Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním
i Zdroj: Depositphotos
Internet Článek Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním

Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 12. 2023 15:30 10

Seznam kapitol

1. Funguje to? Tak to berem! 2. Prostě převyprávět 3. Jedeme na kvantitu 4. Účel světí prostředky 5. Nenechte pravdu zničit dobrý příběh

Plagiáty jsou morem současnosti. Opisují školáci, opisují youtubeři, opisují novináři, opisuje se v akademii, AI také opisuje. Do jisté míry je opisování normální – ale co je to normální míra?

Reklama

Když se podíváte na články a videa, tak vidíte, že někdo uvádí Stanfordský experiment jako fakt, někdo u toho stále cituje Zimbarda – a jen někdo si dá práci, aby našel i kritiku, protože „kritika je nudná, zatímco původní experiment byl drama a lidi mají drama rádi“, jak praví autor videa Neuron Theory. Na základě tohoto metodologicky extrémně pochybného experimentu vznikl německý film „Das Experiment“ (2001) přetočený do angličtiny jako „The Experiment“ (2010), v roce 2015 pak následoval další film „The Stanford Prison Experiment“. 

Jak praví starosta Nucky Thompson v seriálu „Boardwalk Empire“ (2010), „nikdy nenechte pravdu, aby vám zničila dobrý příběh“. A snaha mít dobrý příběh vás vede občas k tomu, že si vykusujete jenom ty části vyprávění, které vám vyhovují – a občas u toho zapomenete na citaci. A někdy i na kritické myšlení, protože dobrý příběh je prostě dobrý příběh. 

Je otázka, co je vlastně horší: Když jste kopírující krysa, co krade cizí obsah, aby si nahrabala prachy – anebo když jste manipulativní krysa, co tvaruje svůj výzkum tak, aby jí vyšlo to, co chce, aby jí vyšlo? Zimbardo se může hájit tím, že chtěl změnit vězeňský systém v USA, ale to nemění nic na tom, že zmanipuloval svůj výzkum a získal reputaci tak, že obelhal většinu světa.

Stanfordský vězeňský experiment není jediný, ještě horší případ je izraelský psycholog Dan Ariely, který byl považován za titána v oblasti behaviorální ekonomiky – tedy než se ukázalo, že si data pro většinu svých „výzkumů“ zkrátka vymyslel a že ani pracovníci, které uvádí jako spoluautory na svých výzkumech, si nepamatují, jestli se jich vůbec účastnili. Je to tak, psychologie prochází krizí, kdy se ukazuje, že podle oboru se někdy i více než polovina výzkumů nedá reprodukovat. Zvláště špatně dopadla sociální psychologie, kde se v projektu The Reproducibility Project: Psychology (2015) podařila úspěšně reprodukovat pouze čtvrtina výzkumů.

Je to tak: Pobuřujeme se nad plagiáty, ale ten problém je mnohem větší – a částečně souvisí s šíleným systémem akademického hodnocení, které preferuje citační indexy a tlačí do pozadí práci, která verifikuje už uveřejněné výzkumy. Jako vědec se prosadíte tím, že objevujete nové věci, ne tím, že po ostatních kontrolujete, zda je jejich práce správná a kvalitní. Tohle je veliký problém, který si musí akademie vyřešit sama, to za ní nikdo jiný neudělá.

A to mi připadá jako větší problém než opisování. No – když už opisujete, je dobré u toho uvádět zdroje: Nejenom proto, že to je slušné a citace do značné míry brání obvinění z krádeže duševního vlastnictví, ale taky proto, že když se ukáže, že váš zdroj lhal a vymýšlel si, bude to na něj. Vy jste možná jenom malé slepičí prdelky, které samy nic nevymyslí, jen vše překvokají, ale alespoň to přiznáte. A když se ukáže, že ten, od koho čerpáte, je mnohem větší sedmilhář než vy sami, bude to na něj, a ne na vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama