diy-projektory-vyrobte-si-doma-sami
Hardware Článek DIY projektory - vyrobte si doma sami!

DIY projektory - vyrobte si doma sami! | Kapitola 4

Trinom

Trinom

18. 3. 2009 07:00 39

Seznam kapitol

1. Úvod a teorie osvětlení 2. LCD displej 3. Optické součásti 4. Stavba 5. Galerie projektorů českých tvůrců

DIY Projektor je jak již název napovídá projektor. Ne však ledajaký. Ona zkratka DIY, z anglického Do It Yourself, volně přeloženo Udělej si sám, se používá pro výrobky, které si tvoří lidé doma na koleně. V případě DIY projektoru tomu není jinak, ale neplatí to samozřejmě úplně na sto procent. Některé komponenty si budete muset samozřejmě nakoupit, ale o tom už dále v článku.

Reklama

V této části vám popíšu, jak komponenty sestavit. Budu popisovat verzi s displejem mezi fresnely. Nejlepší je si pro začátek pořídit 4 závitové tyče a na nich si odladit vzdálenosti komponent, ono totiž nejsou všechny shodné s tím, co udává výrobce, proto tento postup vřele doporučuji. Jde nám především o to, mít obraz co možná nejrovnoměrněji podsvětlený. Komponenty jsou v tomto pořadí: výbojka v horkovzdušném tunelu s tepelným štítem, sklo (nepovinné, slouží k oddělení sálajícího horkovzdušného tunelu a zbytku komponent, které nemají teplo moc rády). Těmi jsou 1. fresnelova čočka, LCD panel, 2. fresnelova čočka a objektiv. Vzdálenost výbojky a 1. fresnelu jsou přibližně dány jeho ohniskovou vzdáleností, stejně jako vzdálenost 2. fresnelky od objektivu, která se odvíjí od ohniskové vzdálenosti 2. fresnelu. Vzdálenost mezi frenelem a LCD displejem doporučuji určit metodou pokus – omyl tak, aby v obraze nebyly vidět kruhy ani jednoho fresnelu. Jako dostatečná vzdálenost se považuje 15 - 20 mm pro oba.

DIY projektory - vyrobte si doma sami!
i Zdroj: PCTuning.cz


Obr. 13 – Ostrost v rohu

Po odladění vzdáleností přistoupíme k výrobě skříně. Jakou velikost a jaký typ skříně si kdo zvolí již nechám na jeho uvážení. Osobně považuji za nejlepší řešení skříň na výšku vysokou cca 1,5 m. To proto, že odpadá případná korekce lichoběžníkového zkreslení, která je třeba provádět, pokud osa objektivu není rovnoběžná s normálou plátna. Tato korekce se provádí naklápěním LCD panelu, 2. fresnelu a objektivu. Při použití však dochází k degradaci kvality obrazu, proto vřele doporučuji používat tuto metodu s rozvahou, nebo se jí zcela vyhnout vhodným umístěním projektoru a plátna. Pokud jste se dostali až sem, tak vám gratuluji a přeji mnoho příjemných chvil strávených v sedačce při sledování vašich oblíbených pořadů ve vysoké kvalitě na velikém plátně.

Orientační ceny komponent

Komponenta

Cena

Poznámka

Výbojka a příslušenství

1500 - 2500 Kč (elmag. předřadník)
3500 - 5000 Kč (elektronický předřadník)
Vždy brát nové, při stavbě dávat pozor na síťové napětí, vždy jistit!

Fresnelovy čočky

800 - 3000 Kč (podle velikosti) Fresnelky z Meotarů nebrat, jsou křivé

LCD displej

0 - 15000 Kč (podle rozlišení a typu) Optimální velikost je do 17"

Objektiv

0 - 6000 Kč (podle kvality a typu) Berte jen triplety (ne doublety)

Chladiče

Od 80 Kč za kus Je lepší brát s kuličkovými ložisky

Materiál na skříň

0 - několik tisíc Kč (podle kvality a typu)

Další věci

0 - několik tisíc Kč (podle požadavků) Monitoring, dochlazení, posuv objektivu

Z této tabulky vyplývá, že základní typ projektoru jde postavit za cenu kolem 3500 Kč, což je mnohem příznivější, než když si základní projektor koupíte.

Klady a zápory

Klady

Zápory

Můžu si to postavit sám a jak potřebuji Je to pracné
Výbojka má životnost 10 000 h a nová stojí kolem tisícikoruny Veliká skříň (kus nábytku)
Krásné barvy Spotřeba při nižším jasu
Ostrý obraz až do krajů 400W je minimum pro denní projekci
Projektor může fungovat jako TV bez dalších přístrojů
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama