Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 6. 2014 03:00 28

Seznam kapitol

1. Úvod: Haswell Refresh 2. Haswell Refresh ve slajdech 3. Intel Core i7-4790K 4. Testovací systém 5. Syntetické testy: paměti 6. Syntetické testy: výpočetní operace 7. Praktické testy I.: komprese, multimédia 8. Praktické testy II.: Photoshop, Excel, šifrování, Java
9. Praktické testy III.: 3D rendering + Multitask 10. Systémový test: PC Mark 7 11. Herní testy: Hry, Dos Box, PhysX 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu 14. Přetaktování 15. Hodnocení a závěr...

Před rokem Intel uvedl na trh čipy s jádrem Haswell (Core i7-4770K), nyní oživuje svou nabídku několika procesory s jádrem Haswell Refresh. Dnes otestujeme nejvyšší model, první procesor Intelu se základním taktem (nad) 4 GHz. Potvrdí se avizované lepší vlastnosti a přetaktování, nebo šlo o plané sliby?

Reklama
Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem řekl dříve, závěrečné hodnocení se kompletně změnilo. V prvé řadě vás čeká aritmetický průměr všech započítaných výsledků. Už ale nemáme procesor, jenž představuje 100 procent a ostatní k němu srovnáváme. Nyní se v každém testu vybere vítěz a ten dostane 100 procent, ostatní jsou ohodnocené vzhledem k tomuto čipu. Paradoxně tedy může vzniknout situace, kdy v každém testu vyhraje jiný procesor. Součtem všech procentuálních výsledků a jejich vydělením počtem testů pak dostaneme aritmetický průměr všech testů jako primární výsledek výkonu procesoru.

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Situaci objasňuje obrázek z výsledkové tabulky. Vidíte, že v testu Arena měl nejvyšší skóre šestý procesor, v druhém testu pak čtvrtý, stejně tak v následujících třech dalších testech. V posledním je opět nejlepší procesor na šestém řádku shora. Průměr se počítá s horizontálního součtu všech takto vypočtených hodnot.

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky vysokým taktům (zejména v single-thread úlohách) výkon Core i7-4790K poskočil znatelně nahoru. V zátěži pro jedno nebo dvě vlákna je Core i7-4790K oproti Core i7-4770K výkonnější o 14 procent. To už je slušný nárůst výkonu. V čistě vícevláknových úlohách narost výkon o 7 procent, což také není málo. Nový procesor je průměrně o 10 procent výkonnější než jeho předchůdce. Nárůst výkonu ve hrách, kde je procesorový výkon potřeba, tedy bude znát. To při stejné nebo jen o pár wattů vyšší spotřebě. Podívejte se z jakých testů byly pod kategorie vypočítány:

Multithread je vypočítán z těchto testů: 7Zip, Blender, Cinebench R10, Cinebench R11.5, Euler3D, Excel, Fritz Chess, Lost Planet 2, multitask, PCMark 7 computation, PhysX, Pov-ray, Stream64, Truecrypt, WinRAR, wPrime, x264 benchmark. Singlethread je spočítán z těchto testů: Arena Chess, DOSBox, H264 Mainconcept, převod do MP3, hra STALKER,  Photoshop, Sunspider Java, SuperPi, převod Xvid, hra Aliens vs Predators.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama