Dvě mechanické od Tesoro: kovovou, či s RGB podsvícením?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Dvě mechanické od Tesoro: kovovou, či s RGB podsvícením?

Dvě mechanické od Tesoro: kovovou, či s RGB podsvícením? | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

12. 8. 2014 02:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Vzhled a provedení: Lobera Supreme 4. Vzhled a provedení: Colada Saint 5. RGB nebo jednobarevné podsvícení - co je lepší?
6. Německá preciznost v černém: Cherry MX Black 7. Čínská imitace v hnědé a s nižší cenou: Kailh Brown 8. Měření a praktické srovnání 9. Software a NKRO 10. Závěr

Luxusní hliníková Colada Saint nebo Lobera Supreme s mnohobarevným RGB podsvícením? Rozhodnout se mezi těmito dvěma mechanickými klávesnicemi Tesoro se můžete třeba na základě našeho srovnání. Podíváme se také na rozdíly mezi spínači Cherry MX Black a zatím nepříliš známými Kailh Brown.

Reklama

Tam, kde design Lobery pokulhával, Colada Saint exceluje. Tento model mechanické klávesnice od Tesoro je vyroben z hliníkových dílů, s „hluboce kartáčovaným“ povrchem (nemyslím, že úprava vznikla kartáčováním, nicméně má podobný charakter, akorát s hrubším vzorem. Hliníkový povrch je eloxovaný a je odolný vůči škrábancům i nečistotám a potu. Jedna z přímých nevýhod hliníku je jeho pocitová teplota, která je kvůli jeho tepelné vodivosti poměrně nízká.

Tělo klávesnice má totožný tvar jako má Lobera, to znamená poměrně nízký profil (z pohledu mechanické klávesnice), vyklápěcí nožky, či USB Hub – opět ve fialové barvě. Díky kovovému provedení je tělo mimořádně tuhé a není možné jej jakkoli deformovat bez použití hrubého násilí. Totéž platí i pro psaní na klávesnici – vše drží na svém místě, nikde se nic neprohýbá.

Co je z mého pohledu velké plus, je absence vzoru na podložce pro zápěstí. Colada Saint má tuto část zcela hladkou, což zlepšuje celkový vzhled. Nevýhodou hliníkového těla je jeho velká váha - jsme zvyklí na nadstandardní hmotnost mechanických klávesnic, ale tohle je nová úroveň. Na druhou stranu nehrozí žádné posouvání, protože kombinace váhy a pogumovaných nožek zajistí perfektní stabilitu.

Při prvním seznámení s Coladou jsem se dozvěděl, že je z hliníku. Čekal jsem, že i jednotlivé klávesy budou hliníkové, ale tak tomu není. Samotné klávesy jsou ze stejného plastu i s podobnou povrchovou úpravou, jakou má Lobera. Popisky na klávesách jsou průsvitné, mohou tedy mít podsvícení.

Co jsem nezmiňoval u Lobery, je použité písmo. U obou modelů je sejné, bohužel jej nepovažuji za nejšťastnější volbu. Jeho vzhled a čitelnost je nižší pravděpodobně na úkor „cool“ designu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama