duo-chladicu-aneb-4x-heat-pipe-od-thermaltake-modra-zare-od-coolermaster
Skříně, zdroje, chladiče Článek Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster | Kapitola 3

Charles

Charles

8. 12. 2004 00:00 16

Seznam kapitol

1. Thermaltake Pipe101 2. CoolerMaster XDream III ICC-L81 3. Měření účinnosti, závěr

Přestože tu máme již zimní období, ani v této době nelze opomíjet dobré chlazení vašeho procesoru. Pakliže už uvažujete o nějakém tom upgradu v této oblasti a chtěli byste i něco svým způsobem nestandardního, mohl by vás zaujmout jeden ze dvou testovaných modelů, kterým jsme se právě podívali na zoubek. V prvním případě jde o univerzální (možné použít pro socket 478, socket A a socket 939/754) Heat-Pipeový model značky Thermaltake vyznačující se absencí ventilátoru (jeho volba tedy záleží na vás) a ten druhý typický svým modrým podsvícením na sobě nese logo značky CoolerMaster a je určen pouze pro Pentium 4 (socket 478). Doplněno o výsledky měření v otevřené skříni.

Reklama

Metodika testování

K testování byla v redakci použita tato sestava:

  • Procesor Pentium 4 Northwood 2000@3320 MHz (napětí 1.6V)
  • Základní deska ASUS P4T533
  • 1 x 512MB RIMM
  • Zdroj Fortron 350W
  • Chladič Thermaltake Pipe101 s použitím následujících ventilátorů:
    • 90mm ventilátor Thermaltake - typ TT-9025A (0.25A) - 2800 RPM
    • 90mm ventilátor Thermaltake - typ TT-9025 (0.18A) - 1900 RPM
    • 80mm ventilátor z chladiče XDream HAC-V8l - 2500 RPM
    • 80mm ventilátor z chladiče XDream HAC-V8l - 4800 RPM
  • Chladič CoolerMaster XDream III ICC-L81
  • Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra
  • Chladič Zalman 7000Cu

Jako tepelně vodivou pastu jsme použili klasickou bílou s kysličníky kovů. Je levná, časem se neztrácí, dokáže dobře vyplnit mezery a dosahuje solidních výsledků. Testovalo se v místnosti se stabilní teplotou 24°C. Nejprve se provedlo měření v zavřené skříni, ale jelikož byly mnohé ohlasy, že tím jsou některé chladiče značně znevýhodněny (což je pravda), provedlo se dodatečně i měření ve skříni zcela otevřené, čímž jsme každému chladiči zabezpečili stálý přísun čerstvého vzduchu. Nadále budeme tedy testovat již ve skříni zcela otevřené. Program Motherboard Monitor 5 nám zajišťoval zaznamenání logů (záznamový interval 5sec). K "zatopení pod kotlem" se využíval program Prime95.

Po instalaci chladiče a spuštění počítače byl chladič několik minut temperován (zpravidla 10min). Následovala aktivace programu Motherboard Monitor 5, který začal zaznamenávat klidové teploty. Po 10 minutách už stačilo spustit program Prime95 (Torture test) na dobu 10 minut, MBM 5 průběžně zaznamenával výsledky. Pak už chybělo jen 10-ti minutové zchlazení a měření bylo ukončeno.

Měření účinnosti

Nejdříve se podívejme na výsledky jednotlivých chladičů pomocí průběhových grafů. Je v nich zaznamenán minutový klidový stav "před bouří", načež následovalo spuštění Prime95 po dobu 10 minut. Po uplynutí této doby byl systém opět zbaven veškerého zatížení a byl nechán sám sobě (a proudícímu vzduchu) na pospas :-). Do grafů byly zaneseny i hodnoty krátce po zátěži (6 minut), aby se vidělo, jak rychle dokáže který chladič srazit teplotu opět do patřičných "klidových" mezí.

Nejprve proběhlo měření na silně přetaktovaném procesoru - proto tak vysoké teploty. Tady nelze porovnávat číselné údaje s jinými naměřenými při jiných podmínkách (to ostatně platí ve všech případech, že výsledky lze porovnávat jen v rámci stejné konfigurace).

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož minulé měření bylo na silně přetaktovaném procesoru, díky čemuž jsou teploty poměrně dost vysoké, tak jsem pro ilustraci provedl ještě měření se stejným procesorem, ale na standardní frekvenci - ovšem se zvýšeným napětím.

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je z průběhových grafů vidět, tak Heat-Pipe řešení od Thermaltake je v kombinaci s rychlým ventilátorem těžký oříšek i pro Zalmana 7000Cu. Nicméně je nutné podotknout, že v situaci, kdy TT Pipe101 + ventilátor CM s 5000 RPM dává lepší výsledky než Zalman 7000Cu je prvně jmenované řešení zdrojem enormního hluku, který by nebyl schopen tolerovat naprosto nikdo (pokud by tedy měl mít počítač na blízku, jelikož zvuková kulisa s jistou dávkou nadsázky připomínající přistávající vrtulník je opravdu přespříliš). Jako schůdné řešení se jeví použití ventilátoru od CoolerMasteru avšak na nejnižších otáčkách (v tomto případě to bylo tedy 3000 za minutu), kdy je sice provoz stále slyšet, ale již to není tak hrozné.

Zalman 7000Cu má však stále nejlepší výsledky při rozjezdu - tedy v klidovém stavu, nicméně po pár vteřinách se pořadí prohodí a vede již Heat-Pipe řešení od Thermaltake s rychlým ventilátorem. Pakliže spojení s ventilátorem od CoolerMateru na nejvyšších otáčkách není kvůli příliš hlasitému provozu vhodné pro nasazení do praxe, s 90mm ventilátorem Thermaltake s rychlostí otáček 2800 za minutu je chladící výkon též na velice solidní úrovní (lepší než Zalman 7000Cu), ale stále je provoz dost hlasitý. Neslyšný provoz byl při použití ventilátoru Thermaltake s rychlostí 1900 otáček za minutu, nicméně chladící výkon této kombinace byl ze všech nejhorší. Pro porovnání maximálních teplot jsem je uvedl ještě do samostatných grafů (pro obě měření).

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Doplněno: Jak již bylo řečeno, po našich testech v uzavřené skříni jsme dodatečně provedli následně i měření v otevřené skříni, čímž jsme chladičům zabezpečili čerstvý přísun vzduchu, abychom jim poskytli optimální podmínky a je posléze už jen na koncovém uživateli, jak svou počítačovou skříň vybaví, co se přídavného chlazení týče. Následující hodnoty tedy budou samozřejmě při stejné zátěži a frekvenci o poznání nižší, nicméně pamatujte že fakt, který má toto dodatečné měření ukázat je ten, zda se změní pořadí jednotlivých chladičů, pokud jim poskytneme ideální podmínky (všeobecně v rámci možností).

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je z grafu zřejmé, tak pořadí jednotlivých chladičů se vlastně víceméně nezměnilo, ale změny nastaly pokud jde o jednotlivé rozdíly - nejvíce znatelné jsou mezi chladiči Zalman 7000Cu a AC Super Silet 4 Ultra. V zavřené a nechlazené skříni je jeho výkon poměrně dost degradován a dostává se svým výkonem i na úroveň mnohem levnějších modelů. Nicméně jakmile mu poskytneme dostatečný přísun čerstvého vzduchu, rázem ukáže své kvality a opět podává velice dobré výsledky. V zavřené skříni byl rozestup mezi ním na maximálních otáčkách a modelem od AC při zátěži dokonce jen 2 stupně. V otevřené skříni byl tento rozdíl až 8 stupňů, což už je opravdu znatelné. Tento fakt vám může být i ukazatelem toho, že dobře větraná skříň se opravdu vyplatí - ovšem všeho s mírou. Je vhodné zabezpečit proudění vzduchu ve skříni, což lze udělat mnoha způsoby. Samozřejmě se můžete ozbrojit 5 ventilátory a nebo jít na věc s pokusem celou situaci co nejvíce zeefektivnit. Například takový windtunel může přijít zcela jistě vhod.

Zkoušel jsem provoz chladiče Thermaltake Pipe101 jen jako pasivního kusu (bez ventilátoru) a teplota brzy po nabootování dosahovala 70 stupňů... přičemž měla stále tendenci stoupat, takže jsem nadále zavrhnul tuto alternativu s námi použitým procesorem zkoušet. Nicméně s nějakým o poznání méně hřejícím by to i možná šlo provozovat (nezapomínejte, že je použito řešení Heat-Pipe) - ale to by pak byla rozporuplná otázka, zda mít chladič ve stejné cenové kategorii jako případný (o poznání pomalejší) procesor.

Závěr

Pokud jde o zpracování, tak v obou případech dnes představených modelů ani nemám nijak zvlášť co vytknout. Rozměry nejsou nijak enormní, aby mohlo dojít ke kolizi s jinými případným komponentami uvnitř skříně a instalace je v obou případech též bezproblémová a rychlá.

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde ale o účinnost chlazení, tak jak již bylo zmíněno u průběhových grafů, v případě chladiče Thermaltake Pipe101 je jeho účinnost silně závislá na použitém ventilátoru, který si ve finále musíte zvolit sami dle vlastního uvážení, jelikož tento model se prodává samostatně jen jako pasivní část. My jsme vyzkoušeli 3 různé ventilátory z čehož byl jeden navíc regulovatelný, takže šlo celkem o 4 různá měření a nutno podotknout, že ani jeden případ mi nesedl. Buď byl chladící efekt nízký, nebo byl provoz příliš hlučný.

Ideální by byl 90mm ventilátor Thermaltake (stejný co jsme použili k testům my), avšak ne na plné rychlosti 2800 otáček za minutu, ale trochu jej zpomalit na cca 2500. V takovém případě by se mohla účinnost dostat na úroveň velice podařeného chladiče od AC (Super Silent 4 Ultra). Účinnost modelu CoolerMaster XDream III ICC-L81 není nijak oslnivá. Tento model vsází zřejmě spíše na své provedení - tedy modré podsvícení, které může být pro někoho však tím pravým rozhodujícím faktorem k jeho koupi.

Závěrečné hodnocení - chladič Thermaltake Pipe101

Klady

Zápory
Univerzální použitelnost Dodává se bez ventilátorů
Možno osadit libovolnými ventilátory Poměrně vysoká cena (za pasiv)
 

Hmotnost: 500g, Možnost použití 80 a 90mm ventilátorů

Hlučnost a účinnost závisí na použitých ventilátorech, nelze tedy hodnotit

Orientační cena - 961 Kč bez DPH

Za zapůjčení chladiče CoolerMaster XDream III ICC-L81děkujeme společnosti LEVI

Duo chladičů aneb 4x Heat-Pipe od Thermaltake + modrá záře od CoolerMaster
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení chladiče Thermaltake Pipe101 děkujeme společnosti TNTrade

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama