esi-juli-nekompromisni-kralovna
Hardware Článek ESI Juli@ - nekompromisní královna

ESI Juli@ - nekompromisní královna

Štefek Petr

Štefek Petr

19. 12. 2006 23:30 147

Dnešní test bude zabývat poněkud netradičně zvukovou kartou z dílen ESI, kterou jsem podrobil zkoušce dospělosti na dospělé aparatuře ve srovnání s tradičními zástupci zvukových karet z řad Creative. Juli@ je vskutku pozoruhodnou kartou nejen kvůli svým nesporným zvukovým kvalitám.

Reklama

Tématem dnes bude kvalitní zvuk na počítači. Tato věta vypadá na první pohled jako protimluv, protože zvuk linoucí se z těchto výpočetních skřínek je z 99% opravdu tristní díky integrovaným zvukovým kodekům nevalné kvality a "komerčních" zvukových karet, které i přes svou někdy relativně vysokou cenu nepředvádějí nic krom kolotočových efektů. Vývoj výpočetní techniky jistým způsobem může za "degenerování" zvuku a hlavně představ uživatelů o jeho kvalitě. Většina z nakupujících je schopna utratit za libovolnou komponentu mnohem více než za zvukovou kartu, což je pochopitelné, protože počítač jako takový sloužil vždy především k pracovním účelům a k hraní her. S příchodem multimediálních počítačů, které díky svým možnostem mají ambice nahradit klasické DVD přehrávače či rekordéry. Na takovém multimediálním "obývákovém" HTPC můžete sledovat DVD-Video či DivX záznamy, ale v neposlední řádě také poslouchat CD či MP3. Pokud takovýto stroj napojíme na váš zakoupený AV nebo stereo integrovaný zesilovač, tak můžete být velmi silně rozčarováni zvukovým projevem i při přehrávání kvalitnějších mp3. Z tohoto balastu  ovšem vede docela jednoduchá cesta ven.

Samostatná zvuková karta s kvalitními DA (AD) převodníky dokáže vyléčit leckterou bolístku. Zapomeňte nyní na marketingové taháky v podobě výkonů DSP efektových čipů (čímž je známý především Creative) a věnujme se kvalitě zvuku, která sice nikdy neuspokojí audiofila rozmazleného zvukovým řetězcem za stovky tisíc korun, ale průměrně náročnému může poskytnout solidní poslech nebo zážitek z filmů. Možná nyní uvidíte jména společností, která jste v životě neslyšeli a jejích výrobky nikdy nedrželi v ruce, ale jedná se ovšem o zvučná jména nepříliš komerčních firem. První takovou společností je ESI (Audiotrak), která vyrábí od multimediálních zvukových karet po profesionální systémy. Dnes si zvukově porovnáme její povedenou kartu Juli@ s klasikou v podobě Creative Audigy 2 ZS Platinum a X-Fi.

ESI Juli@ - cesta ke kvalitnímu zvuku

ESI Juli@ - nekompromisní královna
i Zdroj: PCTuning.cz

  • DirectWIRE 3.0 support
  • 24-bit 192kHz ADC (Analog Digital Converter): 114dB dynamic range
  • 24-bit 192kHz DAC (Digital Analog Converter): 112dB dynamic range
  • 2 analogové vstupy a 2 analogové výstupy s unikátním přepínacím I/O socketem: uživatel si může vybrat mezi nesymetrickými RCA I/O (-10dBV) a symetrickými TRS I/O (+4dBu)
  • Zabudovaný digitální optický výstup - 5.1 Dolby Digital podpora
  • Digitální coaxiální I/O (podpora až 192kHz) - 5.1 Dolby Digital podpora
  • MIDI I/O s 1 vstupem a 1 výstupem
  • Complete internal digital mixer – enables to monitor digital I/O as well
  • PCI kompatibilita – designováno pro použití na +3.3V nebo +5V PCI sloty
  • podpora MME/WDM, DirectSound, ASIO 2.0, GSIF 2.0
  • EWDM driver support pro Windows 98SE/ME/2000 and XP
  • MAC OS 10.2 nebo lepší
     
ESI Juli@ - nekompromisní královna
i Zdroj: PCTuning.cz


Na tomto ilustračním obrázku lze vidět princip otočitelných I/O

Jako DSP čip kartě posloužil patří vynikající 24-bit 192 kHz VIA Envy24HT-S ve spolupráci s (8 výstupů a 2 vstupy). Digitálně analogový převod obstarává rovněž AKM s modelem , který je užíván i v některých samostatných audio/video komponentách. Nejedná se sice o žádný high-endový DAC a srovnání s BurrBrown převodníky jistě nesnese, ale pro PCI zvukovou kartu zcela jistě postačí. Anologově digitální převodník je opět AKM AK5385A, který již není nabízen a má svého nástupce v podobě AK5385B. Jak DAC tak ADC dovoluje pracovat s přesností 24-bit při vzorkovací frekvenci 192kHz, takže například DVD-Audio není pro Juli@ žádným problémem.

Pro náročného posluchače je stěžejní kvalita digitálně analogové části, kde se z jedniček a nul stává analogový signál, který putuje do zesilovačů a reproduktorů. Pokud se týká právě ADC, pak můžeme směle říci, že je na vyšší úrovni, než je běžné například u kvalitních zvukových karet M-Audio Revolution  či Audiotrak Prodigy 7.1(krom modelu hi-fi). Pokud jste si zvykli na ovladače Creative či alternativní KX budete velmi mile překvapení solidností software (Mixeru+možnosti propojení a nastavení, který se mi velmi líbil už u Prodigy 7.1, kterou jsme testovali zde.

Karta podporuje množství ovladačů pro tvorbu hudby a stop skrze nejznámější software:

  • MME: WinAmp, CoolEdit, Cakewalk, Vegas, etc.
  • WDM: SONAR (WDM/KS), PowerDVD, WinDVD, etc.
  • ASIO: Cubase, Nuendo, Logic, Reason, SONAR (ASIO), etc.
  • GSIF: GigaStudio 2.42 or higher

Tuto oblast přenecháme jiným a vrhneme se na posouzení zvukových kvalit ESI Juli@ skrze poslechovou sestavu sestávající ze zesilovače NAD 352 (Monster Cable + Xsymphony) a sloupových reproduktorů Focal + sluchátek Koss R90 v případě sterea. Přenos digitálního signálu je možný skrze digitální výstup, kde se vše posléze dekóduje v AVR a proto záleží především na kvalit převodníků v recieveru. Jako rivala pro poslechový test jsem využil své Audigy 2 ZS Platinum a vypůjčené X-Fi Elite Pro.

Příslušenství

Krom vynikajících ovladačů, kde naleznete mixer a monitor pro vstupy a výstupy, zde je také obsáhlý balíček pro kreativní uživatele do domácích studií.  DirectWire umožní jednoduše propojit vstupy a výstupy u jednotlivých ovladačů, což je velmi jednoduše proveditelné skrze virtuální dráty, které myškou jednoduše chytnete a přepojíte. Jednoduché a účelné.

  • Ableton Live v odlehčené verzi (audio sekvencer pro práci se smyčkami)
  • AAS Tassman ESI Edition (vícehlasý syntetizátor)
  • VST plug-iny (instrumenty a efekty) pro hudební programy podporující tento formát
    • Khaerhus Audio - The Classic Series (7 VST plug-inů)
    • Audio Nerdz: Delay Lama
    • MDA: Piano, ePiano
    • Sinus: Freeverb Too
    • Silverspike: RoomMachine 844
    • Abyss: Cushion, Exciter, Filter
    • PSP Audioware: PSP Piano Verb
    • CSI: C FFT, C Tuner, C Super Stereo
    • Steinberg: Leveler, Tools One
    • Externalizer, Stereo Expander
    • Voxengo: Stereo Touch
    • Supaphaser

Poslechový test

Jako testovací nahrávky posloužily disky: J.S.Bach - Great Organs Works, Nightwish - Once (DVD-Audio), Scorpions - Unbreakable a konečně zvukově velmi dobré DVD Gozzila.  Všechny disky byly originální tedy bez ztráty zvukové kvality převodem z jiných formátů. V případě Juli@ jsem zesilovač propojil s kartou skrz kabel RCA cinch.

Ve srovnání se starší zvukovou kartou Audigy 2 ZS je zvuk plnější a vyrovnanější a nesrovnatelně dynamičtější s náznakem prostoru. Basy jsou pevnější a neroztékají se jako v případě Audigy, což je velmi potěšující v případě kvalitnější aparatury (není tím myšlen Creative nebo Logitech). Vyšší středy a výšky jsou u ESI uhlazené a nejsou tolik "uširvoucí" a nepříjemné jako u Audigy 2 ZS Platinum, která je evidentně laděná pro plastové bedničky a subwoofery nevalné kvality. Dlouhodobější poslech je mnohem příjemnější na ESI a Audigy 2 ZS máte chuť po pár minutách navždy odhodit do šuplíku a více se jí nezabývat.

Byl jsem velmi zvědav na srovnání Creative X-Fi a ESI, takže si pojďme probrat jak nám to dopadlo. X-Fi překvapí o poznání vyrovnanější reprodukcí než Audigy 2 ZS, ale stále nám zde chybí pevné basy a výšky stále poněkud chytají za uši. Celkově je reprodukce o třídu výše než Audigy 2 ZS, ale na ESI Juli@ nestačí. Tam kde se ESI pokouší o navození prostoru, tam X-Fi předvádí plochý nezajímavý přednes (i když se slušnou dynamikou).

Sluchátka jednoznačně preferují ESI a s neutrálnějším a dynamičtějším projevem. Pro zajímavost jsem připojil dva stolní přehrávače Pioneer DV-717 (převodníky BurrBrown+Legato Link) a Sony DVP-NS36 (převodníky ???). ESI představuje zvukově konkurenci pouze pro nejlevnější DVD přehrávače (okolo 2-3 tisíc), které dokáže pozlobit při reprodukci audia příjemnějším projevem. Pioneer byl svým projevem návštěvou z jiné dimenze a srovnáním se vůbec nemá cenu zabývat, jelikož je řádově lepší.

Naměřené hodnoty

Protože jsem neměl k dispozici dostatečně kvalitní referenční zvukovou kartu pro měření, vypůjčil jsem si hodnoty ze serveru Digit-Life, kterému tímto děkuji. Tamní redaktor měl k dispozici špičkovou kartu LynxTwo (PC 1000$ - cca 22000Kč), kterou využil při testech jako referenci, která měřila samotnou ESI Juli@.

ESI Juli@ - nekompromisní královna
i Zdroj: PCTuning.cz


Měření převzato ze serveru Digit-Life

Výsledky vykazují velmi dobré hodnoty, které kartu okolo 4000 korun posunují na přední místa výběrového žebříčku. Nutno podotknout, že ačkoli je ESI zvukově neoddiskutovatelně lepší než X-Fi, tak naměřené hodnoty by velmi pravděpodobně byly stejné nebo lepší. A v tom je právě onen zakopaný pes a stále platí pravidlo, že vybírat se má dle sluchu. agresivní nepříjemné výšky a "rozmázlé" basy vám žádný graf na světě neukáže.

Závěr

ESI Juli@ - nekompromisní královna
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro toho, kdo hledá kvalitní zvuk na počítači ve spojení s externím zesilovačem a reproduktory, je ESI Juli@ jednou z nemnoha dobrých voleb za rozumné peníze. Pokud oželíte podporu EAX standardu ve hrách (osobně s klidným srdcem) a konzumní značku a poptáváte kvalitní zvuk, pak je právě toto karta pro vás. Juli@ nebude vyděšená ani z přenosu digitálního signálu do poměrně kvalitního recieveru pro využití Dolby Digital a DTS (formát DTS již ovšem nehledejte v podobě dekodéru). Kreativnímu uživateli pomůže skrze přibalený software v začátcích jeho zářné hudební kariéry skladatele a produkčního. Poměrně kvalitní DAC a unikátní řešení otočných vstupů a výstupů analogové části karty stojí opravdu za pozornost. Pokud potřebujete nesymetrické RCA cinch konektory pro přímé propojení integrovaného zesilovači stačí otočit modul a symetrické TRS jacky jsou schovány.

Minimální konfigurace uvádí potřebu procesoru Pentium III a  256MB operační paměti, což by neměl být v dnešní době problém. Jako operační systém vyhoví vše od Windows 98 výše. Bohaté softwarové příslušenství karty jako Ableton Live v Lite verzi a VST pluginy vše umocní a ukazují kam je karta primárně určena, což je především domácí studio. Využití převodníku na přehrávání DVD-Audia a jiných HD formátů je poněkud sporné, neboť významné rozdíly uslyšíte až na audio sestavách za mnoho desítek tisíc korun.

Jako vhodnou alternativu doporučím Audiotrak Prodigy 7.1 Hi-Fi na kterou se pravděpodobně podíváme v nějakém z dalších testů. Samotnou kartu lze zakoupit u této společnosti, která tuto kartu do testu bohužel nezapůjčila. Cena karty byla stanovena na 4000 korun s DPH. Na úplný závěr musím říci, že Audigy 2 ZS se už do mého počítače nevrátila a vůbec za ní neteskním.

ESI Juli@ - nekompromisní královna
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Golden Award
ESI Juli@
"za vynikající zvukové kvality a unikátní řešení vstupů/výstupů "

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama