HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 10. 2019 03:00 15

Seznam kapitol

1. HTC Vive Cosmos 2. HTC Vive Cosmos – Představení 3. Srovnání s Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Cosmos
5. Software a prostředí 6. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 7. Co si zahrát v roce 2019 8. Závěr

Na trh nyní přichází nová verze setu HTC Vive Cosmos. Přináší mnohá vylepšení – ovladače dostaly další ovládací prvky, HMD už nepotřebuje majáky pro snímání polohy, má lepší LCD. A má se stát dostupnější vstupenkou pro VR na PC. Já ale cítím, že zájem razantně upadá. Má vůbec VR na PC ještě budoucnost?

Reklama

Závěr

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Upřímně musím říci, že jsem z HTC Vive Cosmos spíše zklamaný. HTC Vive Pro je super ve všech směrech, jde ale o drahé zařízení složité na zprovoznění. Pokud navíc chcete využít bezdrátový modul, jde už o operaci pro zkušenější hráče. Cosmos měl být levnější alternativou, která se stane dostupnější vstupenkou pro PC hraní ve VR. Je vidět, že HTC hodně šetřili, protože vše je už na pohled výrazně levnější než Vive Pro. Zpracování brýlí, sluchátka, ovladače, vše na mě dělá dojem „low cost“ třídy. Tomu ale neodpovídá finální cena. Oculus Rift S jako nejbližší konkurent stojí o třetinu méně. Sice nemá takové parametry, ale představuje levnou a skutečnou vstupenku do VR.

Zhodnoťme tedy HTC Vive Cosmos detailně. Začněme brýlemi, které jsou bezesporu tím nejlepším na trhu, co se týká kvality obrazu. Rozlišení sice zůstalo 1440 × 1700 pro každé oko, ale novým LCD s plnými RGB pixely je obraz jemnější, a znatelně méně se zde projevuje „screen door effect“. Možnost odklopení brýlí je pozitivní, stejně tak aktivní chlazení ventilátorem. Ten je ale hlučný, což je opravdu problém. Potěší i podpora bezdrátového modulu nebo starších majáků, které vám zbyly třeba se starší sady. Podporu je nutné dokoupit zvlášť.

Velká změna jsou ovladače, které mě neoslovily. Chválím osazení malých joysticků, které vám ulehčí pohyb ve hrách, jež to budou podporovat. To je super věc. Naopak mne nepotěšila vysoká hmotnost a provoz na tužkové baterie. Ty mají krátkou životnost, něco kolem 3 hodin. Také odezva některých tlačítek není zrovna ideální. Starší ovladače mi vyhovují více. Velký problém je pak snímání jejich polohy a jejich pohyb ve virtuálním světě.

Tím se dostávám k samotnému hraní a funkčnosti. HTC a další výrobci si myslí, že systém snímání ovladačů a HMD externě (skrze majáky, senzory) je složitý a brání v rozšíření VR. Šli tedy směrem, kdy už nebudou potřeba, kdy se ovladače a HMD snímá pomocí kamer. To je prostě cesta špatným směrem. Nefunguje to dobře, ovladače se ztrácejí ze zorných úhlů kamer, při horším světle se také ztrácejí. Hráčům to přináší jen frustraci a nepřesné pohyby ovladačů. V některých hrách jsem s tím bojoval tak, že jsem hru raději vzdal.

A aby toho nebylo málo, zaplatíte i krvavými nároky na hardware, což opět odporuje myšlence levné a dostupné VR sady. Dané rozlišení displejů potřebuje špičkový výkon, ideálně GeForce RTX 2080 nebo RTX 2080 Ti. S ničím slabším to ani nezkoušejte, pokud chcete navíc zapnout supersampling.

HTC se nepovedlo se sadou VIve Cosmos uvést dostupné VR pro PC hráče, ale jen další drahou sadu, kterých je na trhu řada a nedá se říct, že by Vive Cosmos znamenal nějaký podstatný posun kupředu.

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama