Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce	2021
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce 2021

Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce 2021 | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 1. 2021 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvod nebude o počítačích 2. Svět procesorů 3. Události kolem grafik 4. Disky a PCIe 4.0
5. Hry a hraní obecně 6. Finance a kryptoměny 7. Co mne zaujalo 8. Jaký bude rok 2021?

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2020. Už potřetí v řadě je skokanem roku AMD. Výkonem procesorů předehnalo Intel a u grafických karet dostihlo Nvidii. Svět zasáhl COVID-19 a nedostatek všeho možného. Bitcoin dosáhl rekordní ceny.

Reklama

Co mne zaujalo

Když pominu všechno to šílenství okolo koronaviru, lockdowny, zavřené hranice, testy, neschopnou vládu, zmatky, zavřené školy a služby, několik věcí mne opravdu zaujalo. Tou první je proniknutí skalpingu i do počítačového průmyslu. Už mnoho let existuje na webu několik placených služeb, které sklapingem žijí a v podstatě ho vytváří. Vždy ale šlo o zboží mimo tento obor. Velkým artiklem jsou limitované tenisky, móda, hodinky, prémiový alkohol a mraky dalších komodit. Tímto způsobem se může obstojně živit i naprostý amatér a funguje to.

Absurdní cena PS5 na eBay
i Zdroj: PCTuning.cz
Absurdní cena PS5 na eBay

Fakt, že ale skalpeři objeví i grafické karty a konzole, jsem nečekal v takové míře. Nemyslím tím prodejce pár kusů na českém bazoši, ale opravdové profesionální skalpery působící na eBay, Amazonu a dalších tržištích. Ukázalo se tím totiž, jak dobře mají trh zmáknutý právě tyto předplatitelské weby živící se objevováním skalpovacích příležitostí. Tip na velký zájem o grafiky a herní hardware jim vyšel. Bohužel na úkor klasických počítačových nadšenců a obvyklých zákazníků tohoto zboží. Teď když už Cyberpunk 2077 vyšel, se snad takový hlad po hardware uklidní a vše už na jaře bude dostupné normálně za běžné ceny.

Druhá věc, která mne hodně zaujala, jsou úniky informací o novém hardware. Tady musím říci, že v roce 2020 se neutajilo skoro nic. Pouze výkon nových Radeonů 6000 zůstával dlouho tajemstvím, grafiky Ampere, všechny možné procesory Intel i AMD, disky i další hardware se neudržel dlouho v tajnosti. Pokud by to takhle mělo být i v budoucnu, nemá cenu už ani nic skrývat, stejně to unikne.

Leaky na serveru Videocardz
i Zdroj: PCTuning.cz
Leaky na serveru Videocardz

Další důležitá věc jsou ceny hardware. Dobře si vzpomínám, že na počátku roku se hovořilo o zdražení pamětí, NAND disků a paměťových médií. Pak přišel COVID-19 a vše změnil. Paměti i disky šly všechny s cenou dolů. Trochu se obávám, že v tomto roce (pokud COVID-19 dovolí) se budou chtít všichni zahojit. TSMC oznámilo až 40% zdražení wafferů. Také nová výroba bude dražší. To se promítne do cen grafik, mobilů, procesorů a do všeho hardware. Zcela určitě bude letos draho a jaké budou ceny hardware, se těžko odhaduje. Nechme se překvapit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama