Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma

Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma | Kapitola 2

Tomáš Němec

Tomáš Němec

11. 1. 2022 05:00 11

Seznam kapitol

1. Rozhodování a instalace 2. Konfigurace 3. Konfigurujeme virtuální počítač

Patříte k těm, co si rádi zkouší nové věci a učí nové postupy? Mnohým z této skupiny se určitě doma vyskytuje vyskytuje doma počítač s dostatkem paměti, pro který aktuálně nemají zajímavé využití, ale prodávat jej nechtějí. Podíváme se na jeden zajímavý způsob použití.

Reklama

První spuštění

Po instalaci máme systém s příkazovým řádkem, co s tím? Přímo na obrazovce máme nápovědu. Je k dispozici webové rozhraní na portu 8006, stránky jsou šifrované protokolem https. Takže zadáme do prohlížeče na jiném zařízení do adresního řádku

https.//IP_adresa_Proxmoxu:8006 

a uvidíme chybu nedůvěryhodné stránky. Lidé, co řeší lokální DNS, najdou root certifikát na počítači s instalovaným Proxmox v adresáři /etc/pve/pve-root-ca.pem. Ostatní schválí bezpečnostní výjimku. Následně uvidíme přihlašovací obrazovku. Zde zadáme jméno uživatele root a heslo, které jsme zadali při instalaci.

Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Potom se objeví tohle poněkud znepokojivé okénko, které nás bude provázet po každém přihlášení. Ale nemusíte se obávat. Pokud nepožadujete komerční podporu, můžete tuto žádost ignorovat. Program je možno použít zdarma, platí se pouze za podporu a prověřenější repozitář.

Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Repozitáře

Nyní půjdeme vyřešit repozitáře. Základní nastavení je pro ty, co mají aktivní podporu. Bez podpory pokus o načtení  aktuálních repozitářů hodí chybu. Takže jsou problémy s aktualizacemi. Ale žádné obavy, existuje úprava, která je zveřejněna na oficiálních stránkách Proxmoxu pro ty, kteří podporu zaplacenou nemají.

https://pve.proxmox.com/wiki/Package_Repositories

Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže provedeme úpravu konfiguračního souboru. Pro přístup máme dvě možnosti. Webové rozhraní umožňuje přístup k příkazovému řádku pomocí volby zařízení. Pokud jste nezměnili při instalaci, tak je defaultní jméno PVE.  a následně zvolíme Shell. Zde spustíme například Nano editor.

nano /etc/apt/sources.list.d/pve-enterprise.list 

a obsah upravíme do této podoby. To znamená vyřadíme enterprise repozitář a přidáme volný repozitář.

#deb https://enterprise.proxmox.com/debian/pve bullseye pve-enterprise

# PVE pve-no-subscription repository provided by proxmox.com,
# NOT recommended for production use
deb http://download.proxmox.com/debian/pve bullseye pve-no-subscription

Po úpravě provedeme aktualizaci naší instalace klasickým způsobem pro Debian. 

Kromě přístupu k příkazovému řádku přes webové rozhraní je ještě k dipozici možnost SSH spojení.

Úložná zařízení

Úložná zařízení používají Logical Volume Management – LVM. Pro rozšíření úložného prostoru lze použít více formátů. Připojení najdete v kolonce Datacenter, Storage, Add. V základu jsou definovaná dvě úložná zařízení, základní typu LVM pro umístění samotných virtuálních počítačů.

Druhé je zařízení typu adresář pro uložení pomocných souborů – ISO soubory, vzdump soubory záloh virtuálních počítačů, a šablony kontejnerů. Webové rozhraní poskytuje možnost nahrání těchto souborů.  Jak je dostat ven? Přes přístup SSH. V Linuxu umí tuto možnost naprostá většina správců souborů vzor zápisu fish://root@ip,adresa:22/. Ve Windows existuje program WinSCP. Kde je najdu? 

fish:/var/lib/vz/

Nastavení uživatelů

Nastavení uživatelů počítá s možností zadat do systému Linux uživatele, potom se znovu nevyplňuje heslo. Další možností je vytvořit uživatele přímo pro Proxmox. Tam se při zadávání uživatele v grafickém rozhraní již nastavuje i heslo.

Co se starým PC: Proxmox a virtualizace profesionálně i doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé rozhraní počítá z možností zapojení několika počítačů do clusteru. To je již ale problematika mimo rozsah tohoto článku. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama