějaký háček a bohužel se skrývá uvnitř počítače.

Reklama

Výkon, výdrž a reálný provoz

A konečně se dostáváme ke kapitole, kde všechny ty pozitivní moudra o povedené konstrukci, slušném osazení a výborném displeji postavíme na jednu stranu váhy a proti tomu bude… výkon celého stroje. Jak asi tušíte, velkou slávu očekávat nejde. Osazený Atom je sice čtyřjádro, ale bohužel ořezané na kost, navíc pasivně chlazené a výkonem celkově poddimenzované. Speciálně v kombinaci s 4K displejem. Nesnažil jsem se za každou cenu spustit co nejvíc benchmarků a testů, výkon procesoru je mizerný a stačí tak na prohlížeč a office, nebo sledování filmů. Spíš jsem se takzaměřil na provozní vlastnosti v zátěži.

Cinebench r20

Při prvním spuštění testu v Cinebench r20 se překvapivě držely všechny čtyři jádra na maximální turbo frekvenci 1,99 GHz po celou dobu testu. Výkon je pochopitelně mizerný, ve srovnávací tabulce je procesor na ocasu. Není se čemu divit, je to i když moderní, tak pořád jenom Atom a nezachrání ho ani čtyři jádra. Docela zajímavé bylo, že pasivní chlazení udrželo procesor celkem v přijatelných teplotách po celou dobu testu. Po deseti minutách benchmarku se z provozních 45° C teplota pomalu vyšplhala na 66-69° C, teplota okolí 20° C. Potom už to bylo víceméně stejné, teploty dále nerostly a procesor se držel maximálního turba. 

Ale po restartu se turbo začalo chovat jinak – řekněme korektně – a z maximálních 1,99 GHz spadla rychlost po několika sekundách benchmarku na běžných 1,6 GHz. Po pár dalších restartech zůstala zase zaseknutá na 1,99 GHz. Na výkonu to poznat prakticky není. Zřejmě nedoladěný BIOS, jak frekvenci zaseknout permanentně se mi zjistit nepodařilo. Ani rozdíl v teplotách nebyl znát. Zajímavé je, že v idle ve Windows jede procesor prakticky pořád na 1,99 GHz, i když je vytížení minimální...

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

 

wPrime 2.10

Výkon opět slabý, ale ani tady se nepodařilo v zátěži dostat procesor nad 69° C. Turbo na všech jádrech 1.99 GHz běželo někdy po celou dobu, jindy pouze chvilku na začátku. Totéž se opakuje u jakýchkoliv výkonových benchmarků.

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

 

SSD 

Ani tady nás nečeká nějaké zásadní překvapení. Pro běžný provoz systému rychlost postačí, není to klasické levné eMMC ale výkonem se rozhodně ani zdaleka neblíží i nejlevnějším prodávaným SATA SSD v našich obchodech. Přenosové rychlosti jsou cca poloviční než umožňuje SATA, hodnoty IOPS a práce s malými bloky dat raději ani nekomentovat. Nepomůže, že je to celé v M.2 slotu – Číňan umí vyrobit levné a pomalé SSD i s moderním rozhraním. Na druhou stranu pro základní operace v pohodě, v kombinaci s procesorem bych řekl adekvátně rychlé a kapacita 256 GB bohatě postačí. Lepší jak mechanický disk.

Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz
Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

  

Start Windows a aplikací

Počítač není nejrychlejší, kombinace Atomu a pomalejšího SSD ale pořád zvládne celkem rozumně rozhýbat běžné aplikace. Jenom start systému je citelně pomalejší, od zapnutí notebooku 50,24 s. Nepomůže tomu mimo jiné 13–15 s, které zabere jenom inicializace BIOSu. Ten je sice plný položek, o kterých nikdo ani neslyšel, ale užitečné nastavení pro zrychlení POST inicializace tam nenajdete. Podstatně rychlejší je návrat ze Suspend režimu 6,31 s. Ten si ale vezme svojí daň z akumulátoru, pokud ho nekombinujete se Hibernate, tak je to něco mezi 6–10 % energie dolů za den. Díky automatickému Hibernate se dostaneme na přijatelných 2 %.

Výběr aplikací

Firefox v71.0 5,12 s 
Microsoft Word 2007  7,42 s 
MPC-HC v1.17.13  1,93 s 
Fotky v2019.19071.17920.0  4,43 s 

Přehrávání videa

Tady procesor silně zahraňuje akcelerace přes GPU, která si hravě pradí i opravdu náročným videem. Testoval jsem 4K 10bit HEVC s bitrate až 250 Mbps a pravda, video jsem spouštěl asi desetkrát než jsem dostal screenshot bez vypadlého snímku. Ale ty dva až tři dropnuté framy způsobilo vždycky buď přepnutí do taskmanageru nebo jiný nesmysl. Grafika to utáhne v pohodě, ale i drobný zásek v systému způsobí výpadek pár snímků. Pro sledování videa ale v pohodě, nemusíte se ničeho bát. Navíc takhle extrémní bitrate není vůbec běžný, použil jsem ho jen pro testy. Ostatně stejná  videa můžete stáhnout sami – Jellyfish Video Bitrate Test Files. Vytížení procesoru je cca 7–10 % i při přehrávání 4K videa s vysokým bitrate. Ve FullHD je to okolo 5 %.
Chuwi Lapbook Plus – paráda na pohled, výkon jen na kancelář
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Po rozkliknutí je původní screenshot včetně taskmanageru

Výdrž na baterii

Vzhledem k poměrně malému akumulátoru s kapacitou 36 Wh nelze očekávat zázraky. A ani je nedostanete. Nejrozumnější výsledky dostanete při sledování filmů, ideálně večer s jasem obrazovky staženým na minimu. Potom se můžeme bavit přibližně o 6 hodinách zábavy. Jakmile ale plánujete trochu pracovat, notebook zatížíte mixem brouzdání po internetu, přidáte nějaké to psaní v kancelářských aplikacích a sem tam práce s obrázky, jsme na necelých 4 hodinách při středním podsvícení (5/10). Při plné zátěži vydrží notebook sotva polovinu uvedeného času. Takže na celodenní vysedávání u kafe raději zapomeňte, nebo si najděte místo v rohu u zásuvky.

Zkušenosti z reálného provozu

Za dobu testování notebooku se přihodily dva zajímavé problémy. Poprvé z ničeho nic přestala fungovat Wi-Fi. Prostě zmizela, jako kdyby síťový modul Intel AC 3165 vůbec nebyl aktivní, nebo spíš karta úplně odešla. Chyběl v devicemanageru, nešel nijak zapnout ani kombinací Fn+F1, ani v BIOSU. Překvapivě podpora Chuwi reagovala rychle, problém nahlášený na jejich diskuzní fóra, kde se sešlo více identických příspěvků, byl do druhého dne (pro mě, ostatní příspěvky byly pár dní staré) vyřešený novým biosem. Řešení zabralo, od té doby bez problémů.

Podruhé prostě systém spadnul do bluescreenu a tvářil se, že na disku není žádný systémový oddíl. Nepomohl restart, BIOS, nic. Co nakonec zabralo – kompletní vypnutí počítače (čtyři sekundy tlačítko power) a potom všechno naběhlo korektně zpátky a plně funkční. Od té doby se problém taky neopakoval.

Pro ajťáka jsou to drobnosti, dají se vyřešit, ale běžný uživatel by byl asi v p….. docela rozladěný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama