Fedora 38: Jak chutná maté v podání Fedory
i Zdroj: commons.wikimedia.org
Návody Článek Fedora 38: Jak chutná maté v podání Fedory

Fedora 38: Jak chutná maté v podání Fedory | Kapitola 4

Tomáš Němec

Tomáš Němec

17. 5. 2023 21:30 5

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Po instalaci – prohlídka systému 3. Verze nainstalovaného software 4. Instalujeme software, přidání repozitáře 5. SElinux, závěr

V dubnu vyšla nová Fedora 38. My se ale podíváme na její odnož s na Fedoru poněkud netradičním prostředím. Jak se povedla kombinace fedory a prostředí MATE?

Reklama

Grafická správa balíčků aktualizací je zde soustředěna okolo programu dnfdragora. Tento program umožňuje pokročilou správu softwarových balíčků včetně povolování a zakazování repozitářů v systému.

Fedora 38: Jak chutná maté v podání Fedory
i Zdroj: PCTuning.cz

Správu softwaru v příkazovém řádku je možno řešit pomocí příkazu dnf. Pro ukázku, takto vypadá několik základních příkazů pro ukázku. 

dnf searchVyhledávání v katalogu balíčků.
dnf list --allZobrazí všechny balíčky k dispozici.
dnf list --installedZobrazí všechny nainstalované balíčky.
  
dnf repolistVypíše všechny povolené repozitáře
dnf repolist --disabledVypíše všechny repozitáře v systému, které jsou zakázané.
dnf infoVypíše informace o konkrétním balíčku
dnf group listVypíše dostupné skupiny balíčků.
  
dnf installNainstaluje vyjmenované balíčky.
dnf group installNainstaluje uvedené skupiny balíčků.
  
dnf check-updateZkontroluje dostupnost aktualizací.
dnf upgradeProvede aktualizaci

Přidání repozitáře

Zde postupujte uvážlivě. Vždy si nejdříve o dotyčném repozitáři něco nastudujte a přesvědčte se, zda není v konfliktu s jiným repozitářem, třeba i distribučním. Fedora může být k více přidaným repozitářům citlivá. Více než distribuce používající balíčky DEB. Pro ukázku přidám známý repozitář RPM Fusion. Jeho samostatné přidání k základním repozitářům je bezpečné. Obsahuje například nesvobodné ovladače Nvidia a další užitečný software včetně kodeků, které nejsou v základní výbavě Fedory.

Repozitář je zde definovaný pomocí balíčku RPM. Tyto balíčky končí dvojí koncovkou .noarch.rpm. Na webových stránkách zdroje softwaru potřebujeme tento balíček najít a stáhnout. Konfiguraci repozitáře dokončíme jeho nainstalováním.

Stránka s balíčky pro repozitář RPM Fusion je zde.

Fedora 38: Jak chutná maté v podání Fedory
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále pak můžeme stažený balíček nainstalovat pomocí programu Dnfdragora. Další možností je celý proces provést v příkazové řádce. Není to složité. Prakticky jde o instalaci z příkazového řádku, kde je uvedena adresa a umístěním instalačního balíčku. A jak takový příkaz vypadá? Opět použjeme pro příklad repozitář RPM Fusion.

sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

Tento příkaz vám nainstaluje obě sekce repozitáře RPM Fusion. Free i nonfree.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama