jak-jsem-presel-na-vodu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak jsem přešel na vodu...

Jak jsem přešel na vodu...

Redakce PCT

Redakce PCT

3. 12. 2003 00:00 103

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Pár nezbytných testíků a postřehů 3. Závěr

Článek popisující, trochu ehm... puristické vodní chlazení nám poslal Adri. Popravdě řečeno do kanceláře to není ale na druhou stranu stavět takové chlazení je nepochybně velká zábava - nemluvě o tom, že v době globalizace je věcí do nichž autor vložil svůj vlastní um a zručnost jako šafránu. Rozhodně se tedy nejedná o průmyslové řešení (chlazení polo-otevřeným oběhem v kýblu by asi neprošlo) - je to spíše volná reportáž na PC- tuningové téma.

Reklama

Vždycky mě lákalo postavit si svého "vodníka" a pokud možno vlastními silami - nápad byl ale dlouho v poličce "možná v budoucnu".... Měl jsem obavy, že sehnání jednotlivých bloků potřebných k chlazení nebude tak snadné (nemluvě o jejich ceně). Další červík ve mně vrtal jiným směrem - "co budu dělat, jestliže mi ta voda vyteče?" Až jednou jsem na netu narazil na firmu, která nabízí chladící Cu-bloky za celkem přijatelné cenu a nejlepší na tom bylo, že se daly koupit samostatně (a taky nádherně vypadají :)

Klady

  1. Přítelkyně může pokojně spát, zatímco vy ve stejném pokoji "pracujete" v UT2003 :)
  2. Snadná montáž (budete se divit, ale je to tak)
  3. Vyšší oveclocking
  4. Skříň téměř bez prachu i po půl roce "chodu"
  5. Dělá to na lidi DOJEM :)

Zápory

  1. Možnost úniku vody
  2. Občas musíte zkontrolovat stav vody a případně ji doplnit
  3. Boj s řasami pomocí mycích prostředků :)

Bejby, pojďme do vody

No to raději ne - ale omrknem si chladiče pěkně zblízka ju?

Chladič GPU grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz
Chladič GPU grafické karty


Detail procesorového monobloku

Kde je to čerpadlo?

Možná se už taky ptáte - takže použito je opět to nejjednodušší řešení - a to... vlastní výroba. Teď vážně: stačí si zakoupit jakékoliv akvarijní čerpadlo o výkonu do 300l / hod. - nejlépe ponorné, protože pod masou vody pak nebude vůbec slyšet,a pokud by malinko bylo, tak jej stačí odizolovat ode dna kouskem pěnovky. Já jsem použil čerpadlo zn. Project PJP 100 o regulovatelném výkonu v rozmezí 70 - 300 l/hod.

Bohužel jsem měl fotoaparát zapůjčen jen na malou chvíli, takže se omlouvám za případné nedokonalosti fotek.

To, že vidíte nádobu na vodu "odkrytovanou" je pouze "bug". Vždy mějte na paměti, že voda se musí nacházet v nádržce, do níž nebude mít přístup prach a jiné nečistoty!

Jak jsem přešel na vodu...
i Zdroj: PCTuning.cz


samotné malinké čerpadýlko

Poznámka k čerpadlu: jakmile jsem ho zapnul, nechal jsem ho běžet stále. V současnosti běží v kuse asi jeden měsíc (měsíc už nevypnuli proud:) V případě výpadku sítě se nahodí samo a jede si dál.

A jak to složíme?

  • Nejdříve "napatláme" procesor (či GPU) menší dávkou teplovodivé pasty a s citem! Pomocí dodávaného šroubu a klíče utáhneme chladiče - divím se, že tenhle systém nepoužívá samo AMD, nasazení chladiče je totiž velmi snadné a po dotažení šroubu je spojení velmi pevné.
  • Použil jsem běžnou silikonovou pastu za cca 30 Kč - výhodou je, že je zároveň odolná vůči vodě a vlhkosti - klasický silikonek opravdu bohatě stačí. Před případnou instalací Cu-bloku na jádro grafické karty se ujistěte, že ho máte kam připevnit! Ono vrtat dírky pro upevnění chladiče do PCB grafické karty by nebylo moc dobrým nápadem.
  • Pak připevníme silikonové trubičky (vždy volte raději delší než kratší, zkrátit jdou vždycky, ale do natahování se jim mrškám zvlášť moc nechce). Vystačíte s cca 4 m délky.

Chlazení samotné vody... alias radiátor

Asi se budete divit, ale vodu nechladím. Rozhodující je zejména množství vody, které použijete na chlazení. Sám jsem kdysi - asi před 3 měsíci - používal uzavřenou nádobu od sirupu s celkovým objemem 5-ti litrů, a přestože letošní léto bylo velmi horké, s teplotou procesoru (XP 1700+ na 2400+) jsem se po celodenním gamesení UT2003 + Warcraft III nedostal přes 58 stupňů, což se o dřívějším vzduchovém chladiči rozhodně tvrdit nedalo. Chladící médium (v mém případě voda, mívá teplotu většinou o deset stupňů nižší než jádro procesoru).

Samozřejmě je jen na vás samých, jestli a jak budete vodu chladit. Já jsem člověk líný a navíc představa dalšího ventilátoru určeného k profukování chladiče mě nijak neláká. Kdo ho má pak poslouchat hmm? I ten nejtišší větrák šumí a v noci je slyšet vážně vše...

Jak jsem přešel na vodu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Určitě se chcete zeptat, jestli použít normální "vodovodní" vodu nebo destilku... K tomu vám mohu říct jen to, že i když budete používat jen destilku, výsledný efekt nebude žádný - za pár dní stejně nachytá minerály z okolí a její složení se začne podobat vodě normální.

Abyste zabránili růstu řas a jiných individuí ve vašich trubičkách, stačí jednou za 14 dnů přikápnout do chladící směsi trochu Jaru, Mistra Propra a jiné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama