Domácí síťování: Zyxel GS1200-8 a síťové karty v týmu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Zyxel GS1200-8 a síťové karty v týmu

Domácí síťování: Zyxel GS1200-8 a síťové karty v týmu

Petr Šaroun

Petr Šaroun

15. 1. 2019 03:00 19

Seznam kapitol

1. Switch Zyxel GS1200-8 2. NAS Synology 3. Propojení switchů 2 Gbps 4. Ovladače, ovladače, ovladače
5. Intel – vytváření týmu ve Windows 6. Jumbo Frame 7. Kabely

Minule jsme v článku o síťovém swtichi Zyxel GS1200-8 za osm set korun nakousli virtuální sítě (VLAN) a naučili se kopírovat po síti rychlostí 230 MB/s, dnes se podíváme na vytváření týmů síťových karet, zmíníme se o Jumbo Frame a povíme si, jak (ne)propojovat switche navzájem, dokončíme to, co jsme minule začali.

Reklama

I dnes se ještě budeme věnovat switchi Zyxel GS1200-8, malému pracantovi. V první části jsme se naučili kopírovat po síti rychlostí 230 MB/s, odposlouchávat provoz pomocí zrcadlení portů a nakousli jsme virtuální sítě VLAN. Dnes se naučíme třeba to, jak propojit dva switche linkou 2 Gbps pomocí týmů.

Zyxel GS1200-8
i Zdroj: PCTuning.cz
Zyxel GS1200-8

Z diskuze pod první částí článku jsem nabyl dojmu, že to možná pár lidí nechytlo. Pro kopírování rychlostí 2 Gbps stačí obyčejný gigabitový switch, v každém PC/NAS dvě síťové karty, ideálně Windows 10 a funguje to. Síťové karty dokonce mohou být od různých výrobců. Pokud máte dvě síťové karty na desce, je to elegantnější řešení. Funguje to díky protokolu SMB3 a Multichannel (na blogu na technetu je dobré vysvětlení).

Síťové karty v týmu

Vytvořit tým síťových karet je složitější řešení než využít SMB3 s Multichannel (a jednoduše zapojit dvě síťové karty do jedné sítě). Jenže na propojení dvou switchů rychlostí 2 Gbps je tým nezbytný.

Nevýhody týmu

  • Umělá omezení ze strany operačního systém Windows (hlavní problém).
  • Nutná podpora ze strany Switche.
  • Některé programy neumí těžit z výhod týmu.
  • Většinu lidí uspokojí SMB3 a Multichannel, aniž by museli řešit vytváření týmů.

Výhody

  • Můžete propojit swiche Zyxel GS1200-8 tak, že budou spojené rychlostí 2 Gbps.
  • Pokud se dva různé programy pokusí přistoupit k síti, každý bude mít svou linku.
  • Výhody pro firmy (rozkládání zátěže a odolnost proti výpadku).

Zapojení síťových karet v týmu se skvěle hodí pro server, NAS nebo propojení switchů. Pro připojení domácího PC spíš ne. Mluvil bych jinak, ale Microsoft uměle uřízl podporu týmů ve Windows 10.

Síťový provoz

Příklad: Mám „hloupý“ program A, který vytvoří jedno TCP spojení. I když mám vytvořený tým síťových karet, program má jen jedno vlákno a veškeré komunikace jde skz jeden adaptér. Pokud spustím druhou instanci programu anebo třeba program B, data potečou přes druhý adaptér, dojde k rozložení zátěže.

  • Program, který navazuje/používá jen jediné spojení, nevyužije výhod týmu.
  • Zátěž z různých programů se dá rozložit, můžu plnou rychlostí číst z NAS i stahovat.

Příklad: S herním serverem komunikuje několik klientů, každý pomocí svého spojení, to je zátěž jako dělaná pro tým, protože různá spojení se dají rozházet na různé adaptéry v týmu. SMB3 Multichannel také nevytváří jen jedno spojení, ale několik, proto dokáže naplno využít výhod týmu.

  • Program, který navazuje/používá několik spojení, těží z vyšší propustnosti.

Tým je nezbytný pro propojení dvou switchů dost rychlou linkou, ale jestli něco získáte zapojením vašeho PC do sítě pomocí týmu, tak to si nejsem úplně jistý s ohledem na „neoficiální podporu“.

Nastavení týmu ve Switchi

V administraci Zyxel GS1200-8 jsou k dispozici statické týmy (IEEE 802.3ad draft v1) na portech 3 a 4 nebo 7 a 8. Budeme si muset poradit bez dynamických týmů, tedy bez LACP (IEEE 802.1ax), ale za ty peníze...

Možnosti nastavení
i Zdroj: PCTuning.cz
Možnosti nastavení

Nastavení není mnoho, v podstatě dvě zaškrtávátka. Vše najdete v menu „Link Aggregation“ (spojování linek).

Nastavení Link Aggregation
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení Link Aggregation

Sehnat switch s podporou LACP není nijak těžké, stačí sáhnout po nějakém použitém Cisco nebo HP, jenže to bude velká hučící potvora. Tohle je malý switch. Řešení tiché, funkční, jednoduché a elegantní.

Nastavíme první tým na portech 3 a 4. Do těchto portů zapojím NAS Synology DiskStation DS918+, který má dvě síťové karty a vytváření týmů podporuje.

Nastavená agregace
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavená agregace

NAS je nadále přístupný a postup rušení je opačný. Zrušíte tým v zařízení, pak agregaci vypnete ve switchi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama