hailea-hc-500a-vodnik-s-aktivne-chlazenou-vodou
Skříně, zdroje, chladiče Článek Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 10. 2008 01:00 61

Seznam kapitol

1. Vodní chlazení - řešení nadšenců 2. Hailea HC-500A 3. Testovací sestava 4. Výsledky testů 5. Zkušenosti a závěr

Dnes se podíváme na jednu extrémní "hračku". Používáte vodní chlazení a nejste spokojeni s jeho výkonem? Je po několika hodinách hraní, voda již velmi horká a chladící účinek nízký? Máme pro vás řešení - externí kompresorový ochlazovač vody. Tato je věc je určena skutečným "extrémistům", stejně jako i tato recenze zařízení. Pro všechny ostatní budiž testem zajímavé kuriozity.

Reklama

Na téma chlazení počítače vodou, bylo na našich stránkách napsáno mnoho článků. Naši ostřílení "vodníkáři" Michal Částka, Jan Skácel a Vojtěch Nekvapil vám v této sekci již mnohokráte ukázali výhody a nevýhody vodních chlazení. Množství výrobců a produktů na trhu, ale říká jediné - vodní chlazení je stále na vrcholu zájmu a těší se nebývalé oblibě uživatelů. Ať si odpůrci vodních okruhů říkají co chtějí, je tomu prostě tak.

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním článku se tedy základní otázkou, zda používat či nepoužívat vodu na chlazení počítače, nebudeme. Recenze dnešního produktu je určena příznivcům vodního chlazení, a to dokonce těm nejextrémnějším "fanatikům".

Uživatelé používající chlazení vodou jsou specifickou skupinou počítačových nadšenců. Věnují totiž šperkování svého stroje mnohem větší úsilí, než mnozí jiní. Vyhrát si s vodními bloky, dokonale je zaizolovat a osadit vyžaduje již pokročilé znalosti a schopnosti. Kromě toho je stavění "vodníka" mnohdy velmi časové náročné, a vyžaduje to velkou porci trpělivosti. Vyjmenované potřeby právě mnoho uživatelů od stavby vodního chlazení odrazuje, i když by se jim celkem líbilo. Jak už jsem ale řekl, náš článek nebude jeden z těch "osvětových", které vás mají zbavit obav ze stavby vodního okruhu. Je věnován právě již "H2O pozitivním" čtenářům. Konkrétně těm, kteří jsou skutečně extrémními ladiči a nelitují peněz a úsilí pro opravdu "brutální" stroje.

Extrémní chlazení

Do neobvyklých způsobů chlazení spadá pouze několik metod chlazení komponent. Nejméně kontroverzní je voda a vodní bloky na procesor, grafické karty a čipset počítače. Dnes se dá chladit vodou opravdu všechno, výrobci nabízejí bloky pro mosfety, paměti, zdroje, harddisky a další. Běžné chlazení vodou se ale extrémním nazvat nedá, s dnes recenzovaným zařízením se ale do této kategorie bezpečně zařadíme.

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi neznámější extrémní metodu chlazení je kapalný dusík a suchý led. Pomocí kapalného dusíku lze dosáhnout teplot až -180 stupňů, a pokud to chlazená komponenta (CPU) ustojí, je z tak nízké teploty možné těžit. Hluboce zmrazené procesory jsou schopné dosáhnout velmi vysokých frekvencí a výkonů. Pomocí suchého ledu lze dosáhnout maximálně teploty kolem -50 stupňů, a hodí se tedy spíše pro čipsety a grafické karty.

Pro chlazení těmito způsoby je nutné si nechat vyrobit kontejnery na chladivo, a nedají se využít v počítačové skříni. Výroba takového kontejneru není levná, a jeden "komín" na procesor vás přijde na 5000Kč a více (celoměděný dalece nad 10 000Kč). Kapalný dusík a led je celkem levný, litr dusíku vyjde na 30Kč s DPH. Velmi drahá je ale Dewarova nádoba, 25l nádoba se dá pořídit za 23 000 Kč s DPH.

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro dosažení sub-zero teplot procesorů existuje na trhu ale několik řešení. Kompresorové chladiče vyrábí zejména společnost Asetek, kde jejich Vapochill je legendární záležitostí. Hadici připevníte na procesor, a ten je možné v zátěži uchladit až na -30 stupňů. Tato teplota vám již dovolí využít extrémně vysokých frekvencí procesoru. Nadšenci také toto zařízení rádi upravují, kdy změnou kompresoru a přidáním dalšího (kaskáda) lze dosáhnout teplot až - 100 stupňů.

Obliba těchto chlazení ale pomalu klesá, konkurent v podobě Prometeia Mach GT se již mnoho let nevyrábí. Na trh se ale tlačí další výrobci, OCZ chce uvést podobný ale levnější chladič a také ThermalTake nechce zůstat pozadu. Tento extrémní chladič lze využít ve speciálně upravených skříních, a jediným problémem je pouze vysoká hlučnost. Cena také není zanedbatelná, chladič na obrázku vás bude stát kolem 25 000kč s DPH.

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Další možností je chlazení Peltiérovým článkem (TEC). Ten sice dokáže výrazně ochladit komponentu, na druhé straně ale sám produkuje enormní množství tepla. Ideální je právě jeho použití s vodním chlazením, kdy článek ochlazuje komponentu a vodou odvádíme teplo od samotného článku. Velkou nevýhodou je nutnost zapojení TEC článku na vlastní velmi výkonný 12V (nejlépe 15V) zdroj, ten co máte v počítači není schopen Peltiéra utáhnout.

Pořizovací cena bloku procesoru na obrázku je asi 5000Kč, k tomu připočtěte 2000Kč za 12V zdroj. Ani tak nebudete mít vyhráno, sám jsem tento blok měl a hranice kdy více chladil než topil byla velmi těžko k nalezení. Zprovoznit tento systém funkční je velmi náročné a ne vždy se to podaří.

Hailea HC-500A - vodník s aktivně chlazenou vodou
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední možností, která nás bude ale zajímat dnes nejvíce, je aktivní ochlazování vody ve vodním chlazení. Donedávna bylo možné si podobný přístroj, jaký vidíte na obrázku, nechat jedině vyrobit. Nic podobného, přenosného a kompaktního prostě na trhu nebylo. Existovaly chladiče vody, byly ale velké a velmi drahé. Jak vypadá takový dostupnější a kompaktnější chladič se podívejme do další kapitoly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama