HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 10. 2019 03:00 15

Seznam kapitol

1. HTC Vive Cosmos 2. HTC Vive Cosmos – Představení 3. Srovnání s Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Cosmos
5. Software a prostředí 6. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 7. Co si zahrát v roce 2019 8. Závěr

Na trh nyní přichází nová verze setu HTC Vive Cosmos. Přináší mnohá vylepšení – ovladače dostaly další ovládací prvky, HMD už nepotřebuje majáky pro snímání polohy, má lepší LCD. A má se stát dostupnější vstupenkou pro VR na PC. Já ale cítím, že zájem razantně upadá. Má vůbec VR na PC ještě budoucnost?

Reklama

Srovnání s Vive a Vive Pro

Původní Headset Vive
i Zdroj: PCTuning.cz
Původní Headset Vive

Headset Vive Pro
i Zdroj: PCTuning.cz
Headset Vive Pro

Headset Vive Cosmos
i Zdroj: PCTuning.cz
Headset Vive Cosmos

Už na první pohled je vidět, že HTC se snažilo hlavně ušetřit. Proti HMD Vive Pro vypadá Cosmos jako „chudý příbuzný“. Proti originální sadě jsme ale výrazně dále. Šetřilo se na materiálu, zpracování i sluchátkách, což je vše vidět. To samé platí pro ovladače, kterým chybí akumulátor. HTC chtělo uvést levné VR, což se sice nepovedlo a úspory jsou vidět. Možná je to také předzvěst konce VR, což samozřejmě HTC dobře ví z čísel prodejů. Tržby HTC v roce 2019 klesly o 63 procent vůči roku 2018. HTC na tom není dobře.

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

HTC Vive Cosmos má spolu s Oculus Rift S nejpokročilejší LCD displeje. Místo starších AMOLED s Pentile matricí je HMD vybaveno LCD s plnými RGB pixely. V reálu je ale rozdíl proti Vive Pro nulvý, což si ukážeme později. Rozlišení je také v podstatě stejné jako Vive Pro. Pro každé oko 1440 × 1700. Zde Oculus Rift S výrazně zaostává. Frekvence LCD je stále 90 Hz, pozorovací úhly také nedoznaly změn. Nepotřebujeme již externí senzory, hmotnost se proti Vive Pro snížila. Poslední důležitý údaj je cena. Vive Cosmos stojí 21 600 Kč, konkurence Oculus Rift S je za 13 500 Kč. Má ale výrazně horší displeje a další nedostatky. Proti Vive Pro je ale Cosmos znatelně levnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama