Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích  | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 5. 2021 03:00 60

Seznam kapitol

1. Krypto farmaření, zcela nový způsob 2. Ideální počítač pro farmaření XCH 3. Založení peněženky a software 4. Plotting (zakládání farmy) 5. Farmařením k úrodě

Těžební horečka na GPU stále jede naplno, bylo je otázkou času, kdy se přesune na jiný druh hardware. Tentokrát se staly obětí pevné disky, ty se pomalu stávají vzácností. Chyťte příležitost za pačesy, já vytěžil na disku za týden dvě XCH mince. Při aktuálním kurzu to jsou 2000 USD!

Reklama

Farmařením k úrodě

Konečně máte vytvořené záhony na vaší farmě, nezbývá než čekat na plody vaší práce a práce vašich disků. Popularita XCH raketově roste, kde ještě před měsícem farmařilo pár jedinců na světě, dnes už se zapojili miliony lidí. Podívejte se na graf kapacity farem. Stejně rychle také mizí disky z obchodů.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli platí, že každý den vyšle Blockchain do sítě 4608 požadavků na hash, pokud ho najde u vás dostanete 2 XCH. Na webu je slušný kalkulátor ziskovosti farmaření, která bere aktuální počet uživatelů a diskové kapacity. Najdete ho na této stránce.

Jak vidíte z kalkulátoru, při současné situaci a jednom záhonku je šance na výdělek 1 XCH přes 18 let. Když budete mít 10 záhonků, sníží se čekání na úrodu na 2 roky. Aby se šance na vydělání 1 XCH dostala na hodnotu 1 měsíc, je nutné nasdílet Blockchainu 20 TB prostoru a 180 záhonků. Pro zajímavost, aktuální cena XCH mince v květnu 2021 je okolo 1000 USD.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

I když to vypadá beznadějně, není tomu tak. Já jsem zkusil farmařit před dvěma týdny a už má 2 XCH. I když mi oficiální indikátor ukazuje návratnost za 2 roky. Z ničeho nic jsem odměnu dostal. Jak už bylo řečeno na začátku, jde spíš o loterii a kritérium pro výplatu je dosti složité, je ve hře i hromada filtrů. Zatím to ale vypadá, že spousta lidí odměny dostala. Zřejmě je to také strategie tvůrců, nalákat uživatele. Zdali budu farmařit i dál nevím, ale asi počítač nechám ještě nějaký týden běžet a uvidím. Další záhonky ale už vytvářet zřejmě nebudu.

Co si o Chia myslíte vy? Má budoucnost a může se stát lukrativní kryptoměnou? Má cenu stavět velká disková pole a farmařit Chia? Energetická náročnost je asi nižší než u rigů s grafikami, ovšem zanedbatelná není. Procesor a systém během vytváření záhonků jede spoustu dní naplno a při vysoké spotřebě. Navíc disky jsou hlučné, náchylné na poruchu a jejich životnost je otázkou.

Také ziskovost je zatím těžko odhadnutelná, může vám v peněžence přistát XCH během pár dní a nebo se také nedočkáte nikdy. Navíc v Číně už stavějí skutečné diskové farmy s miliony disků. Tvůrce Bram Cohen řekl, že všichni kdo nemají alespoň 1 PB jsou pro něj troškaři. Jisté je jen jedno, disky pomalu mizí z obchodů a nebo znatelně zdražují. Asi si nějaké kupte do zásoby. Může se stát, že je seženete za čas jen n Bazoši za desítky tisíc.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zajímavé odkazy ohledně Chia Network:

Github vývojářů - zde najdete nové verze aplikace: Chia Network · GitHub

Wiki Repository (kompletní FAQ): Home · Chia-Network/chia-blockchain Wiki · GitHub

Chia.net domácí stránky projektu: Home - Chia Network

Kalkulátor výtěžnosti: Chia Calculator - How much can I earn farming Chia (XCH)?

Chia Explorer - informace o síti, jak se vyvíjela v historii (spoustu grafů a statistik): Chia cryptocurrency blockchain explorer

Návod jak vytvářet políčka na více počítačích najednou najdete zde

Přehled výdrže a orientačních cen jednotlivých modelů SSD najdete zde

Krátké zamyšlení na konec

Píše Vašek Vlček

Po prvních dnech v Chia síti se prokoušete veškerou teorií, jakž takž pochopíte jak to funguje a vyrobíte si prvních pár políček. A rychle zjistíte, že minimálně zpočátku nebude hlavní limit vašeho farmaření kapacita disků, které jste vytáhli ze šuplíku a oprášili. Problém s kapacitou přijde řádově za dni, spíše ale týdny. Protože největší problém je rychlost zakládání nových plotů. Reálně je to extrémně pomalé, trvá to fakt dlouho. Za den zvládnete odhadem na jednom počítači otočit dvě kola po 3-4 plotech, jedno spustíte ráno a večer můžete teoreticky spustit další, co se udělá přes noc. Teda pokud se vám v průběhu neodpojí aplikace, nespadne počítač, nedojde místo na disku nebo se Windows nerozhodnou, že i přes plně vytížené CPU je čas se uspat. No není to jednoduché.

Veselé je také sledovat, jak většina našich velkých prodejců IT už zavedla omezení na množství prodaných disků, speciálně v kategoriích větších kapacit nad 8 TB. Tu koupíte jen tři najednou za měsíc, tam třeba jen jeden. Takže po grafikách se připravte na to, že si za nějaký ten pátek asi nekoupíme ani harddisky. A na bazoši bude spousta "výhodných" nabídek.

Občas si říkám, jestli třeba za Chia projektem nestojí výrobci disků a SSD. Ti závistivě koukali, jak jdou na odbyt grafické karty a za jaké ceny se prodávají. Takže jak to zařídit, aby šly kšefty podobně i s terabajty datové kapacity? Šup a máme tady farmaření Chia mincí, kdo neobdělává svoje terabajtové farmy, jako by v kryptosvětě nebyl. A výrobci si mnou ruce...

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama