HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být

HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

11. 12. 2009 03:00 29

Seznam kapitol

1. HP Compaq Mini 311 — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Když NVIDIA uvedla před necelým rokem svůj čipset ION, mnoho čtenářů prorokovalo, že až se tyto malé čipsety s GeForce dostanou do netbooků, bude jejich cena okolo patnácti tisíc. Nestalo se tak a jedním z nejlevnějších netbooků s IONem se stal Compaq Mini 311 od společnosti HP, který se dá sehnat běžně pod deset tisíc s daní.

Reklama

Design

HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být
i Zdroj: PCTuning.cz

HP pro svoji novou generaci netbooků nevymýšlelo zbrusu nový design a společnost vsadila na design počítačů Pavilion, pouze ve zmenšeném provedení. Netbook má proto tradiční tvary s kulatými rohy i hranami a barevná kombinace je šedostříbrná na klávesnici v kontrastu s černým rámečkem displeje a víkem. Po stránce designu se mi Compaq Mini 311 líbí a je i moderní, nicméně o výstřelek módních trendů rozhodně nejde a díru do světa s ním nejspíš neuděláte.

Materiály/provedení

Svoji starší sérii MiniNote dělalo HP jako jediný výrobce z kovu. Nová řada Compaq Mini 311 je však výrazně větší a kovu by zde bylo potřeba daleko více, na což v této cenové kategorii zřejmě není dost peněz. Společnost se proto stejně jako ostatní výrobci uchýlila k použití plastů. Ty jsou na většině šasi lesklé, avšak na stříbrném provedení k mému příjemnému překvapení vůbec nejsou vidět otisky prstů, takže to vlastně nijak nevadí. Na černém víku je to však s otisky a mastnotou samozřejmě o poznání horší, lesklé černé plasty jsou obecně největší bolest současných notebooků.

S dílenským zpracováním jsem byl nadmíru spokojen a téměř se mi nechtělo věřit, že Compaq Mini patří k těm nejlevnějším netbookům založeným na platformě NVIDIA ION. Kvalita dílenského zpracování je totiž velmi vysoká a téměř mu není co vytknout. Všechny hrany jsou oblé, spoje přesně sedí... Za svých necelých deset tisíc zkrátka dostanete výborně zpracovaný stroj.

Rozměry

Jakožto netbook s úhlopříčkou displeje necelých 12" je HP Compaq Mini 311 velmi malý notebook, který se spolehlivě vejde do téměř libovolné tašky či batohu. Tomu hodně pomáhá tloušťka stroje, která je v nejširším místě jen lehce nad tři centimetry. Hmotnost celého počítače se pak pohybuje okolo kila a půl a a v případě, že s sebou na delší cestu berete zdroj, stále se s velkou rezervou vejdete do dvou kilogramů. Netbooky jsou zkrátka určené na denní nošení a to spolehlivě splňují i 12" netbooky, byť svými rozměry výrazně překonávají původní Asus Eee PC 701.

Víko

HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Víko počítače je vyrobeno z černého lesklého plastu a je uprostřed ozdobeno logem Compaq.

Spodní kryt

HP Compaq Mini 311 — ION netbook jak má být
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zespodu není téměř nic. Pouze licenční štítky od HP a několik otvorů pro zlepšení chlazení. Je jich však velmi málo a chybí například i větší otvor, odkud by mohl ventilátor sát čerstvý vzduch.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama