Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti

Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti | Kapitola 3

Petr Šaroun

Petr Šaroun

2. 10. 2019 03:00 18

Seznam kapitol

1. Paměti PATRIOT Viper 4 Blackout 2. Informace o paměťových modulech 3. Další nástroje a možnosti 4. Test paměti 5. Test stability pod Windows
6. Testy paměťové propustnosti 7. Další testy 8. Testy Šifrování 9. Testy RealBench

Dnes nás čeká dokončení článku o paměti RAM. Nejprve si o paměťových modulech zjistíme nějaké podprobnosti, zkontrolujeme a případně upravíme jejich nastavení, pak otestujeme stabilitu počítače. Při té příležitosti potrápíme nejen paměti a nakonec se ještě podíváme na rozdíly ve výkonu v několika testech.

Reklama

Další nástroje a možnosti

Zmíním nástroj na informace bohatší, a dokonce zdarma pro osobní použití – RAMMon.

PassMark RAM SPD data retrieval tool
i Zdroj: PCTuning.cz
PassMark RAM SPD data retrieval tool

Tento nástroj vyčte z SPD čipu snad i to, co tam není. Obvykle není potřeba, stačí CPU-Z.

Většina výrobců zveřejňuje seznam otestovaných pamětí (QVL). To je seznam pamětí, které můžete v desce použít a které výrobce desky testoval. Pro naši desku je list dostupný zde.

Seznam otestovaných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Seznam otestovaných pamětí

Vypadá to úžasně, ale výrobcům dojdou určité paměťové čipy a vydají jiné moduly s jiným PN (product number). Tohle je nový list a přitom některé zde uvedené paměti už neseženete ani ve výprodeji.

Ale QVL se hodí! Jen na něco trochu jiného. Dejme tomu, že mám koupené paměti, které neběží na DDR4-3600, procesor zvládne jen DDR4-3000. QVL lze použít pro orientační nastavení časování a napětí.

Seznam otestovaných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Seznam otestovaných pamětí

Rozhodně to není samospásné, ale pomůže vám to najít „rozumné“ časování pro dané napětí a frekvenci. Můžete si „vymyslet“ svůj „relativně spolehlivý“ profil, na kterém budete paměti provozovat.

Někdo jiný používá DRAM Calculator for Ryzen, což padlo i v diskuzi minule pod článkem. Tento program osobně neznám. Nakonec, ať už paměti nastavíte jakkoliv, doporučuji je pořádně otestovat!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama