lcd-panel-lg-flatron-l1730s-rychly-a-levny
Monitory Článek LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 12. 2004 00:00 108

Seznam kapitol

1. LG Flatron L1730S 2. LG Flatron L1730S - design 3. LG Flatron L1730S - obraz

Pokud dostatečně dlouho sledujete zavádění nových technologií na trh, snadno zjistíte, že vše probíhá podle stále stejného scénáře: nejdříve se objeví první, velmi drahá "novinková" série - po ní sáhnou většinou ti, kteří mají peníze a chtějí mít vše jako první. Po novinkovém období nastává doba vylepšování a zlevňování - tehdy se obvykle chytí skalní fandové. Na konci tohoto období pak začíná období kvality a přijatelné ceny - výrobky umí mnohem více, přičemž cena je klidně i poloviční. Že u plochých panelu jsme právě v této etapě mě napadlo v průběhu recenze 12ms TFT panelu LG L1730S.

Reklama

Mnoho lidí, kteří jsou při pohledu na obraz TFT panelů na první pohled okouzlení obrazem se zářivými barvami, výbornou ostrostí a dokonalou geometrii (zejména při předvádění šetřičem obrazovky s rybičkami), netuší, že i tyto, na první pohled obrazově dokonalé panely, mají své specifické problémy. Proto v první části této kapitoly uvedu malý popis "LCD pojmů":

Doba odezvy - response time

Na rozdíl od monitoru, kde je náběh i zhasínání obrazových bodů zanedbatelné, je každá buňka LCD zatížená určitou "setrvačností" (response time). Není divu, vždyť u LCD se v principu stále jedná o mechanické natáčení tekutých krystalů v elektrickém poli.

Dlouhá doba odezvy způsobuje rušivé mlžení a optický neklid na hranách a plochách pohybujících se částí obrazu. Nevyhovující response time se projevuje rušivě zejména v těchto situacích: při převíjení dlouhého dokumentu, v dynamických video scénách nebo ve hrách (zde jsou ku podivu nejvíce postižené hry se skrolujícím pozadím).

Dobu odezvy uvádíme v milisekundách, čím je menší, tím lépe (dnes by již v žádném případě neměla překračovat 25ms). Hodnotu response time můžeme ještě rozdělit na dvě části: na dobu potřebnou k rozsvícení bodu (tr, rise time) a na dobu potřebnou ke zhasnutí aktivního bodu (fall time).

Omezení pozorovacího úhlu

Tento jev je často považován za největší nevýhodu TFT panelů. Díky svému polarizačnímu charakteru dochází při pohledu na obraz panelu z boku (mimo rozsah stanovený pozorovacími úhly) k výrazné ztrátě jasu doprovázené zkreslením barev (v extrémním případě se obraz obrací až do negativu).

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor: Někteří výrobci, podle hesla, papír snese všechno - navíc v situaci kdy neexistuje jednoznačná metoda určování pozorovacích úhlů, uvádějí pozorovací úhly (i dobu odezvy) o kterých by se, diplomaticky řečeno, "dalo s úspěchem pochybovat". Obecně platí, že uváděné hodnoty jsou pouze orientační.

Nehomogenita barev a nerovnoměrné prosvětlení panelu

Jistá mírná barevná nehomogenita (nejednorodost) je jednodušším panelům dokonce vlastní - souvisí totiž s dříve zmíněnými pozorovacími úhly (ty například způsobují, že některé světlé barvy mají v horní části panelu jinou sytost, nebo dokonce odstín, než v části dolní, kterou pozorujeme pod jiným úhlem). Barevná nehomogenita není při běžné práci nijak zřetelná, avšak panely trpící tímto neduhem (téměř všechny starší a některé nejlevnější typy TFT panelů) se příliš nehodí k editaci fotografii a grafiky.

Dalším problémem je nerovnoměrnost zadního osvětlení (back light). Ta se dokonce zesiluje po určité době provozu - takto postižený panel vypadá jako politý světlou kávou: některé části obrazu jsou mírně zašedlé (mají menší jas). Viníkem je prosvětlovací výbojka, která má, ve srovnání s monitorem, mnohem nižší životnost (cca 3-5 let svícení).

Pojďme se ale podívat, jak se s těmito problémy "popere" náš testovací kousek:

Barevné podání, dynamika barev

Poznámka: obrazový profil LightView byl v průběhu testu nastaven na "Normal".

To, jak testovaný LCD panel dokáže zobrazit náš jednoduchý testovací obrazec, je pro nás základním indikátorem kvality zobrazení. Naštěstí v průběhu dvou let testování se zásadní problémy panelů prakticky vytratily. LCD panely už netrpí příliš tmavými barvami, přechody barev jsou plynulejší, správně je zobrazena tělová barva a také tlačítka grafického rozhraní mají správný reliéf.

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz


nelekejte se, fotky se tentokrát příliš nepovedly - obraz L1730S je ve skutečnosti výborný

Podání testovacího obrazce patřilo mezi ty lepší, co říkám, bylo takřka perfektní. Barvy jsou přesné a nezkreslené s dobrým rozlišením detailů ve světlých i tmavých částech obrazu. Pleťová barva je přirozená, v tmavých částech videa byly vidět detaily bez nepěkných pixelových map.

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Barevné přechody jsou také plynulé. Elektronika používaná u dnešních panelů LCD dokáže řídit zobrazování barev velice dobře a i v tomto ohledu je to model od modelu lepší.

Stupnice šedi

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

I zde je spíše problémem nepříliš povedená fotka. Ve skutečnosti jsou vidět políčka až po 3% jasu, také světlé odstíny jsou jasně rozlišené bez barevného nádechu. Popravdě řečeno, podání šedi i barev prakticky odpovídá monitoru - důkazem nechť jsou i fotografie mých posledních 3-4 článků (včetně tohoto), které jsem poprvé editoval s využitím tohoto panelu.

Pozorovací úhly

Ani zde se neobjevil žádný vážný problém. I u tohoto panelu jsou úhly ve vertikálním směru (při pohledu shora a zdola) horší než ve vertikále. To je však běžné a navíc se nejedná o žádnou tragedii. Úhly odpovídají uváděným 160° horizontálně a 140° ve vertikální rovině.

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz
LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz
LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Odezva - response time

Posledním důležitým kritériem kvality LCD je doba odezvy. Ještě před nedávnem byla doba odezvy 12ms pro většinu panelů spíše nedostižným snem - dnes tyto panely patří mezi lepší průměr.

Pro testování jsme použili nový pohybující se testovací obrazec, který lépe reprezentuje rozdílné doby odezvy pro různé odstíny a úrovně jasu.

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Práce (kritické bývá np. skrolování textu nebo Excelovské tabulky) nebo hraní akčních 3D her nečiní tomuto panelu žádné problémy. U předchozí generace plochých panelů jste potřebovali jistou špetku pochopení (drobné mlžení pohybujících se hran bylo trochu viditelné) - u L1730S jsem si však žádných problémů, týkajících se doby odezvy, pro které bych měl mít pochopení, nevšiml.

A následuje... závěr

Firma LG se s tímto 12ms panelem dostala zase o kus dál. Překvapivé je, že vůbec nevadí, že se v případě Flatronu L1730S jedná o levný základní typ - jedná se o precizně a elegantně zpracovaný TFT panel, který vyniká i po stránce obrazové.

Podsvětlení panelu je rovnoměrné a za veliké plus se dá považovat nízká doba odezvy a přesnost a čistota barev. Elektronika funguje přesně a rychle a tak je na zvážení, jestli je třeba připlatit a koupit model L1730D vybavený digitálním rozhraním DVI-D.

LCD panel LG Flatron L1730S - rychlý a... levný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Já, co se týče plochých panelů, jsem už přesvědčen - tohle OPRAVDU musím mít, bez toho "vlak nejede". Pro mě zbývá jen otázka, jestli tak dobrý (a přitom levný) je jenom panel L1730, nebo jestli jsou stejně dobré (nebo lepší) i jiné typy poslední generace LCD jiných výrobců. A pokud bych nic lepšího nenašel, vím že s klidem mohu sáhnout po LG L1730S...

hodnocení

hodnocení (max.5)

obraz - barvy, stupně šedi 4,5
obraz - pozorovací úhly 4
obraz - doba odezvy 4,5
obraz - vadné pixely 4
kvalita provedení 4,5
cena/výkon 5
výbava 3
design 4
CELKEM 4,2 (výborný)

Za zapůjčení děkujeme firmě ABACUS Computer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama