Get Even – Zažijte na vlastní kůži terapii lobotomií
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Get Even – Zažijte na vlastní kůži terapii lobotomií

Get Even – Zažijte na vlastní kůži terapii lobotomií

Jan Preclík

Jan Preclík

26. 6. 2017 03:00 4

Seznam kapitol

1. Očekávání 2. Jmenuji se Black. Cole Black. 3. Jak se to vlastně hraje? 4. Atmosféra, že by se ve vás krve nedořezali
5. Bugy a nedomyšlenosti 6. Na čem to běhá? 7. Vyplatí se koupě?

V dnešním světě videoher málokdy vyjde titul, který překvapí provedením a pojetím. Get Even neoslní grafikou s luxusními detaily ani nekonečnými možnostmi či otevřeným světem. Naopak sází na napětí, strach, úzkost, očekávání a úžasný detektivní příběh. Jste připraveni se bát a odhalit celou pravdu ukrytou za smrtí mladého děvčete?

Reklama

Očekávání

O Get even jsem se dozvěděl teprve před měsícem v souvislosti s odkladem vydání této hry kvůli teroristickému útoku na koncertu Ariany Grande ve Velké Británii. Společnost Bandai Namco se k tomuto kroku uchýlila kvůli respektu k pozůstalým.

Zápletkou ve hře je totiž rozplétání okolností výbuchu bomby, kterou na sobě mělo v jednom z Britských opuštěných skladů dospívající děvče jménem Grace. Bomba vybuchla právě v okamžiku, kdy se právě hráč, v roli hlavního hrdiny, snažil bombu zneškodnit.

O hře jsem tedy nevěděl víc než fakt, že se hlavní hrdina snaží rozplést okolnosti, které vedly k tomuto hrůznému činu. Netušil jsem, jakým způsobem je vlastně celá hra postavená. Zda půjde spíš o akční hru, nebo adventuru.

K mému údivu jde o kombinaci obojího, respektive z osmdesáti procent si přijdou na své milovníci ponurých adventur, zbylých dvacet procent si užijí zejména milovníci akčních FPS. Celá hra přitom působí hororovou, až psychedelickou atmosférou.

Interiérům hry se nedá nic vytknout
i Zdroj: PCTuning.cz
Interiérům hry se nedá nic vytknout

První dojmy a prolog

Hra mne uvítala skvostnou instrumentální skladbou, v níž hlavní roli hrají housle, za prolétání kamery po místnosti připomínající vnitřek squatterské vily Milada, ve které se zřejmě, soudě dle označených stop, pistole s tlumičem, smotaného lana a obrysu mrtvol na zemi, odehrál pořádný masakr. Už jen tohle začáteční menu ve mně vyvolává pocit, že hra není odbytá a navozuje ve mně atmosféru strachu.

Po zapnutí hry, při kterém si volím intenzitu myšlenek a celkový dojem hry (samozřejmě doporučuji maximální prožitek se vším všudy) se ocitám v již zmiňovaném skladu. Během jeho procházení a vraždění strážných se kochám depresivním pojetím opuštěné posprejované budovy. V mžiku se ocitám v místnosti se spoutanou dívkou na židli, na jejímž hrudníku umístěná bomba odpočítává poslední vteřiny jejího života. Doslova vteřiny mě dělí od zadání kódu, kterým se deaktivuje. Následuje záblesk a jílllllzda na lehátku – zřejmě na operační sál. Kam mne vezli a co se mnou vůbec dělali, si bohužel nepamatuji. Měl jsem výpadek.

Záchrana je na cestě
i Zdroj: PCTuning.cz
Záchrana je na cestě

Probouzím se v lese, když v tom mi přijde SMS, ve které stojí, že se se mnou chce v budově B setkat kdosi jménem Red. Okolní prostředí budovy působí nevábně, ale jinou volbu bohužel nemám. Otevírám dveře a vcházím do rozpadajícího se stavení připomínající nemocnici. Srdce mi buší o závod. Zdá se však, že nemocnice je zcela opuštěna. Můj smartphone potvrzuje, že nepozoruje žádné termální stopy. Všude kolem jsou poházené figuríny, rozbitá lůžka a dávno nefunkční invalidní vozíky. Slyším ženský nářek a po chvíli vidím záblesky děvčete připoutaného k židli. „Je to všechno tvoje vina!“ Vyčítá mi. Do krve se mi vlévá adrenalin, zatímco má postava začíná hlasitě zhluboka dýchat. Evidentně nejsem jediný, kdo má strach – absolutně se sžívám se svým herním alteregem.

Děsivé přeludy uvnitř sanatoria
i Zdroj: PCTuning.cz
Děsivé přeludy uvnitř sanatoria

Po rychlém úprku vcházím do místnosti, když v tom se na zdi objeví projekce tajemné siluety, která se mi omlouvá za věci, které jsem právě viděl. Prý jsou součástí mé léčby. Přitom mi do místnosti pouští plyn a já rychle usínám. Po probuzení na mě tatáž silueta mluví z televize, kde mi vysvětluje, že se jmenuje Red a bude mým průvodcem během celé léčby.

Po odehrání první patnáctiminutovky se mi honí v hlavě, že tohle bude opravdu psychojízda.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama