Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích  | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 5. 2021 03:00 60

Seznam kapitol

1. Krypto farmaření, zcela nový způsob 2. Ideální počítač pro farmaření XCH 3. Založení peněženky a software 4. Plotting (zakládání farmy) 5. Farmařením k úrodě

Těžební horečka na GPU stále jede naplno, bylo je otázkou času, kdy se přesune na jiný druh hardware. Tentokrát se staly obětí pevné disky, ty se pomalu stávají vzácností. Chyťte příležitost za pačesy, já vytěžil na disku za týden dvě XCH mince. Při aktuálním kurzu to jsou 2000 USD!

Reklama

Plotting (zakládání farmy)

Nejde o nic složitého, nastavení je jen několik. Klikněte na záložku Plots a otevřete ji, v ní najdete volbu ADD A PLOT. Později lze i PLOTs mazat nebo je kopírovat, my tam nyní žádné nemáme, můžeme je tedy zatím jen přidat.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Velikost záhonku PLOT je od k=25 do k=37, tvůrce doporučuje k=32. Méně je pouze pro testování, více nepřináší žádný benefit v odměňování, pouze se mění velikost finálního souboru obsahujícího plot. A nároky na místo při jeho generování. Nastavte tedy k=32. Další volba je počet záhonů, zde nastavte váš požadovaný počet. Lze zvolit vytvoření postupné nebo paralelní. Paralelní je násobně rychlejší, je ovšem náročnější na CPU, RAM a samozřejmě dočasný SSD disk. Ještě jsou zde volby Bitfield, která dokáže uspořit zápisy na disk a urychlit tvorbu PLOTs. Nastavit lze i přidělenou RAM a počet jader v rozšířených volbách.

Všechny nastavení se týkají tvorby jednoho plotu. Pokud je plánujete vytvářet paralelně, tak se budou příslušně násobit. Tedy pro dva ploty se základním nastavením budete potřebovat na dočasném disku 2× 260 GB místa a 2× 3,6 GB paměti. Hlavní je pohlídat si kapacitu dočasného disku, pokud nebudete mít dost prostoru, aplikace může při vytvřáření spadnout. Paměť je flexibilnější, ale je zbytečné nechat Windows zbytečně používat virtuální swap a zpomalovat tak vytváření plotů. Protože swap bude nejspíš na SSD disku.

Pár postřehů z praxe

Píše Vašek Vlček - Reálně i na celkem slušně výkonném počítači s rychlým NVMe SSD zjistíte, že nemá moc smysl zkoušet generovat více jak řekněme 4 ploty paralelně najednou. Vytíží to procesor na 100 % a disk se také nezastaví. S počítačem pak nejde ani slušně pracovat. Takže ty 4 ploty jsou rozumný kompromis. Naopak kopat zákony postupně je trochu pomalé a nehospodárné, vytížení systému je malé a nefunguje úměra, že tři ploty najednou zaberou podobně jako tři postupně. Budete čekat mnohem déle.

Chia aplikace ale podporuje velice praktickou funkci pro generování plotů na více strojích najednou. Stačí je jenom nasměrovat do stejné složky a můžete využít nevytížené počítače. Trochu problém je v tom, že by v rámci jedné sítě neměla běžet hlavní Chia aplikace vícekrát. Reálně to úplně nevadí podle všeho, jenom zbytečně synchronizujete do sítě obsah vašeho pole vícekrát. Alternativa je použít příkazové řádky a vygenerovat si ploty oldschoolově scriptem. O tom ale až někdy příště, hezky to je popsané v angličně třeba tady.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Další volba je Temporary úložiště, kde se záhony vytvoří a odkud se pak překopírují na finální místo. Může jít samozřejmě o tentýž disk, lepší je dát si sem rychlé SSD a jako Final Directory nastavit nějaký velký SATA disk. Po vytvoření záhonů už s nimi není nutné nijak zásadně manipulovat, pěkně v klidu si budou ležet na HDD a možná vám přinesou zisk.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté co kliknete na CREATE PLOT si odjeďte na krátkou dovolenou, víkend bude tak akorát. Jeden k=32 plot na ultra rychlém NVMe disku trvá 4-5 hodin, na klasickém SSD něco kolem 9 hodin a s 12 hodinami počítejte na mechanických HDD. Pokud jste zadali výrobu 10 záhonů postupně, tak to může na běžném SSD disku trvat i celý den. Paralelním zápisem výkopové práce urychlíte, ale počítač se hodně zapotí, když pojede CPU naplno řadu hodin.

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

POZOR! Zde musíte hodně přemýšlet na jaký disk budete vytvářet dočasné záhony, které se pak usadí na finálním HDD disku. Měřením je zjištěno, že 109 GB velký záhonek zapíše při vytváření na SSD disku 1,3 - 1,6 TB! Ano, čtete správně. Pro vytvoření jednoho záhonku jsem spotřeboval násobně víc zápisů. Pro úplnost, můj testovací, dočasný disk ADATA Gammix S50 má životnost 1800 TBW. Vytvořím na něm tedy teoreticky maximálně 1300 záhonků než začne degradovat, což není málo. Takový Samsung 980 PRO je na tom ale o poznání hůře:

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz

Hezkou tabulku s přehledem výdrže SSD najdete přímo na stránkách Chia projektu.

Tvůrci systému doporučují používat Enterprise grade SSD - mají násobně větší TBW hodnoty, ale ty jsou také za Enterprise grade ceny. Rozuměj mimo běžnou realitu. Proto bych úplně nezavrhoval vytváření políček na klasických SATA discích. Samozřejmě nemá smysl jich zkoušet více na jednom disku najednou, to je díky kmitajícím hlavičkám cesta do pekel. Ale pokud vám poběží někde v koutě samostatné PC obhospodařující farmu, ve kterém je osazeno několik fyzických HDD pro ukládání dat, máte vyhráno. Nic nebrání orání jednoho políčka na každém z osazených disků. Následně ho na něm rovnou ponecháte, takže není nutné přesouvat data dále. Bude to trvat déle než při tvorbě na rychlém SSD, ale zase je to bez opotřebení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama