Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 2. 2019 03:00 6

Seznam kapitol

1. Intel Optane SSD 905P 380 GB 2. 3D XPoint a důležitost čtení malých souborů 3. Představení disku, software 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr a zhodnocení výkonu

Nejvýkonnější SSD disk na současném trhu je Intel SSD 905p ve formátu přídavné karty do slotu PCIe. Pro zákazníky s omezeným prostorem uvedl Intel verzi pro M.2 v bizarním formátu 22110 (nejdelší možný slot M.2). Disk vyžaduje chlazení a kompatibilní desku, výkon ale stojí za to.

Reklama

Závěr a zhodnocení výkonu

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

V SSD nemá dnes Intel konkurenci, jelikož všichni další výrobci stále setrvávají na klasických NAND čipech. Výkon jde naopak dolů se snahou o výrobu levnějších disků s vyšší kapacitou, QLC a TLC je dnes smutným standardem. Na druhou stranu, málokdo pozná v běžném počítači rozdíl ve výkonu mezi nejvyšším diskem Intel Optane a výrazně levnějším diskem s TLC. Výkon je určený spíše profesionálům, kteří pracují s velkými daty a potřebují bleskový přístup a ukládání. Dodnes se to řešilo různými poli RAID, dnes už postačí jeden (dva) výkonný SSD disk s dostatkem kapacity.

Intel a jeho 3D Xpoint čipy v discích Optane 905P jsou ale zcela jiná liga. Výdrž a výkon je naprosto špičkový, i přesto, že konkurence v některých dílčích testech vítězí (sekvenční čtení). Ve všech nejdůležitějších testech je ale Intel výkonnější, někdy s rozdílem několika tříd. Jednoznačně tedy jde o nejvýkonnější disky na světě pro běžné počítače. Cena je ale tak vysoká, že k pořízení tohoto disku musíte mít pádný důvod. Buď berete vše nejvýkonnější na trhu a na cenu nehledíte, nebo tento výkon potřebujete ke své práci. Jiné možnosti nejsou.

Novinka v podobě M.2 disku je totiž krapet bizarním počinem. Má pomoci těm, kteří nemají prostor nebo platformu s volným PCI-e slotem, ale formát 22110 je šílenost. Musíte mít vhodnou desku, do většiny notebooků vám patrně nepůjde. Také kapacita je slabá, za 13 500 Kč dostat 380 GB je dnes k smíchu. Osobně mne napadá jen jediné využití. A to osazení čtyř takových disků do PCI-e karty HighPoint, kterou zasunete do jediného PCI-e slotu. Tím získáte pole o kapacitě 1,5 TB s brutálním výkonem (v RAID) za cenu obsazení jen jednoho slotu PCI-e x16. Jiné uplatnění nevidím, do domácího počítače je tento disk nesmysl.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena za jedno procento výkonu mi vyšla 160 Kč. To není špatné, v porovnání s diskem Samsung 970 Pro v kapacitě 1 TB (144 Kč za procento výkonu). Když ale porovnáme cenu za GB, jsme zcela jinde. U Intelu Optane 905P M.2 zaplatíte 35 Kč u Samsungu 970 Pro jen 9 Kč. To je velký rozdíl. Budu se opakovat, ale pro pořízení Optane 905P musíte mít pádný důvod.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Optane 905P (ve všech verzích) je úložiště, které nemá konkurenci. Shrňme si vše, co disk nabízí: O výkonu už není nutné mluvit, ten je bezkonkurenční. V druhé řadě jistě majitele potěší extrémní životnost, která je až řádově vyšší než u Samsungu 970 Pro. Jelikož disk nepotřebuje funkci TRIM ani další „nevyužitelný“ diskový prostor pro čistící funkce a algoritmy, je využita jeho kapacita stoprocentně. Výkon disku neklesá se zaplněním, což souvisí s předchozí větou. Zajímavý je také stejný výkon všech kapacit, kdy běžné SSD disky menších velikostí výrazně zaostávají za většími. Důležitý je také neměnný výkon se zaplněním disku nebo při zápisu, kdy je čtení stále konstantně rychlé.

Vždy jsem důrazně doporučoval SSD disky s většími kapacitami chladit. Zde Intel udělal první krok za vás, osadil disk pasivem, který dostanete k disku. Zde se nabízí otázka, zdali disk ještě aktivně ofukovat. Není to potřeba, zkoušel jsem disk „přehřát“, ale nepodařilo se. Disk tak, jak je, udrží stále v optimálních podmínkách stejný výkon. Aktivní ochlazování není nutné. Nejvyšší teploty pasivu byla kolem 70 °C.

i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama