Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD | Kapitola 13

Tomáš Hort

Tomáš Hort

2. 5. 2013 03:00 57

Seznam kapitol

1. Hlavně nepanikařit s výdrží NAND čipů 2. Toggle-Mode vs. ONFi NAND flash čipy 3. Kingston V300 – balení a SSD 4. Vnitřní část, Seagate 1 TB 5. Specifikace, záruka, firmware 6. Testovací metodika a sestava 7. Výsledky testů
8. Testy malých souborů I. (nejdůležitější) 9. Testy malých souborů II. (důležité) 10. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Praktické testy 13. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Kingston SSDNow V300 je levný SSD disk, který zatím jako jeden z mála modelů na trhu využívá nové 19nm Toggle-Mode NAND flash čipy od Toshiby. Jedná se o nástupce modelu V+200 a i přes svou nízkou cenu se zařazuje spíše do vyššího segmentu SSD. Jak si povede v testech nejen proti modernímu rychlému HDD?

Reklama

Dnešní SSD disky jsou úsporné. Rozdíly mezi modely se stejným typem NAND flash pamětí bývají zřídkakdy větší než jeden watt. Záleží hlavně na zvoleném řadiči a jeho spotřebě. Paměťové NAND čipy mohou také něco ubrat nebo přidat, záleží na typu a hlavně technologii výroby. Na trhu jsou SSD, které jsou vhodnější do zařízení typu přenosných počítačů, protože jejich spotřeba v klidovém stavu (tedy nejčastějším stavu) je nízká. Na měření spotřeby SSD nemám vybavení, a proto vezmu výsledky ze serveru Anadtech.

Výrobce ve svých specifikacích uvádí hodnoty, které odpovídají realitě. V klidu si má V300 vzít 0,64 W a změřená hodnota je 0,57 W, což je na úrovni konkurenčního Intelu 335 nebo Crucial M4. Stále to však nemá na Samsung 840, který si v klidu bere dokonce jen 0,3 W, což ho řadí na pozici aktuálně ideálního SSD do přenosných počítačů. Spotřeba v zátěži záleží na typu zapisovaných dat – sekvenční nebo náhodná a komprimovatelná a nekomprimovatelná. U Kingstonu V300 120 GB se pohybuje od 1,8 W do tří wattů, což je velmi dobré.

Kingston V300 vládne hlavně v ceně, kde je aktuálně na trhu po zdražení NAND čipů a tím zvýšení cen SSD takřka bezkonkurenční. Za podobnou cenu se prodávají jen low-end modely menších výrobců, které se často s Kingstonem V300 nedávají srovnávat v žádném ohledu. V době tvorby recenze jsou ceny testovaných modelů takovéto:

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

V grafu uvádím ceny, za které již testované SSD pořídíte levně v dobrých a prověřených e-shopech k datu 30.4. 2013. I předchůdce V+200 s levnými asynchronními NAND flash je v aktuálně stále prodávané 7mm verzi o pár set dražší. Cenu u V300 beru ve verzi bez příslušenství. Cena s Upgrade Bundle kitem je o cca 280 korun vyšší.

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměr celkové kapacity vůči ceně se u SSD disků dlouhodobě výrazně lepší, ač v posledních měsících došlo ke zdražování. 120GB verze V300 vychází aktuálně v dané velikosti díky své nízké ceně nejlépe. Pevné plotnové disky jsou sice stále jinde, ale zase jejich využitelnost se nyní směřuje k datovým diskům, takže porovnání s SSD není relevantní.

Hodnocení Kingston V300 120 GB

Kingston přichází s novým SSNow V300 s jako prvním SSD na trhu v ČR, který používá nové 19nm NAND flash paměti Toggle-Mode od Toshiby. Zmenšením výrobního procesu a nakoupením pamětí po waferech se podařilo dosáhnout na cenu, která je na aktuálním cenu bezkonkurenční, a to za produkt, který nepatří do nižšího segmentu. Naopak.

Po stránce výkonu je V300 takřka na úrovni svého stájového kolegy HyperX 3K a překonává taktéž svého předchůdce V+200. Nejedná se tak o nejrychlejší SSD na trhu, ale o ty ani Kingstonu viditelně nejde. Jde hlavně o spolehlivost a značku, kterou už nyní prezentuje i na vnitřních komponentách, které sám nevyrábí. I přesto by mohli být přístupové doby pro nejmenší soubory i výkon u 4kB souborů o něco lepší.

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalita zpracování je standardně vysoká. Box je pevný s výškou pouze 7 milimetrů. V obou typech balení nechybí nalepovací rámeček pro zvýšení na standardních 9,5 mm. V oblasti balení si můžeme vybrat ze dvou verzí a osobně doporučuji připlatit přibližně 300 korun za Upgrade Bundle Kit. Obsahuje totiž vše, co bychom mohli potřebovat pro instalaci jak do stolního, tak přenosného počítače. Nechybí ani klonovací software, až osobně doporučuji instalaci OS "načisto" po zálohování dat na jiný disk.

Spotřeba je velmi dobrá, srovnatelná s podobně kvalitní konkurencí. V klidu je velmi nízká a SSD se tedy dá doporučit do mobilních zařízení, kde na spotřebě záleží nejvíce.

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní porovnání výkonu aktuálního SSD a plotnového HDD dopadlo jasně pro SSD. O tom však ani předem nebylo pochyb, ovšem jednou za čas porovnat tyto dvě rozdílné diskové technologie není na škodu. I přesto Seagate Barracuda 7200.14 1 TB dokázal, že patři mezi nejrychlejší běžné HDD na trhu. Důležité z tohoto porovnání je, že v dnešní době je SSD na OS a programy, HDD na data jako úložiště. A že už jde dnes poměrně jednoduše skloubit SSD a HDD i v běžném notebooku bez dvou 2,5" pozic, na to se podíváme někdy příště.  

Graf ceny produktu Kingston Flash SSDNow V300 120GB, 2,5", SATAIII, SV300S37A/120G poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení SSD disku Kingston V300 120 GB děkuji společnosti Kingston.

    

Za zapůjčení komponent do testovací sestavy děkuji společnostem AMD, OCZ a Gigabyte.

            

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama