GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou

Jakub Carda

Jakub Carda

19. 5. 2010 03:00 73

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. nVidia Geforce GTX 480 4. Sapphire Radeon HD 5870 VaporX 2GB
5. Přetaktování karet 6. Testy výkonu, spotřeba, teploty 7. Závěr

O momentálně nejsilnějších jednočipových kartách na trhu toho bylo již napsáno mnoho, na internetu je obrovské množství testů a recenzí, porovnání výkonu a hodnocení. My se ale podíváme na karty z trochu jiného úhlu a vyzkoušíme, jak budou fungovat s vodním chlazením. Jaké budou provozní vlastnosti i přetaktování se dozvíte v dnešním článku.

Reklama

Fermi (GF100) přišla na trh na konci března letošního roku a to po poměrně velkém "humbuku", jenž uvedení předcházel spolu s obrovskými spekulacemi. Jednak šlo o dohadování o výkonu, spotřebě a také vlastnostem těchto nových karet, jenž měli sesadit konkurenční Radeony HD 58XX, případně HD 5970 z trůnu. Jistě si vzpomínáte na jedno z prvních videí, fotografií Geforce GTX 480 v benchmarku Unigine Heaven, které strhlo naprosto nevídané diskuze o pravosti.

S prvními recenzemi a testy, postupně přicházelo "vystřízlivění" z euforie a ukázalo se, že ačkoliv je výkon nové karty poměrně vysoký, přichází s ním enormní spotřeba, zahřívání a hlučnost chlazení.

Téměř všichni recenzenti navrhují použití vodního chlazení jako prakticky jedinou volbu pro rozumné používání karty, neboť hlučnost standardního chladiče je při zatížení v uzavřené PC skříni opravdu velká. Jen dodávám, že bez zátěže je karta tichá, ovšem s podmínkou použití jednoho monitoru, se dvěma karta musí zvýšit frekvence (kvůli synchronizaci) a tím pádem vzroste spotřeba, zahřívání - otáčky ventilátoru.

Možná jste si všimli novinky "GTX 480 umí být i ve 3D tichá", vydané jako reakce na tyto závěry testů GTX 480, které dokazovaly výrazné zlepšení vlastností karty, v PC skříni s přímým ochlazováním 23cm ventilátorem.

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

I tuto skutečnost jsme patřičně otestovali a ve výsledcích najdete v těchto podmínkách porovnání s Radeonem HD 5870.

Vlevo 23cm ventilátor CoolerMaster a vpravo 12cm Noctua.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vlevo 23cm ventilátor CoolerMaster a vpravo 12cm Noctua.

Na trhu se již také objevují Geforce GTX 480 s nereferenčním návrhem chlazení, jenž by mohly vyřešit největší nedostatky.

Zde přetaktovaná verze od firmy Zotac.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zde přetaktovaná verze od firmy Zotac.

My jsme kartu Geforce GTX 480 i Radeon HD 5870 osadili vodním blokem a vyzkoušeli provozní vlastnosti. Samozřejmě jsme otestovali i možnosti přetaktování a v grafech se podíváme na rozdíly ve výkonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama