Léta sedmdesátá: nový pohled na užívání počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Léta sedmdesátá: nový pohled na užívání počítačů

Léta sedmdesátá: nový pohled na užívání počítačů | Kapitola 6

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 1. 2015 03:00 1

Seznam kapitol

1. Nový pohled na užívání počítačů 2. Vize budoucnosti v „Mother of All Demos“ 3. IPTO: obor informačních technologií v ARPA 4. Bob Taylor 5. Amatér poučuje profesionály 6. Xerox Alto

Minule jsme si nastínili dobu šedesátých let jako přelom v historii počítačů. Byla to doba, kdy se výzkumníci pokusili realizovat zcela novátorské myšlenky, které tehdejším odborníkům připadaly jako z jiného světa. Předním hybatelem vývoje byl Douglas Engelbart pracující pod křídly ARPA a velké věci se děly i ve vývojovém centru Xeroxu.

Reklama

Xerox Alto

V Xeroxu PARC Taylor nejen sestavil tým vynikajících odborníků, ale i podnítil vznik prvního grafického uživatelského prostředí. To ale vzniklo na nikoliv na mikropočítači, nýbrž na minipočítači Xerox Alto. Alto byl sice přelomový počítač, ale stále šlo o stroj poháněný nikoliv mikroprocesorem, nýbrž soustavou mnoha integrovaných obvodů.

Xerox Alto, zdroj: PARC
i Zdroj: PCTuning.cz
Xerox Alto, zdroj: PARC

Je pravda, že tehdy v roce 1972, nabízelo konfiguraci lepší, než Apple Macintosh v roce 1984. Šlo o neskutečně přelomový koncept, ale stále to byl minipočítač za desítky tisíc dolarů, který si normální jedinec prostě nemohl dovolit.

Nicméně, právě tehdy, na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se objevila zcela nová elektronická součástka, která později dala vzniknout oné zmiňované nové kategorii počítačů – mikropočítačům. Pravda, při jejím zrodu s něčím takovým nikdo nepočítal. Budoucnost toho čipu měla být v hodinkách či kalkulačkách. To však z dnešního pohledu není podstatné. Důležité je, že za náročných porodních bolestí vznikla. To je však úplně jiný příběh na nějaké další povídání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama