Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče
i Zdroj: Tomáš Němec - pctuning.cz
Návody Článek Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče

Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče | Kapitola 7

Tomáš Němec

Tomáš Němec

16. 8. 2022 07:20 2

Seznam kapitol

1. Cockpit 2. Webmin - instalace a konfigurace 3. Webmin - možnosti ovládání 4. Ajenti GUI
5. TinyCP 6. PHPMyAdmin. PGAdmin 7. Závěr

Nainstalovali jste si linux systém bez grafického rozhraní a někde bokem zapojili, ať si plní svoji úlohu. Ovládáte ho vzdáleně pomocí příkazové řádky. Ale přesto si někdy říkáte, nešlo by to ovládat graficky? Ať už z pohodlnosti, nebo proto, že se na správě podílí i začátečník. Ano, jsou možnosti, jak server ovládat přes webový prohlížeč.

Reklama

Webové ovládací panely Webhostingu

Jde o poměrně rozšířenou kategorii ovládacích panelů. Specializuje se na hostingové služby a cloud. Často obsahuje přímo v instalaci panelu i instalaci webových služeb. Zde nebudeme zástupce těchto služeb představovat. Soustředí se na práci s doménami a často obsahují i poštovní služby. Tohle mnoho uživatelů v kategorii domácí server nepotřebuje. Přesto uvedu nějaké příklady, které nevypadají špatně.

aaPanel - zajímavý panel soustředěný pro oblast webových služeb. Má samostatnou instalaci skupiny serverových služeb vhodných pro provozování hostingu. Nevyužité služby lze nenainstalovat. Celá instalace, včetně nainstalovaných služeb, se objeví v adresáři /var/www/

Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče
i Zdroj: PCTuning.cz

CloudPanel – panel pro administraci jednotlivých samostatných webů.Dokonalé nástroje pro administraci jednotlivých domén a jejich nastavení. Celé to běží na www serveru NGINX a databázi MYSQL

Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče
i Zdroj: PCTuning.cz
Domácí server: Ovládáme linuxový server z webového prohlížeče
i Zdroj: PCTuning.cz

Co nebylo zahrnuto

MyVesta CP – fork VestaCP zaměřený výlučně na Debian. Není univerzální – proto nezařazen.

 

Čemu se raději vyhnout

VestaCP – systém vypadá hezky. Dokonce na svých stránkách nabízí možnost jednoduché instalace. Ovšem při využití se dočkáme hromady chyb. A některé části instalačního programu se ale přesto provedou. a to je problém.

Froxlor – jde o panel pro Webhosting. Při instalaci se přidává spoustu závislostí. V nich se instalují služby, které nemusíme potřebovat. Automaticky se přidává www server, databáze, poštovní server, FTP. Konfigurace služeb přes rozhraní je spíše zmatečná. Jsou vygenerovány potřebné příkazy, které musíte zkopírovat jinam. Ovšem zároveň je požadována heslo MariaDB uživatele.  Po kliknutí na OK se nic nestane. To otvírá potenciální cesty k narušení bezpečnosti systému. Celé to na mě působí jako složitější cesta k běžné konfiguraci služeb pomocí příkazového řádku a konfiguračních souborů.

Závěr

Pokud chceme co nejkomplexnější ovládací panel serveru, je jednoznačným vítězem Webmin. Nabízí nejvíce možností a maximální univerzálnost. Pro začátečníky je ale až příliš komplexní. Zde bych upřednostnil spíše Cockpit. Dostatek rozšiřujících modulů pro individuální úpravu a v základu pouze nejpotřebnější funkce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama