hercules-all-in-wonder-radeon-9000-pro
Hardware Článek Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

3. 2. 2003 00:00 30

Seznam kapitol

1. Bundle 2. Software a použití 3. Ulead Video Studio 5.0 4. Závěr

Na trhu se po starším typu ATI RADEON 8500 All-in-Wonder (televize+grafická karta) objevila jeho nová verze od Herculesu. Podívejte se, co všechno za své peníze dostanete a jestli se to vůbec vyplatí...

Reklama

Po otevření na dnešní dobu malinko konzervativní krabice na vás vykukne velká spousta igelitových balíčků s kabeláží, instalační manuály, 2 CD, dálkový ovladač s přijímačem a samozřejmě samotná video karta.

1.1 Kabeláž

Kabely dodané k této kartě působí profesionálním dojmem. Nejsou to žádné klasické ořezávátka, které jsou ke koupi v běžném elektru. Kabely mají až 3x vetší průřez než je v tomto low-end segmentu běžné. Díky jejich silnému stínění tak nemusíte mít obavu, že dojde ke zkreslení signálu kvůli elektromagnetickému vyzařování počítače.

  • kabel VIDEO OUT

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

  • na jehož konci je panel se vstupními konektory (kompozitní video cinch, hosiden S-video, LR audio cinch)

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

  • S-video kabel

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

  • cinch-cinch kabel pro kompozitní video signál

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

  • VIDEO OUT - kabel, který sdružuje výstupy z karty: video out, S-video out, digitální audio SPDIF out, analogové audio 3.5

    ´´

    jack out (zapojuje se do line-in vstupu audio karty)

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

  • DVI / VGA redukce

1.2 Instalační manuály

U karty téhle výbavy jsem čekal velkou bichli s popisem všech možných i nemožných funkcí. Nestalo se. Nejtlustší 7-mi jazyčný (čeština samozřejmě chybí) manuál obsahuje pouze popis HW a SW instalace a jednoduchý popis dálkového ovladače. ATI si ale reputaci zlepšuje tím, že ačkoliv jsou programy v angličtině, helpy jsou počeštěné! Jako další je v krabici barevná A4 s popisem vstupů a výstupů karty. Dále černobílá A4 s upozorněním pro epileptiky. Na konec, pro udobření manuálem zdrcených zákazníků, najdete kartičku se spoustou malých barevných nálepek :o)

1.3 Instalační CD

První obsahuje ovladače (Catalyst 2.4) a software pro příjem TV, teletextu atd. Druhé pak Video Studio 5.0 pro střih a úpravu video nahrávek.

1.4 Dálkový ovladač

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevím jaké slovo bych přesně použil pro popsání dálkového ovladače. Vím ale, jaké slovo použiji pro popsání svých pocitů z něho. Naprosté rozčarování. Ovladač je přímo nabitý funkcemi pro ovládání většiny audio/video programů, ať už se jedná o programy dodané ke kartě nebo jiné,běžně používané. Je na něm dokonce i jakási nouzová náhrada myši (největší 8-mi směrové tlačítko). 6 programovatelných tlačítek mě určitě potěšilo. Co mě ale naopak velmi zklamalo je použitý materiál. Tlačítka jsou vyrobena z kluzkého silikonu (že by přidružená výroba v továrně na vibrátory? ;-). Nevýhody takto měkkých tlačítek si jistě dovedete představit. Srovnal bych to k některým měkkým klávesnicím mobilních telefonů. Nakonec mě ale nejvíc překvapila jiná věc. Ačkoliv je ovladač vybaven rádiovým a ne IR přenosem, jeho rozsah nepřevyšuje 3 metry. Ke všemu už zhruba od dvou metrů musíte ovladačem "mířit", což se mi zdá právě u rádiového ovladače nepřípustná vlastnost. Situace se nezměnila ani poté co jsem 1.2V akumulátory vyměnil za nově koupené 1.5V alkalické baterie a zkusil jsem přijímač připojit na USB prodlužovačku, abych odstranil nežádoucí rušení počítačem a monitorem. Zase žádné zlepšení.

Ptali jsme se na tuto "vadu" výrobce. Uvádí, že ovladač běžně funguje na vzdálenost 5-ti metrů. Snad se tedy jednalo o vadný kus. Nebo je tu ještě poslední možnost a to ta, že kovová IKEAcká postel působí jako tzv. Farradyova klec :-)

1.5 ATI Radeon 9000 PRO + TV tuner

klikněte pro plnou velikost
i Zdroj: PCTuning.cz
klikněte pro plnou velikost

Hercules tentokrát dodal kombo s plnohodnotným grafickým akcelerátorem Radeon 9000 PRO. Nejsem si jistý staršími typy, ale např. verze s Radeonem 8500 měla oproti samostatné verzi podtaktované jádro i paměti.

Nebudu v článku popisovat přesné specifikace akcelerátoru, recenzi už jsme na našem webu uváděli. Velmi rozsáhlý recenzi Radeonu 9000 Pro najdete zde.

Snad jen ve zkratce: GPU R250-275 MHz, 64 MB DDR-270 MHz, plná podpora DirectX 8.1. Pro představu jsem kartu otestoval v 3D Marku 2001. Před a po přetaktování na 310/285 MHz. Testováno s Athlonem XP 2200+ Palomino.

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

V nepřetaktovaném stavu

Hercules All-in-Wonder Radeon 9000 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

V přetaktovaném stavu

Většina zákazníků si sice kartu pořídí především pro její TV část, podle výsledků 3D marku jde ale vidět, že je karta dostatečně výkonná i pro většinu dnešním a budoucích her.

TV tuner od firmy Philips zachytává video až do rozlišení 720x576 a 30-ti snímků za sekundu. Pracuje s normami PAL B/G/D/K/I a SECAM/L/D/K. Video výstup pak pracuje s rozlišením až 1024x768.

Na panelu PCI záslepky najdeme vedle sebe DVI konektor (VGA zcela chybí) a proto je pro použití s klasickým CRT monitorem přibalená redukce. Dále konektor pro 75 ? koax. anténu. Vstupy a výstupy jsou pro jejich velké množství sdružené do společných konektorů. Konektor pro vstupy je tedy vyveden do již popsaného panelu. Konektor pro výstup pak sdružuje video out, S-video out, SPDIF out, audio out.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama