GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou | Kapitola 7

Jakub Carda

Jakub Carda

19. 5. 2010 03:00 73

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. nVidia Geforce GTX 480 4. Sapphire Radeon HD 5870 VaporX 2GB
5. Přetaktování karet 6. Testy výkonu, spotřeba, teploty 7. Závěr

O momentálně nejsilnějších jednočipových kartách na trhu toho bylo již napsáno mnoho, na internetu je obrovské množství testů a recenzí, porovnání výkonu a hodnocení. My se ale podíváme na karty z trochu jiného úhlu a vyzkoušíme, jak budou fungovat s vodním chlazením. Jaké budou provozní vlastnosti i přetaktování se dozvíte v dnešním článku.

Reklama

Shrnutí testů

Nejprve si zhodnotíme výsledky testů výkonu, ty dopadly celkem jednoznačně. Ani velmi přetaktovaný Radeon HD 5870 s frekvencemi 1000 MHz jádro a 1300 MHz paměti nepřekonal kartu Geforce GTX 480 se základními takty. Pouze se náskok znatelně snížil, ale je třeba brát ohledy také na to, že Radeon HD 5870 v testu má kapacitu pamětí rovné 2GB. Ty jsou na kartě přítomny zejména pro extrémní rozlišení ATi Eyefinity, ale i při námi použitém 1920x1200 může více pamětí přinést o něco vyšší výkon. Také s použitím vzduchového chlazení je těžké tyto takty uchladit a je třeba zvýšit otáčky ventilátoru, jenž přinášejí vysokou hlučnost. S vodním chlazením bohužel nebylo kartu Sapphire možné jště více přetaktovat - speciální napájecí obvody nereagovaly na běžné nástroje pro zmenu napětí. Takže i když by vodní chlazení bez problému kartu s vyšším napětím uchladilo, nedalo se nic víc dělat a hardwarově modifikovat kartu jsme nechtěli.

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Geforce GTX 480 se základním BOX chladičem má s jakýmkoliv dalším taktováním už problémy a v dlouhodobé zátěži je velký problém ji uchladit, alespoň tedy v průměrné skříni. Až s použitím větrané case, případně přímého ochlazování jiným ventilátorem lze takty o něco zvýšit. 800 MHz pro jádro (1600 MHz Shadery) a 950 MHz pro paměti budou ale zřejmě strop s běžným chlazením. Alespoň, že teplota a hlučnost karty se až tak moc nezvýší, neboť už se základním nastavení dosahuje vysoké úrovně a ventilátor se po přetaktování otáčel jen zhruba o 250 rpm rychleji. S použitím vodního chlazení bylo možné kartu přetaktovat až na 900 MHz na jádře (1800 MHz Shadery) při napětí 1,05V a paměti tikaly na frekvenci 1 GHz . Toto razantní zvýšení taktů přineslo velmi slušný nárůst výkonu ve všech testech. Spotřeba samozřejmě s přetaktováním narostla, ale díky razantnímu snížení provozní teploty to bylo o poznání méně, než se dalo čekat. Protože karta pochopitelně na takových frekvencích nemůže fungovat pouze se vzduchovým chlazením, nezjistíme konkrétní číslo. Ale rozdíl 55 W při standardních frekvencích jenom díky nahrazení běžného chlazení za vodní blok je velice zajímavý.

U Radeonu HD 5870 v provedení VaporX pak můžeme pozorovat stejný efekt snížení spotřeby při nižších provozních teplotách, ale není to až tolik jako u žravé Fermi. Ale i tak je přibližně 31 W zajímavý rozdíl.

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíl mezi použití bočního 23cm ventilátoru se vzduchovými chladiči u karty Geforce GTX 480 a bez něj nebyl v našem testu až tak razantní, teplota se snížila o 1-2 stupeně Celsia a otáčky ventilátoru poklesly asi o 100 rpm. To jest díky tomu, že Cooler Master HAF932 má velké množství perforací a průduchů, tudíž i bez použití bočního ventilátoru je kartě zajištěn přísun chladného vzduchu z okolí a situace je mnohem lepší než u zcela uzavřené skříně. S Radeonem HD 5870 byl rozdíl o něco vyšší, cca 3 stupně Celsia a o 300 rpm nižší otáčky ventilátoru při zapnutém bočním ventilátoru. Celkově se tedy hlučnost karet nijak zvlášť nezměnila, ale nebyla na nijak vysoké úrovni. Při testech s vodním blokem byl 23cm ventilátor vždy zapnut a zajišťoval nutný proud vzduchu pro chlazení napájecích obvodů a pamětí.

GTX 480 vs HD 5870 – souboj titánů pod vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení grafické karty Geforce GTX 480 děkujeme společnosti Nvidia.

Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5870 děkujeme společnosti Sapphire.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama