Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník? | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

28. 4. 2010 03:00 19

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Ergonomie, design a klávesy 3. Tlačítka a klávesy 4. Hodnocení, zkušenosti a závěr

Dnes se podíváme na klávesnici z krapet jiného soudku. Nebude se tedy jednat o žádný herní skvost, ale o docela prostou kancelářskou klávesnici. Ta ale zaujme jedinečným zpracováním a zcela jistě si zasluhuje špetku naší pozornosti. Už jste někdy snad doma měli pořádnou hliníkovou klávesnici?

Reklama

Design

Po stránce designového zpracování se Aurora řadí mezi čistokrévné kancelářské elegány. Její parádní ostré rysy kombinované s kovovým vzhledem a lesklým lemováním rozhodně nebude ostudou na žádném draze vybaveném pracovišti.

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Enermax Aurora je řešena opravdu vkusně, k čemuž ji dopomáhá i její ultratenké provedení evokující v nás jistou nenápadnou "přilnavost" s okolím.

Ergonomie

Ač se jedná o klasickou kancelářskou klávesnici, ani ergonomii výrobce nijak nezanedbával. Z níže uvedených fotografií je zde patrná poměrně pohodlná područka. Nesmíme se nechat zmást ani atypickým kovovým provedením, které se zcela určitě na podporu zápěstí nehodí. Výrobce totiž tento zřejmý defekt kompenzuje lehkým zkosením klávesnice, které se z 25 mm zužuje až téměř splývá s pracovní deskou. Přechod je tedy z hlediska pohodlí téměř neznatelný. Psaní je na Auroře tedy do jisté míry stejné pohodlné, jako u kteréhokoliv jiného ergonomicky propracovného kousku. Snad jedinou nevýhodou je v tomto ohledu právě materiál (hlíník), který velice snadno promrzne. Tudíž téměř pokaždé, když ke klávesnici zasednete se s ní setkáte, jako s mrazivým kusem ledu.

Ani velikost klávesnice není nijak markantní (455 x 172,5 x 25 mm). Abych pravdu řekl, na kancelářský typ je veliká tak akorát (viz. obrázek níže).

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tímto však všechny zásádní ergonomické přednosti zcela určitě nekončí. Hned další praktická a u dnešních klávesnic už navíc zcela nezbytná drobnost se nachází na spodní straně klávesnice. Nachází se zde totiž celkem čtyři výklopné nožky, které uživateli umožní kaliborvat výšku klávesnice až do tří úrovní.

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výbava aneb nezbytný kancelářský arzenál

Výrobce při konstrukci klávesnice myslel i na jiná praktická využití. Důkazem toho jsou například dva audio výstupy nacházející na levém boku klávesnice. Jeden slouží k připojení mikrofonu zatímco ke druhému lze připojit například sluchátka, což je vhodné k provozování kupříkladu internetových hovorů.

Bohužel při testování audio výstupů jsem také narazil na jeden docela závažný problém, o němž si nejsem jistý , zda mám přisuzovat právě Auroře. Po připojení sluchátek s mikrofonem se v reprácích začalo ozývat podivné nepříjemné pískání jak v mých reproduktorech, tak i zbývajícím členům konference. Po odopojení klávesnice a připojení audio jacků do jakýchkoliv jiných AC 97 výstupů problém okamžitě zmizel. Problém se mi během testování nepodařilo odstranit. Rozhodně ale nevylučuji cizí zavinění, které by s Aurorou nemuselo mít naprosto vůbec nic společného.

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dost už ale negativní kritiky, pochválit totiž musím také dvojici přídavných USB konektorů nacházejících se na zadní straně klávesnice. Nesporným faktem je, že ani toto by neměla žádná novější kvalitní kancelářská klávesnice postrádat.

Enermax Aurora - je libo vybroušený hliník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama