GeForce RTX 3080, kondenzátory, nové ovladače a stabilita
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce RTX 3080, kondenzátory, nové ovladače a stabilita

GeForce RTX 3080, kondenzátory, nové ovladače a stabilita | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 9. 2020 03:00 62

Seznam kapitol

1. Levné POSCAPy = nestabilita? 2. Nvidia: Kondenzátory nejsou ukazatelem kvality 3. Boost v AvP – performance, staré ovladače 4. Boost v AvP – performance, nové ovladače 5. Boost v F1 2018 – performance, staré ovladače 6. Boost v F1 2018 – performance, nové ovladače 7. Boost v Metro LL – performance, staré ovladače 8. Boost v Metro LL – performance, nové ovladače 9. Boost ve World of Tanks – performance, staré ovladače 10. Boost ve World of Tanks – performance, nové ovladače
11. Boost v AvP – quiet, staré ovladače 12. Boost v AvP – quiet, nové ovladače 13. Boost v F1 2018 – quiet, staré ovladače 14. Boost v F1 2018 – quiet, nové ovladače 15. Boost v Metro LL – quiet, staré ovladače 16. Boost v Metro LL – quiet, nové ovladače 17. Boost ve World of Tanks – quiet, staré ovladače 18. Boost ve World of Tanks – quiet, nové ovladače 19. Závěrečné shrnutí

Poté, co se některým šťastlivcům podařilo ukořistit RTX 3080 z prvních dodávek, se začaly objevovat stížnosti jejich stabilitu. Diskuze se rozjela, když si své přisadil i Igor's LAB s vysvětlením, že za problémy je použití levnějších kondenzátorů... a do toho přišla Nvidia s nápravou v podobě nových ovladačů. Podíváme se, co dělají s takty a výkonem.

Reklama

Z grafů to nevypadá, že by se nějak významně změnilo chování GPU boost ani výkon. Naměřené rozdíly jsou spíše v rámci chyby měření – občas se při opakovaném měření téže karty se stejnými ovladači dopracuji k větším rozdílům, než jaké vidíte v grafech.

Tím nechci říct, že byly problémy se stabilitou způsobené spíše nějakou chybou v ovladačích, kvůli níž některé hry padaly – v takovém případě by nepomáhalo podtaktování karet a nejspíš by k tomu nedocházelo jen u některých kusů, ale šlo by o obecnější problém. A pokud by šlo čistě o softwarový problém, výrobci by asi nezvažovali nové varianty karet s odlišným uspořádáním kondenzátorů.

Po otestování jedné karty taky nemůžu stoprocentně tvrdit, že ovladače nemění chování žádné z karet. Můžu jen konstatovat, že se nejspíš nic nemění u většiny karet, které budou mít obdobné nebo nižší pracovní takty. U testované karty totiž nejdou takty ve špičkách příliš vysoko přes 2000 MHz, v maximech se dostávala někam k 2025 MHz.

Při přetaktování posledních generací GeForce je dost často příčinou pádu to, že si karta v zátěži drží nižší takt a je stabilní a až ve chvílich, kdy se sníží vytížení čipu a s tím i spotřeba, takt na pár sekund překmitne na příliš vysokou frekvenci, hra nebo benchmark spadne. Nemůžu tedy vyloučit, že u některých karet nedocházelo k podobným překmitům někam k 2050–2100 MHz a Nvidia nepřidala nějakou ochranu proti tomu, aby se tyto špičky už neobjevovaly. Pokud by tomu tak bylo, na výkonu to prakticky nepoznáte, protože k těmto překmitům extrémně vysoké takty dochází ve chvílich, kdy není čip vytížený a takty neškrtí limit příkonu.

No a pak je řada skrytých parametrů, které prostými nástroji pro monitoring nelze sledovat – to je například časování pamětí (ale to je spíš záležitost nastavení uložených BIOSu, nikoliv věc ovladačů – nebo aspoň dosud byla). Anebo může jít o změny, které jsou pod rozlišovací schopností diagnostických nástrojů.

Pro nás je asi podstatné to, že Nvidia nedospěla ke zlepšení stability karet tím, že by nějak znatelně srazila výkon GeForce RTX 3080 a RTX 3090, nebo dramaticky změnila chování boost, či chcete-li – že ovladače 456.55 nezvyšují stabilitu karet na úkor výkonu.

A také to, že s konfigurací kondenzátorů pod čipem a jejich vlivem na stabilitu karet a maximální takty to nejspíš není tak jednoduché, jak se to jevilo v prvních příspěvcích do diskuze na toto téma.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama