galvanicka-koroze-skutecna-zkaza-vodniku
Skříně, zdroje, chladiče Článek Galvanická koroze - skutečná zkáza vodníků?

Galvanická koroze - skutečná zkáza vodníků? | Kapitola 4

Jan Skácel (myom)

Jan Skácel (myom)

6. 10. 2008 07:00 58

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Když už jsme zasaženi… 3. Čistíme opravdu do hloubky 4. Dlouhodobý test aditiv pro vodní okruhy 5. Představení účastníků testu 6. Pár slov závěrem

V posledních týdnech proběhly jak na zde na webu, tak na fóru bouřlivé diskuze o tématice koroze ve vodním chlazení, které byly více či méně konstruktivní a vedly k vytvoření několika otázek, na které si dnes odpovíme. Zároveň v článku najdete přehled speciálních roztoků do vodního chlazení, které budeme dlouhodobě testovat.

Reklama

Ač se to tak možná nezdá, dostáváme se k primární části tohoto článku – dlouhodobého testu aditiv do vodních okruhů. Už v úvodu jsme si řekli, že jednou z možností ochrany je použití aditiva v okruhu. Tyto přípravky mají několik funkcí. První z nich (a pro nás nejdůležitější) je, že všechny přípravky v testu se honosí nálepkou ANTI-CORROSION nebo KORROSIONSSCHUTZ, čili že mají proti-korozivní účinek – to jsme si už vysvětlili. Další důležitou funkcí je vytvoření nevhodného prostředí pro růst mikroorganismů a řas. V diskuzi pod již zmíněnou novinkou někteří chytráci vyskakovali, že „destilka“ je prostě čistá voda a že v ní žádné řasy žít nemohou. Za prvé „destilka“, kterou koupíte v Tescu má k destilované vodě poměrně daleko a za druhé, jakmile destilovanou vodu nalijete do okruhu, už není destilovanou vodou, protože v okruhu je tolik nečistot z hadic, bloku, radiátorů, že se do vody bakterie prostě dostanou. Proto bych jako hlavní prevenci před těmito vlivy doporučil koupit kvalitní destilovanou vodu. Jelikož mám přístup k poctivě dělané demineralizované vodě, řeším to pomocí ní, v některých obchodech je také k zakoupení (demi-voda, jak je také demineralizovaná voda nazývána, je voda zbavená veškerých iontů v iontových filtrech).

 Galvanická koroze - skutečná zkáza vodníků?
i Zdroj: PCTuning.cz
 Galvanická koroze - skutečná zkáza vodníků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Aditiva se tedy rozdělují na vlastní inhibitory koroze a přípravky na stabilizaci vody. Většinou narazíte na řešení kombinující oba typy, takže budete chráněni jak proti korozi, tak proti řasám. Některé přípravky jsou tzv. ready-to-use, neboli připraveny k použití, některé je třeba před použitím naředit podle návodu. Mnoho aditiv je UV reaktivní, takže pro efekt svítí pod UV světlem (vhodné pro casemoddery), jiné jsou pouze zbarvené. Majitelé těchto přípravků by měli vědět, že zbarvení se postupem času mění a to samozřejmě k horšímu – jak jinak. Pověstná je tím kapalina od Thermaltake, která s reflexně zeleno-žluté se mění ho hnědé, která nepřipomíná žádné hezké věci… Také tyto barviva většinou nenávratně zabarvují hadice, bloky, plexi a jiné, jak jste si mohli povšimnout na fotkách výše.

Testovací podmínky

Co si budeme povídat, ideální by bylo otestovat přísady v reálných podmínkách vodního okruhu, ale mít někde sedm plnohodnotných okruhů je jak finančně, tak prostorově natolik náročné, že tyto podmínky nejsme schopni naplnit. To ale vůbec nevadí, protože můžeme navodit naprosto stejné podmínky v obyčejné misce od másla :-) . Že to je blbost? Ale vůbec ne, protože jsme si řekli, že tyto jevy budou probíhat kdekoli budou dva různé kovy spojené elektrolytem. To je pro nás podstatné. Jenže my jdeme ještě dále. Dále budeme testovat agresivitu přísad na eloxovaný hliník a na plexisklo (extrudované). Plexisklo přidáváme, protože některé přísady plexisklo tzv. „vysouší“ a to praská a drolí se – nic dobrého pro expy. Dále budeme sledovat pH roztoků (lakmusovými papírky), protože to je klíčové pro existenci eloxu, ale jeho výkyvy nám napoví rychlost a aktivitu korozivních jevů. U barevných přísad budeme sledovat také změny barvy.

Co tedy testovací článek bude obsahovat? Hliníkové piliny, měděné piliny ve formě kousků drátů, plexisklo a eloxovaný hliník. Více v okruhu zajisté nemáte. Vše bude ponořené do testovací kapaliny za nepřístupu vzduchu a světla. Test bude probíhat tak dlouho jak jen to bude možné a budeme vám přinášet jednotlivé vstupy po určitých časových intervalech (2-4 týdny).

 Galvanická koroze - skutečná zkáza vodníků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama