intel-lga775-ddr2-pci-express-grafika-zvuk
Hardware Článek Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk | Kapitola 7

Charles

Charles

25. 6. 2004 00:00 48

Seznam kapitol

1. Popis i915P, i915G, i915GV a i925X 2. LGA775 aneb vždy proklínaná změna patice procesoru 3. Southbridge je opravdu vypilován 4. Standardy na počátku své životní dráhy - PCI Express, DDR2
5. Výkonnostní testy 6. D915GEV (Eatonville) - základní deska s i915G na palubě 7. Závěr (mnoho změn, ale jaké ve finále jsou?)

Intel tento týden představil zcela novou platformu - tu jsme v redakci pracovně nazvali LGAčko, a to i přes to, že nová "pružinková" patice LGA775 a odpovídající Pentia 4 jsou jen zlomkem toho, co nám tento "launč" přinesl. Společně s novými procesory přichází nové paměti DDR2, dlouho očekávané čipové sady Grantsdale a Alderwood, nový zvukový standard, poprvé se objevují sběrnice a grafické karty PCI Express... Musíme však uznat, že tolik novinek s sebou přineslo nejen nadšené výkřiky ale i kritické komentáře. Je nadšení oprávněné?

Reklama

 

Změn je opravdu mnoho. Všechny jsme si víceméně rozebrali a proto teď na závěr shrňme, co vše nám vlastně vůbec v reálném nasazení přinesou. Začněme změnou patice. Počet pinů byl značně navýšen, přičemž na funkčnosti nových procesorů to nyní nepoznáme. Není to sice ještě potvrzené, nicméně je více než pravděpodobné, že tyto nové procesory v provedení LGA775 obsahují podporu pro 64-bitové zpracovávání dat (včetně podpory pro 64-bit v těchto čipových sadách). Proto je vývodů mnohem více než v případě socket 478.

Společně s přechodem na novou patici přichází i naprosto nové procesory s označením Celeron D, které se od svých předchůdců dost odlišují, ale přesto jsou určené stále pro socket 478. Problémem procesorů Celeron s jádrem Nothwood byla kriticky malá velikost L2 cache (128KB) a následně pomalá systémová sběrnice (400MHz). To se díky novějšímu jádru (Prescott) změnilo a tak Celeron D obsahuje L2 cache o velikosti 256KB a pracuje na systémové sběrnici 533MHz. Díky tomu už nebude tak výrazně brzděn a měl by být zcela jistě mnohem úspěšnější než předchůdce (jelikož není nikterak dražší, přestože se jedná o novinku).

Další změnou, která se týká procesorů, je jejich značení. Bylo nově zavedeno číselné značení, které už bohužel nepopisuje parametry procesoru (jako doposud), ale odráží výkonnostní segment, pro který je daný procesor určen. Takže zde máme tří série... 3xx pro Low-End, 5xx pro Mainstream, High-End a 7xx pro mobilní segment. To zní možná na první pohled třeba i jako velmi přehledné, nicméně co vám řekne označení procesoru Pentium 4 550? No nic moc, pokud si jednotlivé modely nepamatujete. Postupem času si na to budeme muset zvyknout (a naučit se rozlišovat), nicméně z počátků to přinese pouze a jen zmatek mezi uživateli.

Sběrnice PCI Express 16x na své uplatnění teprve čeká, přičemž PCI Express 1x najde své uplatnění velice brzy (a to právě hlavně v případech Gigabit LAN adaptérů a diskových řadičů). Jejich doba zcela jistě jednou přijde, ať už dříve (PCIe 1x) či o něco později (PCIe 16x).

Naproti tomu u paměťového standardu DDR2 bych tak optimistický nebyl. Nyní při současných frekvencích, na jakých jsou tyto moduly schopné pracovat (tedy 400 a 533MHz), k jejich většímu rozmachu v blízké době ani dojít nemůže. Nepodávají nijak vyšší výsledky (mají o poznání vyšší latence) než předchozí generace při zhruba dvojnásobné ceně :-). Až budou dostupné na frekvencích 667 a 800 MHz a až bude hlavně zrychleno FSB procesoru, tak pak půjde o zcela jinou situaci (protože nyní můžete mít v dvoukanálovém zapojení DDR2 modulů o rychlosti 533MHz datovou propustnost 8.5GB/s přičemž současné procesory pracují na systémové sběrnici o rychlosti 800MHz s propustností "jen" 6.4GB/s). Nicméně jaká bude cena takových rychlejších modulů a kdy budou k dispozici? To zatím nelze přesně určit. Proto rozsudek nad DDR2 tedy nyní zní: V současné době nikoliv :-(

Jsou tu ale i takové změny k lepšímu, které prostě nelze hodnotit jinak než kladně. Zejména vylepšení diskového řadiče Serial ATA 150 (společně s Matrix RAID), uvedení Intel High Definition Audio a inovovaného integrovaného grafického jádra Intel Graphics Media Accelerator 900 s podporou 3D rozhraní DirectX9 (v případě i915G a i915GV).

Inovací je tedy opravdu požehnaně, proto upgradem neprohloupíte. Nicméně nemůžete v současné době díky tomu očekávat nějak výraznější zvýšení celkového výkonu. Momentálně se tak uplatní pouze změny popsané v předešlém odstavci, jelikož ty nevyžadují nic navíc a budou již nyní běžet na 100%.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama