DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků | Kapitola 2

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

6. 10. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. Intro 2. Červená sestava – část 1. | příprava 3. Modrá sestava – část 1. | příprava 4. Červená sestava – část 2. | odhlučnění 5. Modrá sestava – část 2. | odhlučnění
6. Červená sestava – část 3. | kompletace 7. Modrá sestava – část 3. | kompletace 8. Hlučnost 9. Závěrem 10. Galerie

Již dlouhou dobu jsme si zde neukázali nějaký zajímavý systém vodního chlazení. Abychom to napravili, vzali jsme si dnes na mušku hned dvě nezávislé realizace vodního chlazení kombinovaného s kompletním odhlučněním. Spojuje je jen stejná černá case od FractalDesignu – jak moc se od sebe nakonec dokážou odlišit?

Reklama

Jelikož z chronologického hlediska byla červená sestava realizována dříve, začnu u ní. Jinak na webových stránkách tuto úpravu naleznete pod označení DefineH2O, ale pro přehlednost v následujícím textu zachovám barevné rozlišení.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Základem musí být samozřejmě vyřezání otvorů pro ventilátory

V případě této sestavy byl trochu problém s vodním chlazením. Majitel totiž měl osazeny dva výměníky MCR320 od společnosti Swiftech, jejichž produkty jsou sice u nás proslulé, nicméně příliš často se s nimi pro jejich horší dostupnost nesetkáváme. A v čem, že je problém? Ono totiž vhodně usadit dva velké výměníky do case typu full-tower, to není zase taková sranda, a to přitom verze DefineXL je vlastně největší skříní, kterou tento švédský výrobce na trh dodává.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně vhodné usazení se nakonec našlo, i když problémy byly především se spodním výměníkem. Požadavek byl takový, aby veškeré komponenty, tedy i ventilátory, byly umístěny uvnitř case, takže prostoru rázem ubylo, ale s tím se musí zkrátka počítat.

Ve chvílích rozměřování však stále ještě zůstávala pevná ocelová case jedním celkem, nicméně jen několik minut po odložení lakýrnické pásky a černého fixu přichází na řadu Dremel, jehož řezací kotouč se zakusuje do ocelového plechu horního krytu. Tedy alespoň tak nějak by se s menší nadsázkou dala popsat postupná úprava skříně. Obdobný postup totiž následoval i ve spodní části, kde se muselo počítat ještě s perforací zdroje. 

V horní části jsem zvolil přesný kruhový tvar pro jednotlivé ventilátory, na spodní straně pro snížení odporu vzduchu bylo lepší vyřezat oválný tvar, jehož hrana se nakonec ještě osadila gumovým těsněním. Na něj pak přímo dosedá výměník, díky čemuž je zabráněno negativnímu profukování vzduchu mimo výměník. Drobná kolize se samozřejmě objevuje u zmiňovaného filtru, který jsem se snažil v maximální míře zachovat. Navíc, jak si ukážeme později, došlo také k demontáži jednoho ventilátoru, který by se do vzniklého prostoru sice vešel, ale způsoboval zbytečný aerodynamický hluk u zdroje. Část spodního výměníku je tedy chlazena „pasivně“.

Díky uložení jednoho z výměníků do spodní části skříně bylo nutné ještě přesunout zdroj. Jemu to výrazněji vadit nebude a alespoň uvolní místo neskladnému radiátoru. Pro tyto úpravy však není Define zrovna nejvhodnější skříní. Musel jsem odřezat perforaci, která byla vytvořena nad pozicí zdroje a následně vyrobit úplně nový panel pro upevnění zdroje.

Když už jsem v těchto úpravách byl, rozhodl jsem se lem osadit gumovým těsněním, aby byl zdroj zavěšen izolovaně. A v tuto chvíli si musím trochu rýpnout do konstrukce DefineXL, protože jsem příliš nepochopil zbytečné místo, které vzniká zde nad zdrojem. To je překryto plechem, takže hlubšího užití nenalezne, snad jen pro smotání nepotřebné kabeláže. Všem je asi navíc zároveň jasné, že v rámci této úpravy bylo nutné odstranit spodní dva koše pro pevné disky. Ale jelikož jsou v sestavě použity pouze dva 3,5“ disky, bude stačit zbylý horní koš, což také potvrdil majitel sestavy.

A pomalu se může začít s odhlučněním...

Zajímavé je vidět konstrukci ve chvíli, kdy je dělící plech odstraněný – pak se jedná o opravdu prostorný tower, který by svými rozměry mohl konkurovat i některým big-towerům. Rozhodně tedy považuji odstranění této přepážky za základní věc, pokud nevadí demontáž spodních košů na disky, zlepší se pak i airflow, apod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama