Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3

Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3 | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Použité komponenty 2. Základní principy taktování AMD CPU 3. Odemykání jader CPU 4. Nastavení a otestování 5. Vliv frekvence CPU-NB na výkon 6. Lehký rozjezd - 3,3 GHz (Athlon II)
7. Přitápíme na 3,6 - 3,8 GHz (Athlon II) 8. Finišujeme - skoro 4 GHz (Athlon II) 9. Bonus - 5,3 GHz s kapalným dusíkem 10. Taktování Phenom II X2 Black Edition 11. Vliv taktování na výkon 12. Závěr a doporučení

Vánoce jsou už za dveřmi a možná se mnohým z vás objeví pod stromkem i nová sestava, třeba s procesorem od AMD. Abychom opět pokročili v našem seriálu o přetaktování, dnešní díl bude věnován právě procesorům do patice AM3. Podíváme se jak se taktuje, odemykají jádra a co vše má u této platformy vliv na výkon.

Reklama

Jsme na konci návodu na taktování procesorů Athlon II a Phenom II do patice AMD AM3. Pokud pochopíte jak fungují vztahy mezi základní frekvencí a násobiči dalších komponent, je vše další už hračka. K přetaktování na 3,9 GHz vám postačí změnit jen několik položek v BIOSu a s laděním napětí se také mnoho trápit nemusíte. Pokud se budete držet zdravého úsudku a napětí navyšovat po malých krůčcích nemůžete se spálit a procesor nebo desku nijak zničit. Dbejte hlavně doporučení maximálních bezpečných napětí, pak se opravdu nemůže nic stát. Pokud se vám napoprvé taktování nebude dařit, nevzdávejte to a zkuste na to jít znovu a třeba i jinak.

Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz


Nejprve si zkuste maximální stabilní frekvenci pamětí, jader procesoru a CPU-NB. Až budete tato data znát, pokuste se vše nějak skloubit v co nejlepší symbióze. Pokud se vám podaří nějaký kompromis a některá z komponent bude mít ještě rezervu, není většinou nutné jít až na doraz. Pro větší pohodlí a snadnější taktování si pořiďte procesor řady Black Edition, nejvyšší Phenomy II bývají také vybaveny tím nejlepším křemíkem a mají nejlepší potenciál k taktování. Procesor Phenom II X4 965 BE v nové revizi C3 je velice schopný taktovač a není ani extrémně drahý. Nezbývá než několik závěrečných doporučení a rad:

  • Chcete li taktovat, pořiďte si kvalitní chladič
  • Řiďte se teplotou CPU v zátěži, přes 70 stupňů by se neměla dostat
  • Paměti vám bohatě postačí nějaké 1333 MHz CL8 a napětím 1,65V
  • Frekvenci pamětí hlídejte, takt 1850-1900 MHz je limit
  • Přetaktovaný stav si důkladně otestujte na stabilitu
  • U frekvencí nad 300 MHz základního je nutné najít správný takt PCI (115 MHz)
  • Někdy je paradoxně stabilnější vyšší násobič pamětí a horší časování
  • Pokuste se o co nejvyšší frekvenci CPU-NB
  • Frekvence HT Link nemá na výkon vliv, držte ji ale kolem jejího defaultu
  • Neexistuje fenomén "Cold Bug", můžete chladit i na -196 C
A to je asi vše, co můžete pro úspěšné taktování procesorů AMD potřebovat. Přeji vám tedy hodně štěstí a úspěchů při taktování, ať už normálním nebo extrémním...
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama