heat-pipe-reseni-cooler-master-hyper-6
Skříně, zdroje, chladiče Článek Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6 | Kapitola 3

Charles

Charles

23. 7. 2004 00:00 53

Seznam kapitol

1. Cooler Master 2. Montáž chladiče + specifikace 3. Metodika testování, závěr

Problematika chlazení je zvláště v parném létě stěžejní záležitostí pro hladký chod Vašeho PC. Ve stále se rozšiřující plejádě nabízených chladičů se stále častěji setkáváme s technologií heat-pipe. Jak je vidět jde o povedenou záležitost a proto si ji nemohla nevšimnout ani firma Cooler Master. Dnešní test nového modelu Hyper 6 ukáže, jak si poradila.

Reklama

V redakci byla použita následující sestava:

  • CPU Intel Pentium 4 2,0GHz, přetaktovaný na 3,3GHz (166x20, 1,6V)

  • Základní deska ASUS P4T533

  • 1x 512MB RIMM Samsung

  • Zdroj Fortron FSP-350PN(PF)

  • Chladič Zalman CNPS7000A-Cu (zapůjčený firmou TNtrade)

  • Chladič Cooler Master KHC-V81-U1 (zapůjčený firmou Levi)

Sestava byla již použita ve stejné konfiguraci jako u testu chladičů Primecooler HyperCool, který najdete zde. Museli jsme však použít PCI grafickou kartu během měření právě kvůli příliš těsnému umístění socketu ku AGP.
Testovalo se v místnosti s teplotou 25°C, se základní deskou v otevřené skříni. Program MBM5 verze  5.3.7.0 zaznamenával teplotu v intervalu 5s. Jako teplovodivou pastu jsme opět použili klasickou bílou s kysličníky kovů, která má na tyto účely vhodné vlastnosti.

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6
i Zdroj: PCTuning.cz

Po instalaci chladiče a spuštění počítače byl chladič několik minut temperován (zpravidla 10min). Následovala aktivace programu Motherboard Monitor 5, který začal zaznamenávat klidové teploty. Po 10 minutách už stačilo spustit program Prime95 (Torture test) na dobu 10 minut, MBM 5 průběžně zaznamenával výsledky. Pak už chybělo jen 10-ti minutové zchlazení a měření bylo ukončeno. Jelikož je možno na chladič umístit dva 80mm větráčky, bylo nutné jej změřit třikrát. Jednou s originálním větráčkem s regulací na maximální otáčky, pak na minimální a nakonec jsme použili dva větráčky Spire Neon blue

Výsledky testů

Samotné testy již proběhly hladce. Po naměření obou chladičů nezbývá nic jiného, než udělat graf pro přehledné srovnání. Dnes však upustíme od svých obvyklých průběhových grafů.

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak sami vidíte, jsou výkony nového modelu Cooler Masteru velice dobré. Dokázal dokonce o pár stupňů překonat dosavadního rekordmana Zalman CNPS7000A-Cu. Pokud porovnáme chladiče na maximálních otáčkách, vede Cooler Master o 4°C. Velice dobrým výkonem je schopnost chladit i na minimálních otáčkách u Hyper 6 v porovnání s maximálními otáčkami chladiče Zalman.

Celkově nás výkony Hyper "šestky" příjemně překvapily. Nepříjemnou vlastností je však slyšitelný hluk i při minimálních otáčkách, pokud dáte potenciometr ovládající otáčky naplno, je hluk docela vysoký. Samozřejmě je zde alternativa v použití jiných fanů, nejlépe dvou tichých bez regulace.
Za hluk by dnes firemní větráček dostal známku 3+ na minimálních otáčkách, při nejvyšších otáčkách by to pak byla 4.

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič Cooler Master Hyper 6 je rozhodně kvalitním výrobkem, který přímo vybízí overclockery k používání. Kvalita zpracování a hlavně schopnost chlazení patří mezi ty nejlepší s čím se můžete setkat. Za nevýhodu považujeme ne až takovou kompatibilitu se základními deskami a také poněkud vyšší hmotnost. Jako poslední nevýhoda vyplouvá nebo spíše "vyzní" na povrch vyšší hladina hluku, pokud použijete dodávaný ač regulovaný větráček.
Podle našeho názoru si tento výrobek zaslouží overclocking award, za své výkony a odpovídající cenu a také potenciál umožňující OC. Je třeba brát v potaz, že podobná řešení nelze vyrábět za pár korun, jak bychom si my uživatelé přáli. S podobným řešením přišla i firma Thermaltake, v nejbližší době se tedy můžete těšit na doplnění tohoto minitestu i "věžemi" firmy Thermaltake.
Chladič Cooler Master Hyper 6 seženete za přibližně 1450,- Kč bez DPH.

Klady

  • Vysoký výkon

  • Kvalita zpracování

  • Regulace otáček větráčku (vývod do PCI nebo záslepky FDD)

  • OC možnosti

Zápory

  • Vyšší váha

  • Nemožnost umístit na jakoukoli základní desku

  • Rozměry

  • Použití pouze pro procesory AMD K8 a Intel P4

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6
i Zdroj: PCTuning.cz


"Overclocking award pro: Cooler Master Hyper 6"
Červenec 2004
"zajímavé a výkonné řešení chlazení"

Chladič do testu zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme.

Heat-Pipe řešení: Cooler Master Hyper 6
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama