Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016

Doporučené PC sestavy pro hráče – jaro 2016 | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

21. 4. 2016 03:00 54

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co je nového 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč 4. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč 5. Střední třída okolo 22 000 Kč
6. Vyšší třída okolo 28 000 Kč 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč 8. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč 9. Závěr

Jaro je již v plném proudu a s ním vám přinášíme pravidelný přehled doporučených herních počítačových sestav. Uplynulý kvartál byl poměrně skoupý na novinky, ale díky výhodnějšímu kurzu koruny a výrazným slevám RAM modulů jsme si mohli dovolit pár změn v sestavách, směřujících k vyššímu hernímu výkonu nebo lepší výbavě.

Reklama

Závěr

Cílem tohoto článku bylo představení sestav, které ve stanovených kategoriích nabídnou maximální herní výkon a optimální užitné vlastnosti, pokud možno bez nutnosti dalších investic. Pokračovali jsme v tradici a u každé kategorie sestav byly navrženy dvě varianty na konkrétní procesorové základně (levnější a dražší). Levnější varianta byla vždy navržena s ohledem na poskytnutí maximálního herního výkonu při dodržení stanoveného cenového limitu. Spořilo se zejména na výbavě sestavy. U dražší sestavy se obvykle herní výkon nezvedl, ale byla doplněna výbava, kterou považujeme v současné době za optimální.

Komponenty obou variant sestav je možné ve většině případů navzájem zaměňovat. Grafická karta použitá u dražší sestavy nemusí být vždy výkonnější, než ta u sestavy levnější. Některé komponenty, které byly použity u dražší sestavy (větší kapacita RAM, SSD disk) mohou být doplněny později v rámci upgradu základu, postaveného na levnější variantě sestavy.

Na závěr tradičně doplním několik obligátních rad, kterými je dobré se při pořizování počítačové sestavy obecně řídit.

Pokud si vybíráte komponenty do své nové počítačové sestavy a nemusíte se za každou cenu vejít do ohraničeného rozpočtu, snažte se vyhnout případům, kdy je použita silná a drahá grafická karta na úkor kvality a funkce ostatních komponent. Nejčastěji se jedná o malý objem operační paměti (pod 8 GB), malou kapacitu pevného disku (pod 1 TB), napájecí zdroj pochybné kvality a nekvalitní skříň. Taková herní sestava možná bude fungovat a v daném cenovém limitu bude snad i podávat nejvyšší herní výkon. Jenže to může být na úkor životnosti, kdy například závada na nekvalitním zdroji může kvůli absenci nebo nefunkčnosti ochranných funkcí zničit mnohem dražší komponenty sestavy, případně způsobit mnohem bolestivější ztrátu dat. Také to může být na úkor užitné hodnoty sestavy, kdy malý objem operační paměti nebo místo na disku s nízkou kapacitou brzy dojde a další investice budou nevyhnutelné.

Co se týče výběru grafické karty, není dobrý ani opačný případ, kdy je u herního počítače použit velmi výkonný procesor v kombinaci s poměrně slabou grafickou kartou. Nenechte se zmást frázemi obchodníků v reklamních materiálech, které nezřídka vychvalují skvělý herní výkon i u velmi slabých grafických karet. Po boku takové grafické karty bude výkonný procesor zahálet a prostředky do něj vložené přijdou vniveč. Jedinou výjimkou může být zakoupení slabé grafické karty z důvodu plánovaného brzkého upgradu.

Při výběru sestavy je také nutné zohlednit její další možné využití a tomu přizpůsobit svou volbu. Některé aplikace využívají výpočetní výkon všech dostupných výpočetních vláken procesoru, takže se vyplatí investovat do vícejádrového procesoru. Jiné aplikace mohou využít akceleraci pomocí GPU, přičemž grafické karty s různými jádry v nich podávají rozdílný výkon, takže volba té výkonnější bude rozhodně lepší.

Podobně musíme zohlednit výběr a velikost SSD a HDD. Není nic horšího, než postupné přikupování disků s malou kapacitou, která zabírají prostor ve skříni a zvyšují spotřebu a hluk sestavy.

Před objednáním sestavy si rozhodně prověřte ceny vybraných komponent ve více obchodech. Dá se tím obvykle pár stovek ušetřit. Zaměřte se také na zvýhodněné nabídky. Při volbě prodejce se zajímejte o zkušenosti ostatních kupujících, zejména s přístupem k zákazníkovi v případě reklamace. Pro někoho může být zajímavá nabídka prodejce na sestavení a oživení počítače z objednaných komponent zdarma nebo za symbolický poplatek.

Pokud si pořizujete počítač poprvé, budete muset navrženou sestavu doplnit o operační systém a periferie. Jako operační systém jsou aktuálně nejvýhodnější 64bitové Windows 10 s důležitou podporou DirectX 12 a také s novou správou paměťového systému WDDM 2.0, která je velmi užitečná pro vlastníky grafických karet s menším objemem videopaměti (typicky 4 GB a níže).

Periferie (monitor, klávesnice, myš, reproduktory) jsou většinou otázkou vkusu, takže doporučuji vybrat si z nabídky prodejců několik výrobků a pročíst si jejich recenze na renomovaných webech. Pokud si koupíte některou z doporučených periferií, zásadní chybu neuděláte. Při výběru jsem vycházel předpokladu, že pokud zákazník kupuje levnou počítačovou sestavu, bude se zajímat spíše o levné periferie. Proto byl jejich výběr vždy podřízen cenové kategorii počítačové sestavy. Samozřejmě nic nebrání použití dražších periferií u levnějších sestav a naopak.

Letní přehled počítačových sestav by mohl vyjít někdy na přelomu června a července 2016. V tuto dobu by již mohly být představeny nové modely grafických karet AMD i nVidia postavené po letech na zbrusu novém technologickém procesu. Doufejme tedy, že se tyto modely současně dostanou na pulty obchodů, abychom mohli útroby našich počítačových sestav pořádně provětrat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama